به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما ؛ وزیر امور خارجه سوریه تاکید کرد: مشکلات اقتصادی و نظامی سوریه نتیجه تحریمهای ظالمانهای است که آمریکا بر ملت سوریه تحمیل کرده است.
به گزارش پایگاه اینترنتی خبرگزاری سوریه «سانا» فیصل مقداد در گفتگوی ویژه با این خبرگزاری و در پاسخ به سئوال خبرنگار که پرسید: «این اولین سفر شما به مسکو پس از تصدی پست وزارت امور خارجه سوریه است مهمترین مسائلی که در مذاکرات شما با سرگئی لاوروف همتای روسی شما که بیش از ۲۰ سال او را میشناسید و با سایر مقامات روس صورت گرفت چیست؟» گفت: این یک سئوال مهم است. ما نمیتوانیم مدعی شویم روابط سوریه و روسیه امروز و با این سفر آغاز شده است؛ بله درست است که این اولین سفر من به عنوان وزیر خارجه سوریه است. اما روابط بین دو کشور روابطی راهبردی است که در مدتهای طولانی و تاریخی وجود داشته است برخیها این روابط را از زمان امپراطور کاترینا میدانند که امنیت و ثبات را در منطقه ایجاد میکرد و میگفت امنیت مسکو مرتبط با امنیت دمشق است؛ بنابراین روابط دوجانبه همواره برقرار بوده است، اما آنچه در سفر ما مهم بوده، گسترش این روابط و تجدید آن است. مسئله روابط بین مسکو و دمشق که بشار اسد رئیس جمهور سوریه و ولادیمیر پوتین همتای روسی وی بر آن تاکید زیادی دارند،
مهمترین موضوع مذاکرات دوجانبه در سفر من به مسکو بوده است. ما فضای بسیار مثبتی را در روسیه دیدیم و مذاکرات درباره شرایط کنونی سوریه و حمایتهای روسیه از سوریه در زمینه مبارزه با تروریسم بسیار گسترده و عمیق بود. این حمایتها در مراحل آینده افزوده خواهد شد. روسیه در چارچوب عملیات سیاسی فعالیت میکند میدانید آمریکا تلاشهایی را در منطقه برای به اصطلاح انزوای سوریه انجام میدهد؛ بنابراین روابط اقتصادی و فرهنگی و علمی بین روسیه و سوریه گسترش مییابد اینها مهمترین موضوعاتی بود که در دیدار با مقامات روسی بررسی شد که با تمایل واقعی دوستان روسی خود برای گسترش همکاریها مواجه شدیم.
خبرنگار سانا در ادامه پرسید: «گسترش روابط با روسیه را در مرحله آینده چگونه ارزیابی میکنید؟» وزیر خارجه سوریه پاسخ داد: من بسیار امیدوارم که گسترش یابد. شما میدانید ملت سوریه همواره از کمکهایی که در دوران و شرایط سخت و دشوار به سوریه میشود تشکر و قدردانی میکند ما دوستان خود را در هم شرایط سخت و هم در شرایط آسان یاد میکنیم؛ نمیشود هم پیمان امروز جایگاه مهمی در ملت سوریه داشته باشد، اما با تغییر شرایط، دوستان خود را فراموش کنیم. اینچنین نخواهد بود. ائتلافی راهبردی بین جمهوری عربی سوریه و روسیه وجود دارد. مسکو تمایل زیادی در گسترش روابط با دمشق در همه زمینهها دارد. هیئتهای سوری در هفتههای گذشته به روسیه سفر کردند. این سفرها با هدف تثبیت روابط تجاری و اقتصادی و فرهنگی و علمی است. من فکر میکنم این روابط شاهد پیشرفتی واقعی است به طوری که مذاکرات به طور عملی و به صورت میدانی به اجرا در خواهد آمد. من فکر میکنم مردم سوریه در هفتهها و ماههای آینده آثار آن را به خوبی شاهد خواهند بود.
خبرنگار سانا در ادامه پرسید: «سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با جنابعالی گفت: سختیها و مشکلات مردم سوریه در حال حاضر ناشی از تحریمهای ظالمانه و یکجانبه آمریکا و هم پیمانانش است که در شرایط انتشار بیماری کرونا این تحریمها جنایتهایی ضد بشریت به شمار میرود. نظر شما دراین باره چیست؟» فیصل المقداد پاسخ داد: من از اینکه دیگران مشکلات و درد و رنجهای مردم سوریه را احساس میکنند خرسندم. وقتی که وزیر خارجه روسیه در این باره سخن میگوید در واقع او حقیقتها و درد و رنجهای واقعی را بازگو میکند. ما امروز در سوریه از مشکلات متعددی رنج میبریم. مشکلات اقتصادی و نظامی نتیجه تحریمهایی است که آمریکا تحمیل کرده است. این تحریمها یکجانبه و جنایتهای ضد بشری است؛ وقتی که شهروندان سوریه از جمله کودکان سوری و زنان سوری و کهنسالان این کشور گرسنگی میکشند چه سودی برای آمریکا خواهد داشت؟ اهداف سیاسی آمریکا هر چه باشد نمیتواند مرگ یک کودک سوری را بر اثر کمبود دارو یا فقدان نان توجیه کند؛ بنابراین سیاستهای آمریکا سیاستهای ضد بشری است و ما امیدواریم کشورهای غربی روشهای خود را تغییر دهند؛ روشهایی که برای کشورهای در حال توسعه کُشنده است. کشورهای غربی نباید تنها به فکر منافع خود باشد و با استفاده از روشهایی که در قالب بشردوستانه و قوانین بین المللی نمیگنجد بخواهند سیاستهای خود را عملی کند.
