بختک کرونا بر یلدا
یلدا بلندترین شب سال و جشن غلبه نور بر تاریکی است، اما یلدای امسال اگر با دورهمیها و شب نشینیها گره بخورد چه بسا هول و تاریکی کرونا را جانشین نور و روشنایی کند.
به گزارش
گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سيما، با برداشته شدن برخی محدودیتهای کرونایی دوباره بازار جان گرفته و فروشگاهها و مغازهها شاهد حضور مردمی شده است که دوباره راهی کوچه و خیابان شده و حتی به منازل خویشان و آشنایان خود سرمیزنند.
این روزها بازار تبلیغات یلدایی هم کمی زودتر از همیشه داغ شده است، از لباس بچه یلدایی بگیرید تا تبلیغات آتلیههای عکاسی برای ثبت ماندگار شب یلدا و انواع کیک و شیرینی و خوراکیها با تزیین یلدایی.
رفتگان را به یاد داشته باشیم
گویا به همین زودی مردم خسته از کرونا، رفتگانی را فراموش کردند که علت مرگ بسیاری از آنها دچار شدن به ویروس کرونا در دورهمیها بود و برای بسیاری از آنها حتی مراسم خاکسپاری و عزاداری برگزار نشد تا مبادا ویروس کرونا دوباره خیز بلندتری بردارد.
انگار ذهن فراموشکار جامعه، خانوادههای داغداری را که کسی اشکشان را ندید و تسلایشان نداد، فراموش کرده است و به خاطر نمیآورد که این بیماری چه جوانانی را از خانواده هایشان گرفت و چه بسیارند کودکانی که یتیم شده اند.
کرونا و فاصله گذاری اجتماعی
کرونا سال متفاوتی را برای مردم رقم زد. دید و بازدیدهای عید حذف شد، طبیعت در روز ۱۳ فروردین از مردم خالی ماند و بسیاری از مراسمهای ملی و مذهبی در سایه کرونا با چهرهای متفاوت برگزار شد و یا حتی برگزار نشد که نمونه آن را در ماه محرم، که با گوشت و خون مردم این دیار عجین است، به عینه مشاهده کردیم.
عروسیها و عزاداریها کوتاه و کوچک شد، مردم نیز خوب رعایت کردند تا این که خیز سوم کرونا در پاییز چنان بلند شد که محدودیتهای آبان و آذر را در پی داشت، اما اکنون دوباره مسوولان نگرانند که مبادا مردم با لغو محدودیت ها، گمان کنند که ایلغار کرونا تمام شده است.
دکتر محمد عیدی میگوید: هر بار که محدودیتها برداشته میشود کادر درمان نگرانند که مباد دوباره موج بعدی کرونا آغاز شود و همه رشتههایی که با تلاش و همکاری جمعی بافته شده است، پنبه شود.
این پزشک متخصص میافزاید: یادمان نرود که ۲ ماه پیش وضعیت چگونه بود و گمان نکنیم که کرونا به کلی رخت بربسته و تمام شده است.
وی میگوید: وضعیت استانهای کشور شکننده است و فاصله زیادی بین نارنجی و قرمز وجود ندارد پس مردم مراعات کنند و بدانند که ممکن است شرایط یه حالت قبل بازگردد.
وی با بیان اینکه بر اساس آمارهای دانشگاه علوم پزشکی در هفته سوم آذر شمار مبتلایان و جانباختگان کرونا به تدریج کاهش یافته است، میافزاید: هنوز مرگ ومیرها ادامه دارد و هر روز چند تن از هم استانیها که گرفتار این ویروس پلید شده اند، جان بر سر آن میگذارند.
دورهمیهای قرمز
این دورهمیهای یلدایی میتواند دوباره وضعيت را قرمز کند و شکی در آن نیست.
وی میگوید: کادر درمان خسته شده است ،کاش مردم کاملا مراعات کنند و هشدارها را جدی بگیرند تا مبادا دورهمی برخی را از ما دور کند و چه بهتر که به خاطر سلامت خود و اطرافیان هم که شده دور از هم یلدا را برگزار کنیم نه دور هم.
