درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از سقوط کارتاژ تا اعدام سید قطب
امروز سه شنبه، دوم دی سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با هفتم جمادی الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و دوم دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دوم دی ) به شرح زیر است:
سقوط امپراتوری کارتاژ
۲۱۶۶ سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم دسامبر سال ۱۴۶ قبل از میلاد سومین و آخرین دوره جنگهای تاریخی و خونین میان امپراتوریهای کارتاژ و روم با پیروزی رومیها و اضمحلال حکومت کارتاژها، به پایان رسید.
جنگهای این دو امپراتوری به نام جنگهای پونیک معروف است و در اولین دوره آنها رومیها و در دومین دوره کارتاژها پیروز شدند. امپراتوری کارتاژ، یکی از تمدنهای باستانی در شمال غربی آفریقا و در ساحل دریای مدیترانه بود که با پیروزی رومیها بر آن، امپراتوری کارتاژ عملاً از بین رفت.
درگذشت ابن غلبون، قاری قرآن و محدث مشهور
۱۰۵۳ سال پیش در چنین روزی، هفتم جمادی الاول سال ۳۸۹ هجری قمری «ابن غلبون»، قاری قرآن و محدث معروف درگذشت.
وی در سال ۳۰۹ هجری قمری در شهر حلب ـ در سوریه ـ متولد شد اما در مصر مسکن گزید. ابن غلبون از محضر علمای بزرگ قرائت و حدیث در عصر خویش، بهره فراوان برد و بعدها خود در این زمینه استاد شد و به تدریس پرداخت. این محدث مسلمان درباره مسائل مربوط به قرائت قرآن مجید، نظراتی ابراز کرده که توسط شاگردش مکی بن ابی طالب در کتاب «الکشف» آمده است. مهمترین اثر او «الارشاد» درباره قرائتهای هفتگانه قرآن میباشد.
درگذشت جورج الیوت، نویسنده انگلیسی، خالق میدل مارچ
۱۴۰ سال پیش در چنین روزی، ۲۲ دسامبر ۱۸۸۰ میلادی خانم جرج الیوت (George Eliot) شاعر و داستان نویس معروف انگلیسی درگذشت.
الیوت با نام واقعی ماری آن ایوانس در ۲۲ نوامبر ۱۸۱۹ در وارویک شایر (Warwickshire) انگلستان به دنیا آمد. او یکی از برجستهترین نویسندگان عصر ویکتوریا است و آثارش که داستان آنها بیشتر در انگلستان به وقوع میپیوندند، بهخاطر دیدگاههای رئالیسم و روانشناختی شهرت دارند. ماری آن ایوانس نام مستعار مردانهٔ جورج الیوت را برای خود انتخاب کرد تا اطمینان یابد آثارش مورد توجه جدی مخاطبان قرار میگیرند. او اولین رمان کاملش را در سال ۱۸۵۹ بهنام «آدام بید» بهچاپ رساند، که مورد استقبال فراوان و البته کنجکاوی مردم قرار گرفت. بعد از موفقیت رمان «آدام بید» تا ۱۵ سال بعد از آن به نوشتن رمانهای محبوب ادامه داد. معروفترین رمان الیوت «میدلمارچ» (۱۸۷۱–۱۸۷۲) است که نقطهٔ عطفی در تاریخ رمان محسوب میشود. رمانهای «افسانهٔ جوبال» و «فلیکس هالت افراطی» از دیگر آثار او هستند. آخرین رمان جورج الیوت در سال ۱۸۷۳ بهنام «دانیل دروندا» منتشر شد. این نویسنده روز ۲۲ دسامبر ۱۸۸۰ بعد از دو سال درگیری با بیماری کلیوی در سن ۶۱ سالگی درگذشت.
