به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری آناتولی؛ در دیدار ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو با اعضای کمیسیون اتحادیه اروپا که برای نخستین بار انجام گرفت، بر همکاری و مشارکت دوجانبه درباره مسائل مختلف و بازسازی روابط ترانس آتلانتیک تاکید شد.
اورسولا ون درلین رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز بعد از دیدار با دبیر کل ناتو گفت: ناتو و اتحادیه اروپا روابط عمیقی دارند و ناتو و اتحادیه اروپا متحد خوبی هستند و باید روابط آنها گستردهتر شود. ناتو و اتحادیه اروپا باید درباره امنیت سایبری و فناوری پیشرفته، مبارزه با تغییر شرایط اقلیمی همکاری کنند و تجهیزات امنیت سایبری باید امن باشد و علاوه بر آن باید با تهدیدات عملیات و تبلیغات انحرافی علیه دمکراسیها نیز مبارزه شود. تغییر شرایط اقلیمی آثار سوئی بر منابع آبی دارد و یک تهدید امنیتی در تامین آب است و اتحادیه اروپا میتواند با ناتو برای رفع تهدیدات تغییر شرایط آب و هوایی همکاری کند.
ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو گفت: احیا و نوسازی روابط ترانس آتلانتیک (بین اروپا با آمریکای شمالی) اهمیت زیادی دارد. برای احیا و نوسازی روابط ترانس آتلانتیک فرصت جدیدی بوجود آمده است. اتحادیه اروپا و آمریکا به تنهایی کاری از پیش نمیبرند و باید در برابر روند تحولات بین المللی غیر قابل پیش بینی متحد عمل کنند.
دبیرکل ناتو افزود: اتحادیه اروپا و ناتو درباره بحرانهای مختلف کشورها نظیر اوکراین و افغانستان از کشورهای مختلف حمایت، تقویت توان عملیات نظامی، مبارزه با حملات و تبلیغات انحرافی سایبری، امضاء قرارداد پناهندگی بین اتحادیه اروپا و ترکیه، پیشگیری از مهاجرت و قاچاق انسان در دریای اژه و سایر مسائل با همدیگر همکاری کرده اند. از نظر ناتو، میدان فعالیت سایبری شامل حملات در بخش نیروی زمینی، دریایی و هوایی است و در چند مدت اخیر ناتو با حملات بسیار پیشرفته و سنگین سایبری روبرو شده است و ناتو برای مقابله با حملات سایبری با اتحادیه اروپا همکاری گستردهای خواهد داشت.
دبیرکل ناتو بعد از دیدار با زدراوکو کریوکاپیچ نخستوزیر مونتهنگرو که در چهارم دسامبر ۲۰۲۰ انتخاب شده است در مصاحبه مطبوعاتی و رسانههای شرکت کرد. ینس استولتنبرگ ضمن اشاره به آغاز تحریمهای آمریکا علیه ترکیه گفت: "ناتو از اعمال تحریمهای آمریکا علیه ترکیه به علت خرید سامانه پدافند موشکی اس ۴۰۰ ساخت روسیه ناخشنود است و باید ترکیه و کشورهای ناتو برای حل این قضیه راه حلهایی پیدا کنند. تحریم کشورهای ناتو علیه یکدیگر تاسف بار است. ناتو قبلا درباره خرید سامانه پدافند موشکی اس ۴۰۰ توسط ترکیه، نگرانی خود را اعلام کرده بود. خرید اس ۴۰۰، توسط ترکیه یک تصمیم ملی است. اما با نظام پدافند هوایی و نظامی ناتو هماهنگ نیست. اس ۴۰۰ نمیتواند با سامانه پدافند هوایی و موشکی ناتو همگرا شود. ترکیه با آمریکا و کشورهای اروپایی درباره خرید سامانهای پدافند هوایی و موشکی نظیر پاتریوت Patriot و SAMP-T که هماهنگ و همگرا با نظام سامانههای موشکی و هوایی ناتو هستند، مذاکراتی انجام داده بودند. تحریمهای آمریکا برای ترکیه و اعضاء ناتو مشکلاتی را بوجود آورده است و باید برای رفع آن راه حلهایی را پیدا کرد. "
آمریکا به علت خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ از روسیه تحریم شده است. اسماعیل دمیر رئیس صنایع دفاعی ریاست جمهوری، مصطفی آلپر دنیز، سرحات گنج اوغلو و فاروق اییت از مقامات صناعی دفاعی ترکیه در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفتند.
ترکیه مصوبه تحریمهای ترکیه را که به تصویب کنگره آمریکا و دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا رسیده است، محکوم کرد. وزارت امور خارجه ترکیه پیشنهاد کرده بود که؛ " کمیته فنی متشکل از کارشناسان نظامی آمریکا، ترکیه و ناتو تشکیل و قضیه اس ۴۰۰ بدون پیش داوری و واقعگرایانه بررسی و اختلاف نظرها از طریق مذاکرات و دیپلماسی منطبق و شایسته دو کشور هم پیمان حل شود. اما آمریکا پیشنهاد ترکیه را رد کرده است و اعمال تحریم یک جانبه علیه ترکیه به هیچ وجه رفتاری عاقلانه نیست. "
به گزارش روزنامه جمهوریت و حریت؛ خلوصی آکار وزیر دفاع ملی ترکیه نیز تحریمهای یک جانبه آمریکا علیه ترکیه را محکوم کرد و گفت: ترکیه با تهدیدات حملات موشکی و هوایی روبرو است. ترکیه به علت خرید سامانه پدافند موشکی و هوایی برد بلند اس ۴۰۰ برای مقابله با حملات موشکی منطقهای خلاف اصول "پیمانهای همکاری اتحاد" توسط آمریکا تحریم شده است. تحریمهای آمریکا خلاف واقعیتهای موجود نظامی و دلایل سیاسی واقعی است. تحریم علیه ترکیه عضو ناتو، به روح اتحاد پیمان ناتو ضربه میزند و اعتماد بین متحدان ناتو را بشدت متزلزل میکند. تحریمها همه ارزشهای اتحاد بین کشورهای ترکیه و آمریکا را متزلزل خواهد کرد. اما برای تامین و حفظ امنیت ملی و ۸۳ میلیون ملت اصیل مان و دفاع امنیت ملی از کشور با عزم راسخ به اقدامات خود ادامه خواهیم داد.
خلوصی آکار وزیر دفاع ملی ترکیه افزود: ترکیه و آمریکا از دوران جنگ کره (۲۵ ژوئن ۱۹۵۰ آغاز شد و در ۲۷ ژوئیه ۱۹۵۳ پایان یافت و شبه جزیره کره تقسیم شد. نیروی نیروی نظامی در جنگ کره اعزام کرده بود.) تا کنون متحد نظامی و سیاسی همدیگر هستند. از آمریکا میخواهیم که با ترکیه به روند همکاری، همبستگی نظامی و سیاسی، دفاعی و امنیتی در سطح منطقهای و بین المللی بازگردد. زیرا این همکاری نقش مهمی در تامین و حفظ صلح و امنیت منطقهای و بین المللی دربر خواهد داشت. "
در نتیجه اعمال تحریمهای کاتسا CAATSA آمریکا علیه ترکیه؛ ریاست صنایع دفاع ملی ترکیه SSB از آمریکا حق لیسانس صادرات محصولات صنایع دفاعی ترکیه و همچنین از نهادهای بین المللی مالی و پولی نیز وام دریافت نخواهد کرد.