دکتر عیدی میافزاید: بیشتر مرگ و میرهای این بیماری متعلق به گروه میانسال و سالمند است و نگرانیم تا مبادا در شب یلدا که همه به دیدار بزرگانشان میروند ناقل بیماری باشند.
وی برگزاری مراسم شب یلدا را زمینه ساز احتمالی افزایش آمار مبتلایان و مرگ میر کرونایی عنوان و خاطرنشان میکند: در حالی که هنوز درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد، تنها کنترل تجمعها سبب کاهش مراجعه به بیمارستان و مرگ و میر خواهد شد.
رکود اقتصادی
یکی از کسبه هانیز خواهان رعایت فاصله گذاری اجتماعی است و میگوید: اگر چه امسال بدترین سال بازار در کشور بود، اما از مردم میخواهیم این شب را در خانه بمانند و بیشتر از این جان خود را به خطر نیندازند.
باز بودن بازار، فرصت کسب را برای ما فراهم کرده است، اگرچه نیمی از بازار با خطر ورشکستگی مواجه شده است، اما دلمان راضی به مرگ و میر بیشتر مردم نیست و از همه میخواهیم که دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنند.
نمیخواهیم دوباره مغازههای بازار با وجود چکهای پاس نشده، اجارههای بالا و مشکلات ریز و درشت اقتصادی، بسته شود و من ترجیح میدهم مغازه ام باز و کمتر مشتری داشته باشم تا اینکه هفتهها بازار تعطیل شود.
وضعیت شکننده است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی نیز میگوید: مردم گمان نکنند با نارنجی شدن وضعیت استان ها، دیگر مشکل شیوع ویروس کرونا برطرف شده است، حال آنکه اين شرایط بسیار شکننده است و اگر دورهمیها تعطیل نشود دوباره وضعیت قرمز بازخواهد گشت.
دکتر افشین دلشاد اظهار میدارد: با همکاری مردم، اصناف بازار و دیگر اقشار و رعایت محدودیتهای کرونایی، وضعیت شیوع بیماری کووید ۱۹ در برخی استان ها از قرمز به نارنجی تبدیل شده و تعداد مرگ و میرها کاهش یافته است اما این میتواند موقتی باشد.
وی با بیان اینکه محدودیتهای اخیر اثر خود را نشان داده است، میگوید: موارد بستری، فوت و مراجعان سرپایی با علایم بیماری کووید ۱۹ و نمونههای مثبت به صورت چشمگیری کاهش یافته است که حکایت از آن دارد که محدودیتهای یک ماه اخیر نتیجه بخش بوده است.
وی با بیان اینکه این وضعیت ممکن است به سرعت رنگ عوض کرده و ویروس بازگردد، خاطرنشان میکند: نتیجه محدودیتها به لحاظ کنترل بیماری خوب بود، اما این محدودیتها بر زندگی اجتماعی و اقتصادی مردم تاثیر منفی داشت و اگر آحاد جامعه خواهان برنگشتن بیماری و محدودیتها هستند، باید پروتکلهای اجتماعی از جمله استفاده از ماسک و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت و دورهمیها را تعطیل کنند.
ناقلان بی علامت
دکتر دلشاد میافزاید: انتقال بیماری بسیار سریع است و ۴۰ درصد از مبتلایان کاملا بی علامت هستند و در صورت رعایت نشدن پروتکلها شرایط مانند قبل خواهد شد.
وی هشدار میدهد: مردم گمان نکنند کرونا تمام شده است، در برخی استان ها تنها وضعیت قرمز به نارنجی تبدیل شده است و ازدحام دوباره در بازار، استفاده نکردن از ماسک و حضور در دورهمیها و به ویژه شب نشینیهای یلدایی، استان ها را دوباره به سمت موج دیگری از این بیماری سوق خواهد داد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی با بیان اینکه الگوی بیماری خانوادگی شده است، اظهار میدارد: این ویروس برای سالمندان خطرناکتر است و مراسم یلدا نیز معمولا در خانه بزرگان خانواده برپا میشود، بنابراین اگر مردم میخواهند به سالمندان خانوادهها آسیبی نرسد باید از رفت و آمد و دورهمی پرهیز کنند.
