درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از صدور فتوای تحریم تنباکو تا محاکمه روژه گارودی
امروزچهارشنبه، بیست و ششم آذر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با اول جمادی الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با شانزدهم دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و ششم آذر ) به شرح زیر است:
درگذشت شیخ کاظم تمیمی ازری، شاعر مسلمان عراقی
۲۳۱ سال پیش در چنین روزی، اول جمادی الاول سال ۱۲۱۱ هجری قمری شیخ «کاظم تمیمی بغدادی» معروف به «اُزری»، شاعر توانای مسلمان در ۸۰ سالگی در عراق درگذشت.
وی در سال ۱۱۴۳ ق در بغداد در خانوادهای اهل علم و ادب متولد شد. تحصیلاتش را در بغداد و سپس نجف ادامه داد و در تاریخ، تفسیر، حدیث و فلسفه تبحر یافت. شیخ کاظم ازری علاقه و فراوانی به سرودن شعر نیز داشت و از او، دیوان اشعاری به جای مانده است. مهمترین شعر این عالم و ادیب عراقی، قصیده معروف «هائیه» یا «اُزریه» است که در مدح حضرت محمد (ص) و اهل بیت او و شرح اصول دین اسلام و مذهب تشیع سروده شده و بیش از یک هزار بیت است.
صدور فتوای تحریم تنباکو
۱۳۳ سال پیش، در روز اول جمادی الاول سال ۱۳۰۹ هجری قمری آیت ا... میرزا «محمد حسن حسینی شیرازی»، روحانی مبارز و مرجع تقلید مسلمانان برای جلوگیری از چپاولگریهای استعمار انگلیس، با صدور فتوایی، زمینه لغو امتیاز تنباکو را فراهم کرد.
در جریان سومین سفر ناصرالدین شاه قاجار به اروپا، قراردادی با یکی از مشاوران نخست وزیر انگلیس به نام تالبوت منعقد شد. براساس این قرارداد، امتیاز انحصاری تولید، فروش و صدور تنباکوی ایران به مدت ۵۰ سال به کمپانی انگلیسی رژی واگذار شد. این امتیاز، گام دیگری برای گسترش سلطه استعمار انگلیس و چپاول منابع و ثروتهای ایران بود. انعقاد قرارداد فروش تنباکو به انگلیس، با مخالفت شدید مردم مسلمان ایران و روحانیون آگاه رو به رو شد. پس از فتوای آیت ا... میرزای شیرازی مبنی بر تحریم استعمال توتون و تنباکو، مردم مسلمان سراسر ایران، از خرید و فروش و استفاده از تنباکو اجتناب کردند و در نتیجه ناصرالدین شاه قاجار مجبور به لغو امتیاز تنباکو شد. این واقعه بار دیگر همبستگی و آزادگی ملت مسلمان ایران و احترام و نفوذ علمای دینی در میان آنان را به اثبات رساند.
بازگشت پیکر شهید تندگویان، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران از عراق
۲۹ سال پیش در چنین روزی بیست و ششم آذر سال ۱۳۷۰ هجری شمسی پیکر شهید تندگویان، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران پس از ۱۱ سال از عراق به ایران بازگردانده شد.
محمدجواد تندگویان در سال ۱۳۲۹ در تهران به دنیا آمد. پس از پایان تحصیلات وارد مبارزات سیاسی شد و با پیروزی انقلاب نیز در خط نظام قرار گرفت تا اینکه در دولت شهید رجایی به وزارت نفت انتخاب شد. کمتر از دو ماه بعد، وی در یکی از بازدیدهایی که از صنعت نفت در جنوب داشت به اتفاق چند نفر ازمسئولان وزارت نفت به اسارت نیروهای متجاوز بعثی عراق درآمد. شهید تندگویان در طول مدت اسارت تحت سخت ترین شکنجه های بعثیان قرار گرفت تا اینکه به فیض شهادت نائل آمد. سرانجام بعد از گذشت ۱۱ سال، پیکر مطهر این آزاده مجاهد به ایران انتقال یافت.
آغاز نهضت استقلال طلبانه مردم قبرس
۷۰ سال پیش در چنین روزی، شانزدهم دسامبر سال ۱۹۵۰ میلادی نهضت استقلال طلبانه مردم قبرس برای پایان دادن به سلطه انگلیس بر این جزیره آغاز شد.
