سرشماری وحوش مناطق حفاظت شده:
شناسایی ۳۱۵ گونه جانوری در استان همدان
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان از سرشماری وحوش در مناطق حفاظت شده محیط زیست استان از اول دی ماه خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان گفت: سرشماری وحوش در استان به مدت ۶ روز، در ۶ منطقه حفاظت شده استان انجام میشود. او از به کارگیری ۲۵ نیروی محیط بان برای این سرشماریها خبر داد و افزود: سرشماری وحوش در مناطق حفاظت شده، شرا در همدان، ملوسان در نهاوند، خان گرمز در تویسرکان، لشگردر و گلپر آباد در ملایر و آلما بلاق در اسدآباد و هرکدام طی یک روز انجام میشود.
جعفری بسطامی با اشاره به تنوع زیستی ۳۱۵ گونه جانوری در مناطق حفاظت شده استان ادامه داد: در سرشماری پارسال ۳۴ گونه پستاندار، ۱۹۳ گونه پرنده، ۴۵ گونه خزنده، ۳۹ گونه ماهی و ۴ گونه دوزیست شناسایی شده است. وی ادامه داد: با سرشماری وحوش از تغییر زیستگاهی و کوچ حیوانات مطلع میشویم و علاوه بر آن گونههای در معرض خطر استان هم شناسایی میشود.
او اظهار داشت: هم اکنون در حوزه مجوز شکار برای حیوانات چهار پا ممنوعیت وضع شده است و در مورد پرندگان نیز با توجه به بیماری آنفولانزا در کشور، هیچ مجوزی امسال داده نشده است.
بیشتر بدانیم:
۲۵ گونه جانوری استان همدان در معرض خطر زمان مطالعه: ۴ دقیقه
محیط زیست استان همدان از جمله مناطق ویژه در کشور به شمار میآید که توانسته مامنی برای زندگی و حیات گونههای مختلف از حیوانات و گیاهان باشد٬ حیات وحشی که امروز ۲۵ گونه جانوری آن در معرض خطر هستند. دیار الوند به دلیل قرار گرفتن در رشته کوه زاگرس از حیات وحشی بکر برخوردار است، فضایی که به راحتی تبدیل به محلی برای تولید مثل و پرورش انواع گیاهان و جانوران مختلف شده است.
استان همدان به دلیل مرتفع و کوهستانى بودن از زیستگاههاى انواع حیاتوحش بزرگ و کوچک محسوب مىشود که وحوشى از قبیل کل، بز، قوچ، میش، روباه، راسو، خرس قهوهاى، کبک معمولى و انواع دیگر پرندگان را در خود جاى داده است. زیستگاههاى حیاتوحش استان چه در ارتفاعات و چه در جلگه و حواشى تالاب جزو مناطق حفاظت شدهاند و شکار در آنها کلاً ممنوع است.
در حال حاضر چهار گونه از دوزیستان٬ ۴۵ گونه از خزندگان٬ ۳۴ گونه از پستانداران٬ ۲۴ گونه از ماهیان و ۱۹۱ گونه از پرندگان در محیط زیست استان همدان مشاهده و ثبت شده است. از این تعداد گونه مشاهده و ثبت شده٬ ۵ گونه از خزندگان٬ ۱۶ گونه از پرندگان و ۴ گونه از پستانداران در معرض خطر قرار دارند که برای حفظ و نگهداری آنها اقدامات لازم انجام شده است.
رئیس اداره حیات وحش محیط زیست استان همدان گفت: ۶ منطقه حفاظت شده در استان مجهز به پاسگاههای محیط زیست و نیروهای محیطبان برای حفاظت از این گونهها ۲۴ ساعته در حال خدمترسانی هستند. در مناطق شکار ممنوع و آزاد محیطبانان و یگانهای محیط زیست به صورت سیار حضور دارند که البته در ماههای ویژه مانند اردیبهشت و خرداد و فضل پاییز که زمان کوچ پرندگان به ویژه پرندگان شکاری است٬ نظارتها تشدید میشود.
شعبانلو میگوید این اداره از ظرفیت علاقمندان به محیط زیست و افراد بومی در هر منطقه برای حفاظت از گونههای جانوری٬ پرندگان و گیاهان استفاده میکند و برای حفظ و حراست از حیات وحش استان همدان مطالعاتی در قالب برنامه عمل به صورت کشوری انجام میشود.
وی افزود: بسیاری از این گونههای موجود ثبت شده٬ مواردی هستند که در برخی روزها و یا ماهها رویت شده و حضورشان در محیط زیست استان به ثبت رسیده است گونههایی که ممکن است به دلیل مهاجرت تا چند سال سالهای در محیط زیست استان مشاهده نشوند.
در اتفاقی نادر چند وقت پیش یک پرنده شکاری خاص که موسوم به بالابان است و در معرض خطر قرار دارد در استان دیده شده است. این پرنده جوجه آوری داشته و در هنگام آموزش شکار و پرواز به جوجههای خود توسط محیطبانان رصد و مشاهده شده است.