به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه از نیامی؛ برنده انتخابات ریاست جمهوری اخیر نیجر که روز یکشنبه برگزار شد باید پنج چالش بزرگ فراروی کشورش را مرتفع کند: خشونت گروههای افراط گرای مسلح، رشد افراط گرایی، فقر، رشد سریع جمعیت و فساد.
حملات گروههای افراط گرای مسلححمله خونینی که دوازدهم دسامبر امسال در منطقه تومور روی داد و سی و چهار قربانی گرفت، بار دیگر نشان داد که کشور آفریقایی نیجر همچنان با تهدید دایمی گروههای مسلح افراط گرا روبرو است. نیجر در شرق با خطرات و تهدیدهای گروه تروریستی بوکو حرام و در غرب با خطر دیگر گروههای افراط گرای مسلح روبرو است. گروههای مسلحی که هر از گاهی به شهرها و روستاهای مناطق غربی نیجر حمله میکنند، در منطقه ساحل آفریقا مستقر هستند.
شمار غیرنظامیانی که در سال ۲۰۱۹ قربانی حملات این گروهها شدند هیچگاه از زمان بحران امنیتی این کشور در سال ۲۰۱۵ این اندازه بالا نبوده است. طبق اعلام سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۵ موج حملات و خشونتهای افراط گرایان مسلح در نیجر بیش از ۲۵۰ کشته گرفت. این گروهها همچنین بیش از ۲۵۰ نفر را هم ربودند. ناامنی و خشونت در برخی مناطق نیجر همین حالا نیز به حدی است که حدود ۲۶۰ مدرسه جرات فعالیت ندارند.
اقتصاد نیجر همواره در سالهای اخیر در مسیر فرسایش قرار داشته این در حالی است که بیست درصد از بودجه سالانه این کشور به خرید تسلیحات و تجهیزات نظامی اختصاص مییابد و ناامنی و خشونت فعالیتهای اقتصادی در برخی نواحی این کشور را دشوار کرده است. ارتش نیجر برای تقویت مبارزه با گروههای مسلح قصد دارد نیروهای خود را افزایش دهد. چند پایگاه نظامی متعلق به آمریکا و فرانسه به منظور مبارزه با گروهها و جنبشهای مسلح در این کشور قرار دارد.
افراط گرایی اسلامینود و هشت درصد از جمعیت نیجر را مسلمانان تشکیل میدهند با این حال حکومت این کشور لائیک است.
ساکنان بخشهای گستردهای از نیجر پیرو اسلام مالکی هستند. اسلام مالکی که یکی از مذاهب چهار گانه اهل سنت است و سختگیری کمتر و بردباری بیشتری نسبت به وهابیت دارد، در بخشهای زیادی از غرب آفریقا رواج دارد.
با این حال تحلیلگران میگویند فشارهای زیادی در نیجر اعمال میشود تا نظام حاکمیتی این کشور به جمهوری اسلامی تبدیل شود. آثار و نشانههای دین در فضاهای عمومی نیجر روز به روز بیشتر میشود، شمار افراد معتقد افزایش مییابد و کلاسهای درس نیز در زمان نماز تعطیل میگردد.
الحاج سانی امام جماعت مسجد نیامی میگوید:" استفاده از حجاب در میان زنان گسترش یافته، ساخت مساجد و احداث کنترل نشده مدارس قرآنی و مذهبی نیز با سرعت زیاد ادامه دارد. "
نفوذ و گسترش وهابیت در نیجر روندی رو به رشد دارد و افراط گرایی اسلامی در این کشور ابعاد نگران کنندهای پیدا کرده است. ژوئن سال گذشته بود که یک کلیسا در منطقه مارادی در مرکز نیجر به آتش کشیده شد. این اتفاق پس از آن افتاد که پارلمان نیجر قانونی درباره اجرای مراسم و اعمال مذهبی وضع کرد.
