چند نکته درباره رژیمهای غذایی
موضوع اصلی زمان غذاخوردن نیست، بلکه میزان انرژیای است که به بدن میرسد. کسی که کالری بیش از حد مصرف، به بدن خود میرساند، چاق میشود، چه صبح، چه نیمروز یا شب.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما، نخستین افسانه این است که ماکارونی سبب چاقی میشود. تنها در صورتی این افسانه صحیح خواهد بود که در خوردن ماکارونی، چون خوراکهای دیگر، زیادهروی شود. آنچه چاقکننده است سسها یا لایههای پنیر همراه ماکارونی است که کالری بسیاری دارند.
افسانه دوم میگوید: سالاد سبز حاوی مقدار زیادی ویتامین است. این تصور اشتباه است، زیرا مثلا یک برگ کاهو از ۹۵ درصد آب تشکیل شده است و مواد مغذی فراوانی در آن یافت نمیشود.
افسانه سوم در ارتباط است با برطرف شدن اسهال از طریق نوشیدن کوکاکولا. قند و کافئین موجود در کولا حتی به افزایش اسهال میانجامند. این "داروی خانگی" نامناسب را باید بخصوص در ارتباط با کودکان کنار گداشت.
گریپ فروت با داروهای مختلف سازگاری ندارد. این امر صحیح است. مواد تشکیل دهنده در گریپ فروت سبب میشوند دفع برخی داروها با تاخیر بسیاری انجام شوند. در چنین شرایطی سطح دارو در خون بیش از حد لازم افزایش مییابد و میتواند به عوارض جانبی خطرناکی منجر شود.
افسانه پنجم میگوید: مواد بدون قند کالری ندارند. این امر اشتباه است، زیرا جایگزینهای قندی نیز دارای کالری هستند. یک بسته ۱۵ گرمی شامل ۱۰ آدامس بدون قند حدود ۲۲ کیلوکالری دارد. یک بسته ۱۵ گرمی شامل ۱۰ آدامس به همراه قند، اما بیش از دوبرابر، حدود ۴۵ کیلوکالری دارد.
مواد کمچرب، کمکالری هستند. این تصور نیز نادرست است، زیرا بسیاری از مواد کم چرب دارای قند بسیار یا دیگر کربوهیدراتها هستند. این مواد در بعضی موارد حتی بیشتر از مواد چرب کالری دارند.
مرکبات حاوی ویتامین C بسیاری هستند. این ادعا اشتباه است. البته درست است که پرتقال و لیمو دارای ویتامین C هستند، اما میزان ویتامین C در فلفل و جعفری بسیار بیشتر از این میوهها است.
نمک فشار خون را افزایش میدهد. این ادعا تنها تا حدودی درست است. در هر سه موردِ افزایش فشار خون، یک مورد در مورد کسانی بوده که نمک بیش از اندازه در مواد خوراکیشان وجود داشته است. مسلم این امر است که بیماران فشار خونی با نخوردن نمک این فاکتور احتمالی بالا بردن فشار خون را حذف میکنند.
اسفناج را نباید دوباره گرم کرد. این ادعایی اشتباه است. گرچه اسفناج حاوی نیترات است که به مواد مضری تبدیل میشود، اما اگر اسفناج پس از آمادهسازی در یخچال قرار گیرد و یک روز بعد استفاده شود، هیچ اشکالی بوجود نمیآورد. البته گفته میشود نوزادان و کودکان بهتر است از اسفناج مانده استفاده نکنند.
زنان باردار باید به اندازه دونفر غذا بخورند. این ادعا نیز اشتباه است. نیاز به انرژی در یک زن باردار در چهارماهگی کمی بیشتر از یک زن غیرحامله یعنی حدود ۲۵۰ کیلوکالری بیشتر، در روز است. ۲۵۰ کیلوکالری حدود یک لقمه نان و پنیر است.
افسانه یازدهم میگوید اسفناج باعث قدرت میشود، زیرا آهن فراوانی دارد. باید گفت که آهن اسفناج به هیچوجه زیاد نیست و بدن انسان میتواند آهن مورد نیاز خود را خیلی بهتر از منابع حیوانی تا منابع گیاهی به دست آورد؛ منابعی، چون محصولات گوشتی.
هرچه بیشتر ویتامین به بدن انسان برسد بهتر است. این ادعا اشتباه است، زیرا دریافت بیش از حد ویتامینهایی، چون B ۶، A D یا E از طریق مکملهای غذایی میتوانند برخی عوارض جانبی ناخواسته برای بدن بوجود آورند.
افرادی که شب غذا میخورند چاق میشوند. این ادعا نیز اشتباه است. موضوع اصلی زمان غذاخوردن نیست، بلکه میزان انرژیای است که به بدن میرسد. کسی که کالری بیش از حد مصرف، به بدن خود میرساند، چاق میشود، چه صبح، چه نیمروز یا شب.
اشتباه است که میگویند خوراکهای قارچی را نباید دوباره گرم کرد. اگر خوراکهای قارچی به سرعت سرد شوند، میتوان آنها را بدون نگرانی گرم و صرف کرد. البته باید آنها را قبل از خوردن خوب گرم کرد.