در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از شکافت هسته اتم تا ترور صادق گنجی
امروز جمعه، بیست و هشتم آذر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با سوم جمادی الاولی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هجدهم دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و هشتم آذر ) به شرح زیر است:
آغاز اشغال مصر توسط انگلیس
۱۰۶ سال پیش در چنین روزی، هیجدهم دسامبر سال ۱۹۱۴ میلادی انگلیس به طور رسمی مصر را مستعمره خود کرد.
شایان ذکر است در جریان جنگ جهانی اول، دولت عثمانی با دولتهای مخالف انگلیس یعنی آلمان و اتریش متحد شد. انگلیس نیز به منظور مقابله با این عمل، مصر را که تا آن زمان متعلق به دولت عثمانی بود، تصرف کرد و تحت استعمار خود درآورد. اما به دنبال مبارزات مردم مصر با استعمار انگلیس، این کشور در سال ۱۹۲۲ میلادی استقلال خود را اعلام کرد و هم اکنون نیز با نظام جمهوری اداره میشود.
کشف شکافتن هسته اتم
۸۲ سال پیش در چنین روزی، هجدهم دسامبر سال ۱۹۳۸ میلادی با شکافتن هسته اتم توسط «اتو هان» (Otto Hahn)، شیمیدان آلمانی، عصر اتم آغاز شد.
این شیمیدان آلمانی درسال ۱۸۷۹ میلادی در فرانکفورت متولد شد و تحصیلات خود را در رشته شیمی تا اخذ درجه دکترا، ادامه داد و از آن پس به مطالعه و آزمایش در زمینه علم فیزیک مشغول شد. اتو هان درپی تحقیقات و آزمایشهای متعدد خود در چنین روزی، موفق به شکافتن هسته اتم اورانیوم شد. این عمل، باعث آزاد شدن انرژی عظیمی شد و این انرژی بعدها در رآکتورها و بمبهای هستهای مورد استفاده قرار گرفت. هان در سال ۱۹۴۴ برنده جایزه نوبل در زمینه شیمی شد و در سال ۱۹۶۸ درگذشت.
تصویب کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان
۴۱ سال پیش، در روز هجدهم دسامبر سال ۱۹۷۹ میلادی مجمع عمومی سازمان ملل متحد کنوانسیون «رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان» را به تصویب رساند.
این معاهده در شش فصل و ۳۰ ماده، قصد دارد بی عدالتیهایی را که علیه بانوان در جهان اعمال میشود، از بین ببرد. در کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان، مانند بسیاری از پیمانهای بین المللی، دیدگاه مادی گرای غرب حاکم است که بر اساس آن، باید میان حقوق زنان و مردان در تمامی عرصه ها، تساوی ایجاد شود. حال آنکه زن و مرد از نظر جسمی و روحی با هم متفاوت هستند. به همین دلیل ادیان الهی و بویژه اسلام، راه نجات بانوان را ایجاد شرایط عادلانه برای آنان بر اساس تواناییهای جسمی و روحی شان میداند. با وجود گذشت سالها از تصویب و اجرای کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان، آنها هنوز وضعیت نامناسبی دارند و خشونت علیه زنان و سوء استفاده جنسی از آنان به شکلهای مختلف ادامه دارد. چنانکه طی سالهای گذشته معضل «تجارت زنان» به غرب و بهره کشی جنسی از آنان، تشدید شده است.
ترور صادق گنجی در لاهور پاکستان
۳۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم آذر سال ۱۳۶۹ هجری شمسی «صادق گنجی»، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور پاکستان، توسط عوامل فرقه گرا و وابسته به استکبار جهانی مورد حمله مسلحانه قرار گرفت و به شهادت رسید.
گنجی نزدیک به چهار سال ماموریت فرهنگی خویش را در راه معرفی ارزشهای والای اسلام و گسترش روابط فرهنگی میان مردم ایران و پاکستان سپری کرد. وی در آستانه بازگشت به ایران اسلامی و پس از مراسم تودیع که از سوی فرهنگیان و شخصیتهای علمی و ادبی لاهور برایش برگزار شده بود، توسط فرقه گرایان متحجر و همسو با استکبار جهانی، به شهادت رسید.