بلو آدامو محمدو محقق مرکز علوم اجتماعی غرب آفریقا میگوید:" آثار و نشانههای متعددی حاکی از افراط گرایی وجود دارد. در منطقه دیفا بسیاری از جوانان خواستار اجرای دقیق و سختگیرانه شریعت اسلامی هستند. آنها منع ازدواج دختران کم سن و سال یا سوادآموزی آنها را تقبیح میکنند و با گفتار و رفتار خود اقتدار حاکمیت را به چالش میکشند. فقر نیز بسیاری از جوانان را به روی آوردن به گروههای افراط گرا ترغیب کرده است.
فقر و مشکلات اقتصادی
طبق اعلام بانک جهانی در سال ۲۰۱۹ نزدیک به ۴۲ درصد از مردم نیجر با درآمد کمتر از ۱.۹۰ دلار در روز زندگی میکردند. اما همه گیری کرونا و پیامدهای آن مشکلات اقتصادی نیجر و مردم این کشور را تشدید کرده است و شمار افرادی را که در این کشور زیر خط فقر زندگی میکنند، افزایش داده است.
نیجر در سال ۲۰۱۹ رشد اقتصادی قابل توجه ۶.۳ درصدی را تجربه کرد، اما در سال ۲۰۲۰ رشد اقتصادی این کشور به علل مختلف به ویژه همه گیری کرونا به ۴.۱ درصد کاهش یافت.
طبق اعلام سازمان ملل متحد در حال حاضر نزدیک به نیمی از جمعیت نیجر به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند. در طبقه بندی شاخص توسعه انسانی که سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۸ منتشر کرد، نیجر در بین ۲۲۸ کشور در رده ۲۲۷ قرار گرفته است.
فسادرسوایی صورتحسابهای جعلی هزینههای ارتش نیجر که بالغ بر دهها میلیون یورو برآورد میشود، پس از حسابرسی که به دستور ایسوفو رئیس جمهور این کشور صورت گرفت، برملا شد و نشان داد که فساد مالی عمیقا در این کشور ریشه دوانده است.
از سال ۲۰۱۱ تا کنون نیجر چندین پله در شاخص آسانی انجام کسب و کار بانک جهانی بالا آمده است با این حال این کشور در میان ۱۹۰ کشور جهان همچنان در رده یکصد و سی دوم قرار دارد. نیجر همچنین در طبقه بندی سازمان ملل متحد از نظر شفافیت در میان ۱۹۸ کشور جهان در جایگاه یکصد و بیستم قرار گرفته است.
مسئول یک سازمان غیردولتی فعال در نیجر اعلام کرد فساد همه طبقات جامعه نیجر را از بالاترین ردهها تا پائینترین ردهها تحت تاثیر قرار داده است و بسیاری از مردم این کشور درست یا غلط تصور میکنند که هیچ گاه فساد در کشورشان این اندازه گسترش نداشته است. فساد گسترده یکی از عوامل رشد اسلام افراطی در نیجر است.
جمعیتنیجر با نرخ ۷.۶ کودک در ازای هر زن بالاترین میزان باروری در جهان را دارد. پیش بینی میشود اگر وضعیت به همین منوال ادامه داشته باشد، جمعیت نیجر که در حال حاضر بیست و پنج میلیون نفر است، تا سال ۲۰۵۰ به هفتاد میلیون خواهد رسید.
شریف شاکو استاد دانشگاه و عضو پیشین کابینه نیجر میگوید کشورش به لحاظ جمعیتی در برههای حساس قرار گرفته است. به گفته وی جمعیت میتواند برای نیجر یک نقطه قوت و یک امتیاز باشد البته منوط به این که بتواند دوره گذار را با موفقیت طی کند. وی شرط تحقق این هدف را چندین محور میداند: آموزش بهتر شهروندان به ویژه زنان برای کاهش جمعیت، بهبود برنامهها و حمایتهای مالی به ویژه میکرو کردیتها یا همان وامهای کوچک و تغییر ذهنیتهای موجود در جامعه. اگر این تغییرات ایجاد نشود، نیجر از نظر جمعیتی به مشکلی جدی برخواهد خورد. رشد اقتصادی، بهبود زیرساختها یا افزایش شمار معلمان، بدون گذار جمعیتی موفقیت آمیز نتیجهای در برنخواهد داشت.