پخش زنده
امروز: -
به اذعان بسیاری از کارشناسان گرههای اصلی اقتصادی کشور «رکود»، «بیکاری» و نقدینگیهای سرگردان و چالشها و موانع کسب و کار است؛ راهکار باز کردن این گرهها نیز در تقویت و حمایت همه جانبه از تولید ملی نهفته است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: رهبر فرزانه انقلاب در پیام نوروزی سال ۱۳۹۹ را، سال جهش تولید نامیدند. بیش از یک دهه است که معظم له با انتخاب موضوعات اقتصادی با عنوان شعار سال به خصوص در چندین سال گذشته با تأکید بر حمایت از تولید داخلی و مصرف کالای ایرانی بر اهمیت مسئله اقتصاد تاکید داشته اند.
واقعیت این است که نامگذاری سالهای اخیر که هر کدام کلیدواژهی رهایی از وابستگی و استقلال است، با عملیاتی کردن آن میتوان به خودکفایی و بی اثر کردن اثرات تحریمهای ظالمانه آمریکا دست یافت.
در اهمیت و ضرروت موضوع تولید، رهبر معظم انقلاب در بیانات نوروزی شان میفرمایند:
... لکن آنچه من میخواهم بگویم این است که این کاری که تا حالا شده شاید حتّی یکدهمِ آن چیزی که برای کشور احتیاج است نباشد ... یعنی شاید واقعاً ده برابرِ این، کار باید انجام بگیرد؛ چه کار تحقیقی، چه کار تولیدی، چه کارهای گوناگون از همین قبیل، تا رونق تولید در زندگی مردم اثر خودش را نشان بدهد. در سال ۹۸ تولید تکان خورد، حرکت کرد و راه افتاد تا یک حدودی، لکن اثری در زندگی مردم از آن محسوس نشد.
اگر ما بتوانیم تولید را راه بیندازیم و با توجّه به بازارِ وسیعِ خودِ کشور در داخل اگر چه که تولید به فروش و به بازارهای خارجی احتیاج دارد، امّا ما هم ضمن اینکه میتوانیم با بازارهای خارجی ارتباط داشته باشیم، عمدهی بازار فروش ما داخل کشور است با این جمعیّت هشتاد میلیونی اگر بشود تولید را انشاءالله حرکت بدهیم و پیش ببریم، مشکلات اقتصادی قطعاً تمام خواهد شد و این تحریمهایی که کرده اند به نفعِ ما تمام خواهد شد.
همچنین ایشان، برای تحقق جهش تولید، برنامه ریزی را امری ضروری دانسته و در این برهه نیز به نقش اصلی سازمان برنامه و بودجه کشور و برخی نهادهای دیگر مانند قوه قضاییه، مجلس شورای اسلامی و مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و مجموعههای دانش بنیان اشارهای ویژه داشته اند.
در واقع اصطلاح جهش تولید مربوط به زمانی است که ما به صرف خارج شدن اقتصاد از رکود راضی نیستم. بلکه اضافه بر آن میخواهیم تحول تکنولوژیک نیز در کشور اتفاق بیفتد و متعاقب آن به قول اقتصاددانان تابع تولید به سمت بالا شیفت کند. یعنی با داشتن منابع و امکانات موجود نسبت به گذشته، شرایط تولید باید دچار تحول شود.
پس اگر ما به شرایط ایجاد رونق قانع نباشیم و پایه اقتصاد ما یکی از الزاماتش این باشد که باید یک جهش در تولید انجام شود.
در این شرایط با بهره گیری از امکانات موجود باید بتوانیم چرخه تولید را در مسیری قراردهیم تا ضمن دست یافتن به تولید انبوه و رفع نیارهای داخلی، زمینهای برای صادرات نیز فراهم کنیم؛ به طوری که جایگاه واقعی اقتصاد کشور در منطقه و جهان تثبیت شود.
به این رویکرد میتوان گفت جهش تولید که یک مرحله فراتر از رونق تولید است.
حال، برای آنکه نظام اسلامی بتواند، نقشههای دشمن را هوشمندانه خنثی کند، میبایست گرههای اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و با برنامه ریزی دقیق و جامع و با همدلی میان تمام نهادهای دولتی و غیردولتی، اقدام به برطرف کردن آنها و در نهایت ایجاد جهش در تولید کشور کرد، که به اذعان بسیاری از کارشناسان گرههای اصلی اقتصادی کشور «رکود»، «بیکاری» و نقدینگیهای سرگردان و چالشها و موانع کسب و کار است؛ راهکار باز کردن این گرهها نیز در تقویت و حمایت همه جانبه از تولید ملی نهفته است. چگونگی و الزامات این راهکار نیز در بیانات رهبر معظم انقلاب مشخص شده است.
گروه اقتصاد اداره پژوهشهای خبری معاونت سیاسی، در راستای رسالت پژوهشی و رسانهای خود تلاش دارد با رصد اقدامات مسئولان و راهکارهای کارشناسان بر مبنای بیانات رهبر معظم انقلاب، در خصوص حمایت از تولید کالاهای ایرانی و جهش تولید، در قالب گزارشهای هفتگی در ۷ محور مستخرج از بیانات رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۹، مخاطبان را در جریان مهمترین فعالیتها و نیازهای تحقق شعار سال قرار دهد.
این محورها عبارتند از:
• رفع موانع تولید
• بهبود فضای کسب و کار
• مدیریت واردات
• مبارزه با قاچاق
• تولید رقابت پذیر و صادرات محور
• مبارزه با فساد
• تولید مبتنی بر دانش و فناوری
متن کامل این مطلب درپیوست قابل دریافت است
پژوهشگر: محبوبه وفایی نژاد