قبرس جزیرهای در مدیترانه شرقی با ۹۲۵۱ کیلومتر مربع مساحت است که در قرن شانزدهم میلادی تحت سلطه عثمانیها قرار گرفت. هنگام درگیری روسیه و عثمانی در سال ۱۸۷۷ میلادی، انگلیس که نگران شکست عثمانی و اشغال قسطنطنیه توسط روسیه تزاری بود، پس از جلب رضایت عثمانیها، نیروهای خود را وارد قبرس کرد و اداره این جزیره را به عهده گرفت. انگلیس در سال ۱۹۱۴ میلادی، همزمان با آغاز جنگ جهانی اول، به دلیل اتحاد عثمانی با آلمان، این جزیره را ضمیمه متصرفات خود کرد و در سال ۱۹۲۵ میلادی بطور رسمی، قبرس را مستعمره انگلیس اعلام کرد. از آن هنگام، درگیریهای داخلی میان دو جامعه ساکن جزیره قبرس، یعنی ترکها و یونانیها اوج گرفت. یونانیها به دلیل آنکه در اکثریت هستند، خواستار الحاق این سرزمین به یونان و ترکها نیز خواهان تشکیل دولتی مستقل بودند. سرانجام در چهاردهم اوت سال ۱۹۶۰ میلادی قبرس استقلال یافت و عضو سازمان ملل متحد شد. با این حال درگیری یونانی تبارها و ترک تبارهای این جزیره ادامه یافت. در سال ۱۹۷۴ به دنبال کودتای نظامی یونانی تبارها، ترکیه نیز بخش شمالی قبرس را که ترک نشین است، به تصرف خود درآورد. از آن زمان، بحران تقسیم قبرس همچنان حل نشده، باقی مانده است.
محاکمه روژه گارودی در فرانسه به اتهام انتشار کتاب در نفی هولوکاست
۲۲ سال پیش، در روز شانزدهم دسامبر سال ۱۹۹۸ میلادی دادگاه تجدیدنظر پاریس، «روژه گارودی» (Roger Garaudy) فیلسوف و نویسنده مسلمان فرانسوی را به جرم انکار جنایت علیه بشریت در کتاب خود به نام «اسطورههای بنیادین سیاست اسرائیل» محکوم به زندان و جریمه نقدی کرد.
گارودی در این کتاب با اسناد و دلایل مستند ثابت کرد که صهیونیستها با نازیها در جریان جنگ جهانی دوم همکاری داشتند. وی همچنین درکتاب خود نوشته است که صهیونیستها برای جلب نظر افکار عمومی به منظور ایجاد کشوری در فلسطین، کوشیده اند جنایات آلمان هیتلری علیه یهودیها را بزرگ نشان دهند. پروفسور گارودی در کتاب اسطورههای بنیادین سیاست اسرائیل از جمله رقم ۶ میلیون یهودی را که گفته میشود توسط آلمان قتل عام شده اند، بسیار اغراق آمیز خوانده است، چرا که کل جمعیت یهودیها در آن زمان این مقدار نبوده است. با فشار و اعمال نفوذ صهیونیست ها، روژه گارودی در دادگاه تجدیدنظر پاریس به خاطر ابراز دیدگاه هایش، محکوم شد. با این رای دادگاه، آزادی بیان و قلم در فرانسه که ادعا میکند، مهد آزادی است، بار دیگر مخدوش شد.
تولد جین آستین، خالق غرور و تعصب
۲۴۵ سال پیش، در روز شانزدهم دسامبر سال ۱۷۷۵ میلادی «جین استن» (Jane Austen) نویسنده زن انگلیسی متولد شد.
وی با آنکه ۴۲ سال بیشتر عمر نکرد و در سال ۱۸۱۷ درگذشت، اما تأثیر قابل توجهی بر ادبیات انگلیس و حتی اروپا گذاشت. نکته مهم در رمانهای خانم استن، دوری از رمانتیسم رایج در آن زمان و اغراق در بیان احساسات و توصیف مناظر است. وی عمدتاً در باره طبقه متوسط رو به رشد انگلیس در دوران خودش، داستان نوشته و از طنز به خوبی استفاده کرده است. با این حال آثار جین استن در زمان خودش چندان مورد استقبال قرار نگرفت و در نیمه دوم قرن نوزدهم، از او و کتاب هایش تجلیل شد. از میان رمانهای معروف استن میتوان از «غرور و تعصب»، «عقل و احساس» و «اِما» نام برد.