الیوت اگرچه بهدلیل حجم فروش کتابهایش چندان موفق نبود، اما هنوز هم از لحاظ سبک نوشتاری مورد احترام ادبیاتدوستان است. او هفت رمان و ۱۱ کتاب شعر از خود بهجا گذاشته است.
پایان اشغال پورت سعید در مصر
۶۴ سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم دسامبر سال ۱۹۵۶ میلادی انگلیس و فرانسه، به اشغال ۵۰ روزه بندر پورت سعید مصر پایان دادند و نیروهای خود را از مصر خارج کردند.
شایان ذکر است، پس از حمله رژیم اشغالگر قدس به شبه جزیره سینا، حمله هوایی مشترک فرانسه و انگلیس نیز علیه مصر آغاز شد که در نتیجه این حملات، بسیاری از تاسیسات بندری کانال سوئز تخریب شد. دلیل اصلی این حملات که بعدها به جنگ کانال سوئز معروف شد، ملی شدن این کانال توسط جمال عبدالناصر رئیس جمهوری وقت مصر بود. در این ماجرا، سازمان ملل متحد از مصر حمایت کرد و بدین ترتیب سه کشور متجاوز از مصر خارج شدند.
اعدام سید قطب، دانشمند و مبارز مصری
۵۶ سال پیش در چنین روزی، هفتم جمادی الاول سال ۱۳۸۶ هجری قمری «سید قطب»، دانشمند و مبارز مسلمان مصری در قاهره، به همراه دو نفر از یارانش اعدام شد.
او در ده سالگی قرآن کریم را بطور کامل حفظ کرد و تقریباً از همان زمان به مسائل سیاسی و مبارزه با استعمار و استبداد پرداخت. سید قطب شانزده ساله بود که در دانشگاهی در قاهره مشغول تحصیل شد و در سال ۱۹۴۸ برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت. وی با مشاهده ناهنجاریهای جامعه آمریکا، به شدت از غرب منزجر شد. سید قطب در دوران مبارزات سیاسی خود با حسن البناء بنیانگذار جمعیت اخوان المسلمین آشنا شد و به این جنبش اسلامی پیوست و نقش مهمی در آن پیدا کرد. درپی بروز اختلاف میان جمال عبدالناصر رئیس جمهوری وقت مصر با این گروه، سید قطب نیز دستگیر و سپس اعدام شد. او معتقد بود: «بلوکهای شرق و غرب بر ضد مسلمانان میجنگند و هر دو برای غارت ممالک اسلامی با یکدیگر متحد شده، به نبرد علیه مسلمانان برخاسته اند.» از آثار سید قطب میتوان به «آینده در قلمرو اسلام»، «اسلام و صلح جهانی» و «آفرینش هنری در قرآن» اشاره کرد.
سقوط چائوشسکو، رئیس جمهور کمونیست رومانی
۳۱ سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم دسامبر سال ۱۹۸۹ میلادی حکومت «نیکلای چائوشسکو» (Nicolae Ceausescu)، رئیس جمهوری و رهبر حزب کمونیست وقت رومانی سقوط کرد و سه روز بعد، وی به همراه همسرش که او نیز از مقامهای برجسته حکومتی بود، اعدام شدند.
چائوشسکو، همچون سایر حاکمان کشورهای سوسیالیستی اروپا، در رومانی دیکتاتوری حزب کمونیست را برقرار کرده بود. برنامههای اقتصادی چائوشسکو، از اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی موجب تشدید مشکلات اقتصادی در رومانی شد و به تدریج باعث اعتراضها و تظاهرات مردم شد. مقاومت چائوشسکو در مقابل انتظارات مردم و جامعه جهانی برای اصلاحات سیاسی و اقتصادی در رومانی در اواخر دهه ۱۹۸۰، وی را منزوی کرد. سرانجام به دنبال تشدید ناآرامی در کشور و اعلام حمایت ارتش از ناراضیان، چائوشسکو و همسرش که قصد فرار داشتند، دستگیر و تیرباران شدند.