به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، فرزین فرهادی افزود: خاک، مهمترین عنصر تامین کننده امنیت غذایی است و به همین مناسبت اتحادیه بین المللی خاک پنجم دسامبر را روز جهانی خاک نامگذاری کرده است.
وی تصریج کرد: روز جهانی خاک امسال با عنوان "خاک را زنده نگهداریم و از تنوع زیستی خاک محافظت کنیم" نامگذاری شده است و نسبت به آگاهی دادن برای حفاظت از خاک اقدام کرده است.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی مازندران افزود: با توجه به اینکه خاک تضمین کننده امنیت غذایی در هر کشور است، اما متاسفانه نرخ فرسایش و نابودی خاک بیشتر از استاندارد جهانی است.
فرهادی اضافه کرد: سالانه دو میلیارد تن خاک کشور از دست میرود و با توجه به گزارش سال ۲۰۱۸ دفتر توسعه سازمان ملل متحد، میزان فرسایش سالانه در کل جهان ۲۴ میلیارد تن است و به این معناست که یک دوازدهم فرسایش خاک جهان در ایران اتفاق میافتد و این در حالی است که ایران حدود یک درصد خشکیهای جهان را داراست.
وی ادامه داد: در ایران نسبت به میانگین جهانی هشت برابر بیشتر فرسایش خاک اتفاق میافتد.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی مازندران خاطرنشان کرد: خاک یک منبع زنده به شمار میرود چراکه بیش از ۲۵ درصد از تنوع زیستی را در خود جای داده است و تخمین زده میشود حدود ۹۰ درصد موجودات زنده بخشی از چرخه حیات خود را در خاک میگذرانند.
این مسؤول اظهار کرد: برای درک اهمیت خاک باید گفت برای تشکیل یک سانتیمتر خاک در کره زمین به طور میانگین ۴۰۰ سال زمان نیاز است که در ایران با توجه به میزان فرسایش این زمان ۸۰۰ سال برآورد میشود.
به گفته فرهادی هر تن خاک از نطر کانیهای فلزی ۲۸ دلار ارزش گذاری شده است بنابراین از دست دادن دو میلیارد تن به معنی نابودی سالانه ۵۶ میلیارد دلار از سرمایه ملی است که بیش از فروش نفت و محصولات کشاورزی است.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی مازندران تصریح کرد: تنوع زیستی خاک شامل انواع موجودات زنده است، از گیاهان گرفته تا میکروارگانیسمها و جانواران که یک منبع تجدیدناپذیر به شمار میآیند.
وی ادامه داد: ارگانیسمهای خاک برخی از آلودگیها را از بین میبرند و بیشتر انرژی مورد مصرف بر روی زمین توسط گیاهان تولید میشود که در خاک رشد میکند و همینطور بیشتر اکسیژن مورد استفاده در جهان توسط گیاهان تولید میشود که خاک ریشه گاه آنهاست
فرهادی افزود: موجودات خاک باعث نفوذپذیری بیشتر خاک نسبت به آب میشود و نه تنها منبع ذخیره مهمی برای آب میباشد بلکه از وقوع سیل و فرسایش خاک نیز جلوگیری میکند.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی مازندران خاطر نشان کرد: هرچه قدر تنوع زیستی خاک بیشتر باشد این فرآیندهای مفید بهتر انجام خواهد شد، ارگانیسمهای خاک با ذخیره بیشتر و بهتر کربن در خاک موجب کاهش گازهای گلخانهای که عامل تغییر اقلیم و گرم شدن جو زمین هستند میشود.