خبرنگار سانا همچنین سئوال کرد: «سوریه بارها اعلام کرده است اولویت در بازسازی با کشورهایی است که در مبارزه با تروریسم در کنار این کشور ایستاده اند؛ اما بازسازی یک کار مختصر یک موسسه خیریه نیست بلکه با فعالیتهای شرکتهای بزرگ و شخصیتهای مجرب صورت میگیرد به ویژه اینکه مبالغی که برای بازسازی نیاز است به صدها میلیارد دلار میرسد. شرطهای سوریه برای پذیرفتن مشارکتهای دیگر کشورها در عملیات بازسازی چیست؟» فیصل المقداد پاسخ داد: من با صراحت و به طور شفاف میگویم که آنچه به دست گروههای تروریستی در سوریه تخریب شده است با آموزش تروریستها از سوی کشورهای غربی از جمله آمریکا، کشورهای اروپای غربی، برخی کشورهای منطقه و به ویژه رژیم اسرائیل صورت گرفته است و در بسیاری موارد این ویرانگریها حتی بیش از مقدار تصور است؛ بنابراین کشورهایی که محرک تروریستها برای تخریب سوریه بودند اگر بخواهند وجدان هایشان در حال حاضر و تا نسلهای بعدی راحت باشد باید هزینه این جنایتها را پردازند. ما از کسی گدایی نمیکنیم، اما وظیفه آنهاست که همه امکانات لازم را به ملت سوریه ارائه بدهند تا حداقل شرایط به مراحل سابق بازگردد. ما رشد اقتصادی زیادی داشتیم و سالانه به ۱۰ درصد میرسید. این نسبت بالاتر از همه نسبتهای رشد اقتصادی است که اروپاییها داشتند، اما گروههای تروریستی همه دستاوردهایی را که در این زمینه داشتیم از بین بردند. تروریستها با حمایتهای ترکیه یا کشورهایی در منطقه نیز به تخریب سوریه پرداختند. من میگویم این کشورهای حامی تروریسم وظیفه دارند همه انواع حمایتهای لازم را به سوریه در مرحله بازسازی آن تقدیم کنند.
وزیر امور خارجه سوریه در پاسخ به این سئوال خبرنگار سانا که پرسید: «روسیه حضور نظامی غیرقانونی کشورهای خارجی را در سوریه به شدت محکوم میکند یعنی در واقع روسیه اشغالگری آمریکا و ترکیه و اسرائیل در سوریه را محکوم میکند نظر شما در این باره چیست؟» گفت: این سیاست آشکار روسیه است و مسئولان بلند پایه این کشور بارها اعلام کرده اند و سیاست مسکو در شورای امنیت در نیویورک و دیگر موسسات سازمان ملل و نشستهای منطقهای و بین المللی نیز بر همین اساس است. از این رو روسیه حرف خود را عملی میکند. روسیه به عدالت و قوانین بین الملل ایمان دارد در حالی که کشورهای غربی با قوانین بین المللی بر اساس نفاق و دروغگویی و دوگانگی در سیاستها رفتار میکنند. به همین علت است که دمشق روابط خوبی با مسکو دارد و این روابط رو به گسترش است. روسیه روابط خوبی با دیگر کشورها از جمله چین و جمهوری اسلامی ایران و کشورهای آمریکای لاتین از جمله کوبا، نیکاراگوئه، بولیوی و ... دارد. همه این کشورها به آیندهای که بر اساس انسانیت و مساوات و عدالت و رشد و شکوفایی فراگیر استوار است امیدوارند.
