درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از روز جهانی حقوق بشر تا شهادت دستغیب
امروز پنجشنبه بیستم آذر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیست و چهارم ربیع الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دهم دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیستم آذر ) به شرح زیر است:
روز جهانی حقوق بشر
روز دهم دسامبر هر سال، روز جهانی حقوق بشر است.
در جریان جنگ جهانی دوم، هنگامی که منشور ملل متحد در دست تدوین بود، احترام به حقوق بشر و آزادیهای سیاسی مورد توجه نمایندگان کشورهای مختلف جهان واقع شد. پس از چندی، سازمان مل متحد تصمیم گرفت که این حقوق، همه جا و برای همه ملتها قابل اجرا باشد. در ادامه، کمیسیون حقوق بشر در ژانویه سال ۱۹۴۷ میلادی شروع بکار کرد و پس از مدتی مطالعه و بررسی در قوانین اساسی کشورها و بحث و گفتگو در کمیسیونهای مختلف، نتیجه مطالعات خود را به صورت لایحهای به مجمع عمومی تقدیم کرد. مجمع مزبور در دهم دسامبر ۱۹۴۸ میلادی (۱۹ آذر ۱۳۲۷ ش) با ۴۸ رأی مثبت و ۸ رأی ممتنع، اعلامیه جهانی حقوق بشر را تصویب کرد و این روز به عنوان روز جهانی حقوق بشر نامگذاری گردید. این اعلامیه شامل یک مقدمه و سی ماده میباشد و در ماده اول آن به برابری افراد بشر و حاکمیت روح برادری در میان آنها اشاره شده است. علی رغم تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر، واقعیت در عمل به گونهای دیگر شکل گرفت. نگاهی گذرا به رویدادهای سیاسی و نظامی جهان پس از پایان جنگ دوم جهانی، تصویری از وقایع اسفبار را نشان میدهد که دقیقاً بیانگر فاصله زیاد میان اهداف با عملکرد جامعه بین المللی در دفاع از حقوق بشر است. به علاوه بر خلاف تصور اولیه، شعار دفاع از حقوق بشر، عملاً به ابزاری در جهت اعمال فشارهای سیاسی و اقتصادی دولتهای غربی بر کشورهای مستقل جهان برای پیشبرد منافع استعماری این دولت ها، مبدل شده است. هم اکنون بسیاری از کشورهای جهان، با توجه به این واقعیت تلخ و همچنین بدلیل ناهم خوانی برخی بندهای اعلامیه حقوق بشر با اعتقادات، فرهنگ و رسوم آنان، خواستار تغییر در این بندها و جلوگیری از استفاده ابزاری از این اعلامیه هستند. بدنبال تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر در دهم دسامبر ۱۹۴۸ میلادی توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد و تأیید حقوق طبیعی و اجتماعی افراد بشر توسط این سازمان بین المللی، روز دهم دسامبر ( برابر با ۱۹ آذر ۱۳۲۷ ش ) به عنوان روز جهاني حقوق بشر نامگذاري شده است.
درگذشت نوبل، شیمیدان سوئدی
۱۲۴ سال پیش در چنین روزی، دهم دسامبر سال ۱۸۹۶ میلادی «آلفرد برنارد نوبل» (Alfred Bernhard Nobel)، شیمیدان سوئدی درگذشت.
او درسال ۱۸۳۳ میلادی متولد شد و در جوانی به روسیه مهاجرت کرد. نوبل پس از سالها تحقیق و مطالعه در زمینه علم شیمی، در سال ۱۸۶۷ میلادی موفق به اختراع دینامیت شد. اما از این ماده به جای استفاده صلح آمیز، به عنوان ابزار جنگی استفاده شد. به همین دلیل بنا به پیشنهاد نوبل، همه ساله به فردی که تلاش قابل ملاحظهای را برای صلح و امنیت انجام دهد، جایزهای اهدا میشود. این جوایز که به نام بنیانگذار آن، «نوبل» معروف است، در پنج زمینه فیزیک، شیمی، پزشکی، ادبیات و صلح جهانی به دانشمندانی که در راه اعتلای صلح و پیشرفت علوم، اکتشاف یا اقدام چشمگیری انجام داده اند، اهدا میشود. اما امروزه اعمال نفوذ برخی قدرتهای بزرگ، چگونگی انتخاب برندگان جایزه نوبل را بویژه در زمینه صلح، تحت تاثیر قرار داده، به نحوی که در مواردی، جایزه صلح نوبل از هدف اصلی آن بسیار دور شده است.
شهادت آیت الله دستغیب، سومین شهید محراب
۳۹ سال پیش در چنین روزی، بیستم آذر سال ۱۳۶۰ هجری شمسی آیت ا... «سید عبدالحسین دستغیب»، از علمای بزرگوار و معلم اخلاق اسلامی، در حالی که عازم محل نماز جمعه بود، به دست یکی از عوامل گروهک تروریستی منافقین، به شهادت رسید.
وی در سال ۱۲۹۲ هجری شمسی در شهر شیراز متولد شد. این عالم مجاهد، پس از فراگیری مقدمات علوم دینی، عازم حوزه علمیه نجف در عراق شد و تا درجه اجتهاد تحصیلات خود را ادامه داد. آیت ا... دستغیب همچون دیگر علمای آگاه و مبارز ایران، در کنار تعلیم علوم اسلامی، به مبارزه علیه رژیم شاه پرداخت و بارها دستگیر و زندانی شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، آیت ا... دستغیب به عنوان نماینده مردم شیراز در مجلس خبرگان برای تدوین قانون اساسی، حضور یافت و سپس از جانب امام خمینی (ره)، رهبر فقید انقلاب اسلامی، به امامت جمعه شهر شیراز منصوب شد. از این عالم بزرگوار اسلام، تالیفات ارزشمند متعددی همچون «گناهان کبیره»، «معاد» و تفسیر تعدادی از سورههای قرآن مجید، به یادگار مانده است.
تولد امیلی دیکنسون، شاعر آمریکایی
۱۹۰ سال پیش، در روز دهم دسامبر سال ۱۸۳۰ میلادی خانم «امیلی دیکنسون» (Emily Dickinson) شاعر آمریکایی متولد شد.
وی تحصیلات خود را تا سطح کالج ادامه داد. وی در کالج، تحصیل را رها کرد و در خانه به کسب علم پرداخت. خانم دیکنسون پس از آشنایی با برخی نویسندگان معروف آمریکا، به ادبیات و سرودن شعر علاقهمند شد. وی حدود دو هزار قطعه شعر سروده است که تنها سه منظومه از آن در زمان حیاتش به چاپ رسید و بقیه پس از مرگش انتشار یافت. اشعار این شاعر آمریکایی، از رنج درونی وی حکایت میکند و در قطعههای کوتاه سروده شده و دارای تاثیر زیاد است. خانم امیلی دیکنسون در سال ۱۸۸۶، در حالی که مدتها در انزوا بسر میبرد، درگذشت.