جهش تولید بدون پژوهش و فناوری امکانپذیر نیست
رئیس دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) معتقد است جهش تولید بدون پژوهش و فناوری امکانپذیر نیست و همه پژوهشگران برای توسعه پایدار باید پای کار باشند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، دکتر نائینی، رئیس دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه قزوین گفت: توسعه هر کشوری و رسیدن به افقهای پیش بینی شده صرفاً در سایه توسعه علمی و فناوری محقق میشود و تحقق این موضوع جز با نهادینه کردن موضوع پژوهش و حضور گسترده مردم محقق نخواهد شد.
وی افزود: جهش تولید بدون پژوهش و فناوری امکانپذیر نیست و همه پژوهشگران برای توسعه پایدار باید پای کار باشند.
رئیس دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر شتاب خوبی در زمینه تولید علم و ثروت شروع شده است و این مسیر باید با قوت ادامه پیدا کند.
وی افزود: فرهنگ پژوهشگری و دانش بنیانی باید در کشور نهادینه شود و برای این کار باید از دبستانها و دبیرستانها شروع کنیم.
دکتر نائینی تصریح کرد: آموزش و پرورش از یک سو و وزارت علوم از سوی دیگر باید سرفصل دروس را تغییر دهند تا دانش آموزان و دانشجویان محقق و پژوهشگر تربیت و به جامعه تحویل دهیم.
وی افزود: در طول سالهای اخیر و علیرغم تحریمهای سنگین، حرکتهای خوبی برای رشد علمی کشور شروع شده و توانسته ایم در میان کشورهای دنیا جایگاه خوبی در حوزه پژوهش و تولید علم کسب کنیم.
رئیس دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) به نحوه هزینه کرد بودجههای پژوهش در این دانشگاه اشاره کرد و گفت: کمتر از یک درصد از بودجه عمومی کشور به پژوهش اختصاص دارد و این موضوع نشان میدهد که ارادهای برای حمایت و کمک پژوهشگران وجود ندارد و در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ۱۵ درصد از بودجه دانشگاه به پژوهش اختصاص داده شده است.
وی افزود: حمایتهای پژوهشی در بسیاری از موارد از سوی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور به شرکتهای دانش بنیان اختصاص داده میشود.
دکتر نائینی گفت: وقتی یک درصد از بودجه کشور به پژوهش اختصاص پیدا میکند این موضوع نشان میدهد که دولتمردان اعتقادی به این موضوع ندارند.
وی افزود: پژوهش و تحقیق صرفاً مختص حوزه فنی نیست و باید در زمینه علوم انسانی به ویژه معضلات اجتماعی پژوهشهای کاربردی و حمایتی صورت گیرد.
لزوم حرکت سریع به سمت اقتصاد دانش بنیان
دکتر مافی، رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین نیز گفت: ۱۰ سالی که میشود که در کشور شعار اقتصاد دانش بنیان برای جلوگیری از وابستگی به فروش نفت و خام فروشی مطرح شده است و در این زمینه باید شاهد حضور و تقویت حضور اندیشمندان و دانشمندان در عرصههای مختلف کشور باشیم.
وی افزود: تغییرات به سمت اقتصاد دانش بنیان در حال انجام است، اما هنوز به مرحله نهایی نرسیده ایم و سرعت مان در این زمینه بسیار کم است.
رئیس پارک علم و فناوری استان خاطرنشان کرد: مشکل اصلی کشورمان در توسعه محصولات دانش بنیان، بازار است و اولاً باید مردم به خرید جنس ایرانی توجه ویژهای داشته باشند و باید به جوانان پژوهشگر، تولید کننده و فعال کشورمان فرصت رشد و رقابت در بازار را بدهیم.
وی افزود: به عنوان مثال توربوشارژ خودروی دنا پلاس در پارک علم و فناوری استان قزوین تولید میشود.
دکتر مافی گفت: ۳۰ هکتار از اراضی استان قزوین به پارک علم و فناوری استان اختصاص یافته است و مسئولان استان نیز از این پارک حمایت کنند و اگر بتوانیم زیرساختهای پارک علم و فناوری را تأمین کنیم میتوانیم این نوید را بدهیم که در این پارک ۲۰۰ شرکت دانش بنیان شکل بگیرند و فعالیت کنند.
وی افزود: طرح جهش تولید در فراکسیون جهش تولید مجلس در حال تدوین است که بر این اساس امنیت غذایی کشور تأمین میشود و بر همین اساس همه وزارت خانهها باید از شرکتهای دانش بنیان که تأمین کننده نیازهای کشور هستند حمایت کنند.
حمایت از پژوهشهای مورد نیاز استان قزوین
ابوالفضل یاری، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان قزوین نیز گفت: هر ساله نیازهای پژوهشی از تمامی دستگاههای اجرایی و دانشگاههای استان احصاء میشود و آن دسته از پژوهشهای کاربردی که مورد نیاز کشور و استان هستند حمایت میشوند.
وی افزود: یک درصد از اعتبارات جاری دستگاههای اجرایی استان به امور پژوهشی اختصاص دارد و بخش دوم پژوهشها که منجر به تملک دارایی و سرمایه در استان و کشور میشود متناسب با نیازهای استان در اختیار محققان قرار میگیرد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان خاطرنشان کرد: اجازه هزینه کرد بودجه عمومی استان برای پژوهش در دانشگاهها را نداریم چرا که بودجه پژوهشی دانشگاهها از وزارت علوم تأمین میشود.
وی افزود: دستگاههای اجرایی استان هر ساله موظف هستند از پایان نامههای مقطع ارشد و دکترا که منافع خوبی عاید استان میکند، حمایت کنند.
یاری تصریح کرد: شهرک علم و فناوری آبیک در دستور کار قرار دارد تا بخشی از نیازهای پارک علم و فناوری استان تأمین شود.