هگمتانه در راه ثبت جهانی
میراث فرهنگی: پرونده تپه هگمتانه برای ثبت جهانی توسط وزارت میراث فرهنگی سال آینده به یونسکو ارسال میشود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان، مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی وگردشگری استان همدان میگوید: بر اساس تفاهم نامه استانداری همدان با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، این پرونده پس از آماده سازی های مقدماتی در استان و ارسال به تهران، اوائل سال آینده برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال میشود.
«تپه باستانی هگمتانه» ارثیهای ارزشمند از چند دوره تاریخی تمدن ایران زمین است که در کاوشهای اخیر باستان شناسی نشانههایی از برج و باروی هزارتوی این شهر به جا مانده از هنر و معماری مادها نمایان شد، شاید یونسکو در ثبت جهانی این اثر شتاب کند.
هگمتانه پایتخت مادها، پایتخت تابستانی هخامنشیان و ساتراپنشین ماد از هخامنشیان تا ساسانیان بود که یونانیان آن را اِکباتان میخواندند. این شهر کهن، نخستین پایتخت آریاییها بوده و به همراه آتن در یونان و رم در ایتالیا و شوش در خوزستان، از معدود شهرهای باستانی جهان است که همچنان زنده و مهم مانده است.
بیشتر بدانیم:
برخی از منابع بنیانگذاری ماد را سال ۷۰۸ پیش از میلاد به مرکزیت هگمتانه و توسط دیاکو ذکر کرده اند. تپه هگمتانه که باستان شناسان آن را پهناورترین تپه باستانی ایران میدانند به عنوان ارثیهای از این شهر کهن در فهرست آثار ملی جای گرفته و ثبت آن در فهرست آثار جهانی چند سالی است که در دست پیگیری است.
اما هنوز باستان شناسان در پی کشف راز و رمز این تپه هزار لای اسرار آمیز هستند و در چند فصل مختلف آن را کند و کاو کرده اند تا پاسخهایی قاطع و روشن برای تمدن بشری بیابند.از آنجا که کارشناسان و محققان بر این باورند که قسمتهایی از این اثر تا محدوده شهر ادامه دارد که هنوز ناشناخته است، از اینرو بازار قدیمی همدان، میدان و بناهای تاریخی واقع شده در این محدوده نیز به این پرونده افزوده شده است.
به اعتقاد باستان شناسان و مورخان ارتباط محکمی بین تپه و شهر وجود داشته که هنوز هم این پیوند استوار و پابرجاست و نمیتوان عرصه واقعی آن را تخمین زد. تپه باستانی هگمتانه برخلاف سایتهای تاریخی مانند تخت جمشید که در محدوده جغرافیایی مشخص و مربوط به یک دوران تاریخی است، شهری است که بیش از سه هزار سال حیات داشته و قدمت دارد و در اعصار مختلف محل استقرار بوده و همین تداخل دورههای تاریخی کاوشها را طولانی و پیچیده کرده است. حفظ پیوند این اثر با بافت قدیمی شهر فصل جدیدی به روی تپه باستانی هگمتانه گشوده شده که در فرآیند ثبت جهانی آن بسیار اثرگذار است.