دکتر دلشاد تاکید میکند: اگر کسبه نیز میخواهند که مغازه هایشان باز و کسب و کارشان برقرار باشد و دوباره دچار محدودیت نشوند، لازمه اش این است که پروتکلها را با جدیت رعایت کنند و خانوادهها نیز از دورهمیها و برپایی تجمعات محفلی پرهیز کنند تا سالم بمانند.
وی اظهار داشت: مردم گمان نکنند که واکسن کرونا میتواند حلال مشکلات باشد، زیرا هنوز واکسنی وارد کشور نشده است و اگر واکسنی هم وارد شود تا سال آینده به دست مردم نمیرسد و در سه ماه زمستان اتفاق خاصی نمیافتد و وضعیت کنونی را، که نتیجه اعمال محدودیتها و رعایت توصیهها توسط خودشان است به فال نیک گرفته و اندکی بیشتر رعایت کنند.
وی از مردم میخواهد همچنان ماسک بزنند، به مسافرت و دورهمیها نروند و میافزاید: فاصله نارنجی برخی استان ها تا قرمز شدن اندک است و با اندکی بی احتیاطی دوباره میتواند قرمز شود.
تا قرمز شدن فاصله یک قدم است
احمد برادران در عین حال هشدار میدهد که فاصله نارنجی تا قرمز زیاد نیست و اگر مردم رعایت نکنند دوباره وضعیت قبل باز میگردد.
وی میگوید: بررسیها نشان میدهد که ۵١ درصد از ابتلای افراد به این بیماری در دورهمیهای خانوادگی رقم خورده است.
وی از مردم میخواهد تا وضعیت فعلی را با برگزاری مراسم شب یلدا و دورهمی به مخاطره نیندازند و میافزاید: وضعیت برخی استان های کشور بسیار شکننده است و بنابراین عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی موجب برگشت محدودیتهای وضعیت قرمز خواهد شد.
وی با بیان اینکه وضعیت رنگ بندی برخي از شهرهای استان های از قرمز به رنگ نارنجی تغییر کرده است، میگوید: با همکاری اقشار مختلف مردم و رعایت محدودیت ها، انتقال کرونا کمتر شده ولی این به معنی شکست کرونا نیست.
برادران با تاکید بر رعایت پروتکلهای بهداشتی متناسب با وضعیت رنگ بندی در شهرها میافزاید: محدودیت منع تردد شبانه در برخي استان ها همچنان ادامه دارد.
وی میافزاید: در وضعیت نارنجی گروههای شغلی یک و دو فعال و گروههای شغلی سه و چهار همچنان تعطیل هستند و حضور کارکنان در ادارات نیز بر اساس وضعیت رنگ ابتلای شهرها خواهد بود.
هر ۶ ساعت یک فوتی
رییس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی میگوید: مردم گمان نکنند کرونا ضعیف شده و برداشته شدن برخی محدودیتها به معنای آن نیست که کرونا را کنترل کرده ایم.
دکتر سیداحمد هاشمی از مردم میخواهد با پرهیز از دورهمی ها، به ویژه در شب یلدا، فرصت در کنار هم بودن در یلداهای آینده را از یکدیگر نگیرند و اظهار میدارد: دورهمیهای هرچند کوچک خانگی هم با مخاطره مواجه است پس مردم خطر نکنند.
دورهمی ما را برای همیشه دور از هم نکند
دورهمیهای زودگذری که لذت هم نشینی و دورهمیهای آینده را از ما میگیرد و یا عاقبت اندیشی و ماندن در خانه برای رعایت حال خود و دیگران و به ویژه افراد میانسالی که این روزها در صدر آمار فوتیهای کرونا قرار دارند.