دعای قرآنی که هرروز در نماز میخوانیم
قنوت از جمله اعمال مستحب نماز است و دعاهای زیادی برای گفتن در قنوت ذکر شده است. بعضی از دعاهای قنوت از آیات قرآن هستند.
به گزارش
گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سيما، بعضی از دعاهای قنوت از آیات قرآن هستند. یکی از بهترین دعاهای قرآنی برای قنوت و دعای قرآنی که هرروز در نماز میخوانیم قسمتی از آیه ۲۰۱ سوره بقره است. آیههای قرآنی دیگری نیز در قنوت نماز خوانده میشوند همچون آیه ۲۰۰ سوره بقره یا آیه ۱۶ سوره آل عمران. در این مطلب درباره این دعای قرآنی در سوره بقره بیشتر میخوانیم.
متن دعای قرآنی که هرروز در نماز میخوانیم (دعای قرآنی در سوره بقره)
وَ مِنْهُمْ مَنْ یَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِی الدُّنْیَا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ (آیه ۲۰۱ سوره بقره)
ترجمه آیه: و بعضی دیگر گویند: خدایا ما را از نعمتهای دنیا و آخرت هر دو بهرهمند گردان و از عذاب آتش دوزخ نگاه دار.
تفسیر دعای قرآنی در سوره بقره از محسن قرائتی
وَ مِنْهُمْ مَنْ یَقُولُ رَبَّنا آتِنا فِی الدُّنْیا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّارِ
(اما) بعضى از مردم مىگویند: پروردگارا! در دنیا به ما نیکى عطا کن و در آخرت نیز نیکى مرحمت فرما و مارا از عذاب آتش نگهدار.
نکتههای آیه ۲۰۱ سوره بقره
یکى از راههاى شناخت مردم، آشنایى با آرزوها و دعاهاى آنان است. در آیه قبل، درخواست گروه اوّل از خداوند مربوط به دنیا بود و کارى به خیر و شرّ آن نداشتند، ولى در این آیه درخواست گروه دوّم از خداوند، «حَسَنَةً» است در دنیا و آخرت. در دیدگاه گروه اوّل؛ دنیا به خودى خود مطلوب است، ولى در دید گروه دوّم؛ دنیایى ارزشمند است که حسنه باشد و به آخرت منتهى گردد.
در روایات نمونهها و مصادیقى براى نیکىهاى دنیا و آخرت نقل شده است «تفسیر نورالثقلین، ج ۱، ص ۱۹۹»، ولى حسنه در انحصار چند نمونه نیست.
امام صادق علیه السلام در تفسیر این آیه فرمود: مقصود خشنودى خدا و بهشت در آخرت و زندگى دنیا و خوش اخلاقى در دنیا مىباشد. «کافى، ج ۵، ص ۷۱. جلد ۱ - صفحه ۳۱۶»
در دعاها، هدفهاى کلّى مطرح شود و تعیین مصداق به عهده خداوند گذاشته شود. ما از خداوند حسنه و سعادت مىخواهیم، ولى در اینکه رشد و صلاح ما در چیست؟ آنرا به عهدهى خداوند مىگذاریم. چون ما به خاطر محدودیّتهاى علمى و عدم آگاهى از آینده و ابعاد روحى خودمان، نمىتوانیم مصادیق جزئى را تعیین بنمائیم. به همین جهت توصیه شده است از خداوند وسیله کار را نخواهید، خودِ کار را بخواهید. زیرا ممکن است خداوند از وسیلهى دیگرى که به فکر و ذهن ما نمىآید، کارى را براى ما محقّق سازد. مثلًا از خداوند توفیق زیارت حج را بخواهید، امّا نگویید: خدایا مالى به من بده تا به مکّه بروم. چون خداوند گاهى سبب را به گونهاى قرار مىدهد که ما فکر آن را نمىکردیم.
پیامهای این دعا
دنیا و آخرت با هم منافاتى ندارند، به شرط آنکه انسان به دنبال حسنه و نیکى باشد. «فِی الدُّنْیا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً»
هر رفاهى مذموم نیست، بلکه زندگانى نیکو، مطلوب نیز هست. «رَبَّنا آتِنا فِی الدُّنْیا حَسَنَةً»
دوزخ، حساب جدایى دارد. با اینکه از خداوند نیکى آخرت را مىخواهند، ولى براى نجات از آتش، جداگانه دعا مىکنند. «قِنا عَذابَ النَّارِ»
دیگر آیه قرآنی سوره بقره برای قنوت نماز
ربنا اتنا فی الدنیا و ما له فی الاخره من خلاق (سورة بقره آیه ۲۰۰)
پروردگارا در دنیا رحمت و نعمت به ما عنایت فرما و هر که از رحمت تو محروم شد در آخرت بهره ندارد.
سخن آخر
دعاهای زیادی برای گفتن در قنوت ذکر شده که برخی از آنها دعاهای قرآنی هستند، مثل آیه ۲۰۰ و ۲۰۱ سوره بقره که در این مطلب ذکر شد، و یا این آیه ها:
«رَبَّنَا اغْفِرْ لِی وَلِوَالِدَیَّ وَلِلْمُؤْمِنِینَ یَوْمَ یَقُومُ الْحِسَابُ» (آیه ۴۱ سوره ابراهیم) «پروردگارا! من و پدر و مادرم و همه مؤمنان را، در آن روز که حساب برپا میشود بیامرز»
«رَبَّنَا إِنَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ» (قسمتی از آیه ۱۶ سوره آل عمران) «پروردگارا! ما ایمان آوردهایم؛ پس گناهان ما را بیامرز و ما را از عذابِ آتش، نگاه دار»
برخی دیگر نیز دعاهایی از ائمه معصومین نقل شده اند که در نماز و در قنوت خوانده میشوند.
خدا حافظ