خبرنگار سانا همچنین پرسید: «ما از واقعیتها به دور نیستم دولت جدید آمریکا همانند این دولت کنونی است. دولت بایدن باید بداند مردم سوریه در برابر تروریسم ساکت نخواهند نشست آیا روزنه امیدی وجود دارد که مواضع دولت جو بایدن در زمینه حل بحران سوریه واقع گراتر باشد؟» فیصل المقداد پاسخ داد: من به وضوح میگویم تخریبها و ویرانگریهایی که دولت دونالد ترامپ در منطقه و جهان ایجاد کرد قابل تصور نیست آنها سازمانهای بین المللی و معادلاتی که از پایان جنگ جهانی دوم تاکنون در جریان بود نقض کردند. نظام بین الملل را از بین بردند. روابط بین آمریکا و کشورهای جهان بر اساس تمایل و رغبت مشترک نیست بلکه بر اساس تهدیدهای آمریکا با تحریمهای تحمیلی یکجانبه یا فشار نظامی است میدانید آمریکا تجاوزهای مکرری را بر سوریه مرتکب شد که با همکاری برخی از کشورهای اروپا مانند انگلیس و فرانسه بوده است.
این روشها با منشور سازمان ملل و مشروعیت بین الملل و قوانین بین المللی مغایرت دارد. همچنین به ادامه حمایت از تجاوز و اشغالگری ترکیه در شمال سوریه و ادامه حمایت از جنبشهای جدایی طلب در شمال سوریه نیز میتوان اشاره کرد اینها همه با آرمانهایی که اروپا مدعی است که به آن پایبند است تناقض دارد. منشور جدید سازمان ملل دخالت در امور داخلی کشورها را منع میکند البته من نمیخواهم درباره دولت بایدن بدبین باشم، اما این دولت اگر بخواهد برای جهانی امن و به دور از تهدید تلاش کند باید این سیاستها را به دور بیندازد و از سیاستهایی که با منشور سازمان ملل و همکاریهای بین المللی در همه زمینهها و احترام به حاکمیت همه کشورهای جهان مطابقت دارد استفاده کند.
خبرنگار سانا همچنین پرسید: «شما در سالهای متمادی در زمینه پرونده روابط با سازمان منع سلاح شیمیایی اطلاع دارید، آیا در دیدار شما با سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه موضوع اقدامات این سازمان ضد سوریه را بررسی کردید در این دیدار چه موضوعاتی مطرح شد؟» فیصل المقداد پاسخ داد: سازمان منع سلاح شیمیایی نه تنها ضد سوریه بلکه ضد روسیه نیز فعالیت میکند این سازمان به یک سازمانی سیاسی تبدیل شده است که کشورهای غربی آن را تحریک میکنند و به هرجا که بخواهند سوق میدهند. من فکر میکنم و میخواهم مقامات کشورهای غربی هم بشنوند که سیاسی کردن دبیرخانه فنی سازمان منع سلاح شیمیایی بسیار خطرناک است و نقش این سازمان را از بین خواهد برد. هیچ تمایلی از سوی برخی از کشورهایی که هنوز به این سازمان نپیوسته اند برای پیوستن به آن وجود ندارد. این سیاسی کاریها باعث خواهد شد کشورهایی که هم اکنون عضو هستند نیز احساس کنند هیچ گونه ارتباطی با این سازمان فنی ندارند. این در حالی است که سازمان باید عملیات استفاده از سلاح شیمیایی را نظارت کند تا اهداف کشورهای غربی محقق نشود.
خبرنگار سانا همچنین پرسید: «اخیرا سخن درباره کمیته بررسی قانون اساسی در ژنو زیاد مطرح میشود نظر وزارت خارجه سوریه در این زمینه چیست؟» وزیر خارجه سوریه در پاسخ به این سئوال نیز تصریح کرد: دیدگاه وزارت خارجه همان دیدگاه ملت سوریه است. ما قانون اساسی سوری میخواهیم که به دست مردم سوریه تدوین شده باشد و سوریها در آن نقش داشته باشند و از حاکمیت سوریه و تمامیت ارضی این کشور دفاع کند و اجازه هیچگونه دخالت خارجی ندهد. ما میخواهیم این کمیته مستقل باشد و تدوین قانون اساسی بر اساس منافع مردم سوریه باشد و هیچگونه دخالت خارجی در آن نباشد.
خبرنگار سانا همچنین سئوال کرد: «آیا شما در روسیه تغییرات تمدن عصر حاضر را مشاهده کردید؟» فیصل المقداد پاسخ داد: به رغم شیوع بیماری کرونا دیدیم که مسکو زیباتر شده است و از بسیاری از کشورهای غرب اروپا زیباتر شده است. من در آستانه عید کریسمس به همه مسیحیان این عید را تبریک میگویم و امیدواریم با خوشبختی و شادکامی این روزها را بگذرانند. به ملت سوریه نیز تبریک میگویم، زیرا هم مسیحیان و هم مسلمانان عید کریسمس و تولد حضرت مسیح (ع) را جشن میگیرند، زیرا حضرت عیسی پیامبر همه ماست و الگوی عدالت و صلح و ایمان و مساوات است؛ من فکر میکنم کسانی که به حضرت مسیح ایمان دارند باید به ارزشهایی که حضرت مسیح آمده بود تا در سرتاسر جهان گسترش دهد احترام بگذارند.