به گزارش خبرنگار حوزه آموزش عالی گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما، آقای غلامحسین رحیمی طی سخنانی در نشست خبری که صبح امروز در سالن همایشهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به صورت مجازی برگزار شد افزود: بیش از دو دهه از برگزاری هفته پژوهش در کشورمان میگذرد و امسال وارد بیست و یکمین سالروز هفته پژوهش شدیم.
وی افزود: امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا با دشواریهای خاصی هفته پژوهش همراه است، قرار بود نمایشگاه این هفته به صورت ترکیبی برگزار شود که بدلیل شیوع این ویروس این نمایشگاه به صورت مجازی برگزار میشود.
آقای رحیمی ادامه داد: از سال ۷۲ فعالیت مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری مطرح شد و تا کنون دستاوردهای چشم گیری را در مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری شاهد بودیم.
وی با بیان اینکه در عرصه چاپ مقالات در مجلات بین المللی شاهد رشد چشم گیری بوده ایم گفت: در پنج سال اخیر اهتمام زیادی برای رشد کیفی مقالات داشته ایم و هم اکنون میتوانیم با قاطعیت بگوییم در سال ۲۰۲۰ رتبه چهاردهم را از نظر کیفیت مقالات در سطح بین الملل شاهد هستیم.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم و تحقیقات فناوری در ادامه به برنامههای هفته پژوهشهای امسال اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین فعالیتهای ما در هفته پژوهش امسال تشویق و هدایت محققان و پژوهشگران برتر است بطوری که شاهد بودیم که این پژوهشگران و محققان تا کنون که دستاوردهای مهم علمی را برای کشور همراه کردند.
وی افزود: در حوزه تحقیقات با تحریمهای حداکثری مقابله کردیم به طوری که در عرصه پژوهش و فناوری توانستیم دستاوردهای چشم گیری داشته باشیم.
آقای رحیمی در ادامه به عناوین هفته پژوهش امسال اشاره کرد و گفت: روز شنبه ۲۲ آذر با عنوان " پژوهش و فناوری مدرسه و دانشگاه " تعیین شده و زنگ پژوهش و تقدیر از برگزیدگان دانش آموزی با حضور مسؤولان از جمله برنامههای این روز است.
روزهای یکشنبه و دوشنبه ۲۳ و ۲۴ آذر با عناوین " پژوهش، فناوری، مشارکت تولید " و " پژوهش وفناوری و جهش تولید" تعیین شده و در این دو روز برنامههای ما در زمینه پژوهش و فناوری در سطح استانی است، امسال بدلیل کرونا برخی از استانهای ما توانستند در حوزه پژوهشی فعالیت بالایی داشته باشند.
روز سه شنبه عنوان " بزرگداشت پژوهشگران و فناوران ".
روز چهارشنبه " پژوهش، فناوری و علوم انسانی" تعیین شده است.
روز پنج شنبه " پژوهش، فناوری و اثربخشی اجتماعی" تعیین شده است و یکی از برنامههای مهم هفته پژوهش یعنی تقدیر از برگزیدگان و پژوهشگران برتر را داریم، پژوهشگرانی که در ارتباط با دانشگاه و صنعت فعالیت بالای داشتند تقدیر میشوند، البته درروزهای چهارشنبه و پنجشنبه برنامههای تأثیرگذاری در حوزه پژوهشهای حوزه علوم انسانی اجرا میشود، زیرا علوم انسانی نقش مهمی در عرصه تولید علم در کشور داشته و باید بستر مناسبی برای توسعه این علم شکل بگیرد.
وی تأکید کرد: همه رشتههای علوم که اثربخشی بالایی در حوزه تولید علم دارند باید فعالیت چشم گیری داشته باشند.
وی گفت: باید اهتمام زیادی به ارتباط میان حوزه و دانشگاه شکل بگیرد چرا که این موضوع از جمله تاکیدات مقام معظم رهبری است.
آقای رحیمی گفت: در هفته پژوهش امسال نمایشگاه نمادین فیزیکی ازمحصولات دانش بنیان ارائه میشود و این نمایشگاه از آخرین رزو هفته پژوهش یعنی روز پنجشنبه فعالیت خود را آغاز میکند و تا دهه فجر ادامه دارد.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم و تحقیقات فناوری در ادامه به تعاملات بین المللی در این هفته اشاره کرد و گفت: به صورت نمادین تعاملات بین المللی با کشورهای افغانستان، کره جنوبی، ایتالیا و مجارستان تعاملات بین المللی در این هفته شکل میگیرد البته این تعاملات محدود به هفته پژوهش نیست و در طی سال نیز ادامه داد.
من از بودجه پژوهش و فناوری راضی نیستم آقای رحیمی در ادامه در خصوص بودجه پژوهشی تعیین شده از سوی دولت برای دانشگاهها گفت: بودجه پژوهشی ما از نظر مقایسه با درآمد ناخالصی امسال و سال قبل ۴۵ صدم درصد بوده و در برنامه ششم کشور حدود یک و نیم درصد پیش بینی شده که تحقق پیدا نکرد و این مشکل وجود دارد.
وی گفت: درحوزه تحقیقات میزان بودجه متناسب با اختصاص اعتبارات محسوس است، ولی از نظر خود بودجه شاهد رشد و توسعه نیستیم.
وی افزود: میزان بودجه تعیین شده در مجموع ۲۵ هزار میلیارد تومان است که این باتوجه به فعالیتهای پژوهشی در سطح کشور بسیار اندک است، ما در بودجه عمومی کشور شاهد رشد حدود ۴۲ درصد بودیم، در بودجه دانشگاهها نیز همین میزان رشد را شاهد هستیم، اما میزان بودجه پژوهشگاهها تنها ۳۵ تا ۳۶ درصد رشد داشته است یعنی ۱۰ درصد از بودجه دانشگاهها کمتر است و این در حالی است که پارکتها و رشد فناوری یکی از مؤلفههای زیست بوم توسعه علم وفناوری هستند و من از میزان بودجه تعیین شده برای پژوهش و فناوری راضی نیستم هرچند هر میزان بودجهای که مجلس و دولت تعیین کنند به بهترین روش از آن بهره میبریم.
برخورد جدی با متخلفان خرید و فروش پایان نامه و مقاله دانشگاهی وی در ادامه در خصوص بحث فروش پایان نامه و مقاله گفت: از سوی مجلس قانون مقابله با تخلفات علمی ابلاغ شده و اگر تخلفی در حوزه علمی و پایان نامهها را شاهد باشیم در مرحله اول مقصر اصلی استاد راهنما است در مرحله دوم پنج نفری که در جلسه دفاع حضور دارند، در مرحله سوم دانشگاه مقصر است و در مرحله چهارم دانشجو مقصر است که برای دانشجو مجازاتی تعیین شده است، ابطال مدرک حتی بعداز ۲۰ سال از جمله مجازاتی که برای دانشجو در نظر گرفته شده است.
وی افزود: با سازمان بازرسی کل کشور صحبتها و جلساتی داشته ایم و قرار است یک نامه جدی به دانشگاهها ابلاغ شود تا در سامانه همانندجو تمامی پایان نامههای دانشجویان بارگذاری و بروز رسانی شود اگر دانشگاهی این فعالیت را انجام ندهد به سازمان بازرسی کل کشور معرفی میشود.
وی در پایان گفت: اولویت تجهیز آزمایشگاه مرکزی از جمله فعالیتها و یکی از اولویتهای کلان است که با این فعالیت برای همه آزمایشگاهها زیرساختهای لازم فراهم میشود