به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز قم؛ بخش جعفرآباد، کانون دامداران استان قم است، دامداریهایی که اهالی روستا آنها را قلعه مینامند و بیشتر در خارج از روستا هستند، نبود زیرساختهای لازم برای رساندن گاز شهری به این قلعه ها، دامداران را مجبور به استفاده از گاز مایع کرده، نیازی استراتژیک که تا سال گذشته به راحتی بر طرف میشد، اما حالا با سامانهای شدن نحوه توزیع، به مهمترین چالش روزهای سرد این دامداران تبدیل شده است.
هفت خوان تاییدیهها پاییز کم کم به روزهای پایانی اش نزدیک میشود، روزهای بارانی و برفهای زیبای نشسته بر نوک کوه ها، حسی غیر قابل وصف برای ما دارد، اما همین بارشهای زیبا و روزهای سرد پاییزی، برای پیرمردی که در دل این کوهها و سرمای استخوان سوزش، در کنار هیزم آتش به فکر گرم کردن محل پرورش دام هایش نشسته، قطعا حس و حال دیگری دارد.
آقای عزیز عینی کشاورز ۸۰ ساله روستای رحمت آباد بخش جعفرآباد است، بیش از ۳ هزار گوسفند پرواری دارد و از سامانهای شدن دریافت کپسولهای گاز به شدت گِله دارد.
این دامدار و کشاورز موفق میگوید: خیلی از دامداران و کشاورزان این منطقه بی سواد هستند و دامداریها و کشاورزیهای بخش جعفرآباد و روستاهای تابعه به صورت سنتی اداره میشوند و پروانه دامداری و کشاورزی برایشان بیشتر یک نوع تشریفات است.
مجموعه آقای عزیز عینی بیش از هشت کارگر دارد، کارگرانی که در این روزها بیشتر از همیشه برای گرمایش و پخت و پز به کپسول گاز نیاز دارند، او میگوید: تا سال گذشته خرید کپسول تنها مشروط به پرداخت هزینه بود، اما خریدش این روزها کم از هفت خان رستم ندارد، آن هم به دلیل قانون جدید ثبت نام در سامانه شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی.
او میگفت: تایید شدن در این سامانه منوط به تایید پروانههای دامداری و کشاورزی است و طبق گفته کارشناسان نظام صنفی کشاورزی استان بیش از ۸۰ درصد دامداران استان واجد شرایط این تایید نیستند، چون به صورت سنتی فعالیت میکنند.
بهانههای بی پایان...آقای سعادتمند دامدار بخش مرکزی است، گاو داری او بیش از ۲ هزار راس گاو و گوساله دارد.
مجموعه آقای سعادتمند بیش از چهار نفر کارگر و سه نفر سرپرست و مهندس فنی دارد که در خانه کارگری ِ واقع در گاوداری سکونت دارند.
وی با اشاره به شعار رونق تولید میگوید: قرار بود این شعارها همراهی بیشتر با تولیدکننده را به همراه داشته باشد، اما امروز ما بیشتر درگیر کاغذ بازیهای اداری هستیم.
او میگفت: خوان اول برای رسیدن به کپسول گاز، تایید پروانه تولید از سوی جهاد کشاورزی است، و این درحالی است که بیشتر دامداران به صورت سنتی کار میکنند و یا پروانه کار ندارند، یا شرایط دامداری هایشان با قوانین دست و پا گیر ادارات هم خوانی ندارد.
آقای سعادتمند در ادامه گفت: این موضوع باعث میشود که پیگیریهای دامدار برای ثبت نام در سامانه و دریافت کپسول در همان مرحله اول در نطفه خفه شود و به ناچار به سمت بازار آزاد سوق پیدا کند.
آقای محمدی مرغدار جوان جعفرآبادی است که با سه کارگر و دو مهندس، حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار قطعه مرغ را در مرغداری اش پرورش میدهد.
او میگوید: گیر و گرفتاریهای اداری یکی دو تا نیست، اخیرا به من گفته اند که سن مرغ هایت بالاست و از همین رو مرغداری ات شامل سوخت سهمیهای نمیشود.
این تولیدکننده جوان با ابراز تاسف میگوید: متاسفانه فعلا نیازمان را در بازار آزاد بر طرف میکنیم، اما ظاهرا دیگر کار تولید جواب نمیدهد، شاید ما هم مثل خیلیها سراغ دلال بازی و سرمایه گذاری در بانک و مسکن برویم!
سامانه سدف لازم الاجراستآن طور که مدیر منطقه قمِ شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی میگفت: جمعیت خانوار مصرف کننده مجاز گاز مایع ۱۶۵۷ خانوار است و صنوف هم بخش قابل توجهی از این مجموعه هستند که سرانه مصرف آنها در سال بیش از ۵۰ تن است.
آقای طاهری میگفت: گاز مایع در ۵۳ نمایندگی توزیع میشود که ۲۸ نمایندگی داخل شهر است و ۲۵ نمایندگی داخل روستاها.
او میگفت: هیچ محدودیتی برای مصرف کنندگان وجود ندارد و صنوف و خانوارها میتوانند با ثبت نام در سامانه سدف و تکمیل مدارک سهمیه خود را دریافت کنند.
او در خصوص مشکل به وجود آمده برای دامداران گفت: متاسفانه از نظر قانونی ما مجاز به تحویل گاز مایع خارج از سامانه سدف نیستیم.
آقای شادمهر کارشناس پخش فرآوردههای نفتی هم میگفت: متقاضیان با ثبت نامِ کاربری و رمز عبور اطلاعات مربوط به پروانه صنف باید ثبت میشود و بعد از استعلام سیستمی سازمانهایی مثل جهاد کشاورزی، صنعت معدن تجارت و منابع طبیعی و سازمانهای دیگر درخواست فرد مصرف کننده تایید میشود.
او میگفت: نیازی به حضور نیست و تمام این مراحل کاملا سیستمی است که پس از تایید نهایی، متقاضی به جایگاه معرفی میشود، به شرط اینکه مدارکش کامل باشد.
آقای شادمهر هم همچون ما فوقش برای مشکل به وجود آمده برای دامداران جواب قانع کنندهای نداشت، مراحلی که او برایمان توضیح داد، در قالب حرف و توضیحات رسمی کار سادهای بود، اما جالب است که هنوز هیچ دامداری موفق به طی کردن این مراحل نشده چرا که هیچ یک از نهادهای متولی که باید نحوه کار دامداران را تایید کنند، شرایط سنتی دامداریها را تایید نمیکنند و این به معنای نابسامانی سامانهای است که ظاهرا برای جلوگیری از سواستفادههای احتمالی و پیگیری نحوه توزیع گاز مایع طراحی شده، سامانهای که حالا در عمل به ویترینی زیبا برای پز دادن مسئولان تبدیل شده، چرا که دامدار با همه سختیهای موجود، در نهایت گاز مورد نیازش را از بازار آزاد تامین میکند، اما آنچه جای تاسف دارد، افزایش هر روزه موانع تولید است که به گفته اهالی یکی از روستاهای بخش، تولید کننده دیروز این روستا را به دلال حرفهای بازار سکه و ارز تبدیل کرده است.
امینی _ خبرگزاری صدا و سیما _ قم