اروپا اول برادری خود را ثابت کند
سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه اروپا باید اول برادری خود را ثابت کند، گفت: الان فرصتی ایجاد شده که یک بار مسیر درست را ادامه دهند و به تعهداتشان برگردند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای سعید خطیب زاده در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سوال دیگری درباره اظهارات وزیر خارجه عربستان که از بایدن خواسته جلوی ایران را بگیرد، گفت: برخی دستپاچگیها در برخی کشورهایی که در این منطقه تمام آبرو و حیثیت خود را گذاشتند که بر ضد منافع کشور و به نفع دو کنشگر خارج منطقه کار کنند دیده میشود.
وی افزود: وقتی سیاست خارجی یک کشور در چارچوب اصولی تعریف نشود هر روز یک پیام از آنجا بیرون میآید؛ توصیه ما این است عربستان سعودی و حکام آنجا توجه کنند مشکلاتی که برای جهان عرب و اسلام درست کرده اند تنها با اصلاح مسیر آنها قابل حل هست و با این فرافکنیها راه به جایی نخواهند برد.
اقای خطیب زاده با تاکید براینکه ریاض امروز مسئول بسیاری از گرفتاریها و جنگ و قحطی و خونریزی در یمن است؛ گفت: سعودیها مسئول برخی اقدامات از شاخ آفریقا تا جنوب شرق آسیا هستند؛ بسیاری از مدرسههای تکفیری توسط ریاض در حال فعالیتند؛ مردم عربستان سعودی استحقاق سیاستهای بهتری دارند به جای اینکه تمامی نگاه حکام عربستان سعودی به دستان خون آلود برخی کنشگران خارج از منطقه به ویژه رژیم صهیونیستی و ایالات متحده باشد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره گفتگوی آقای ظریف و جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز تصریح کرد: موارد عدم پایبندی اروپا در ابعاد رفع تحریمی کاملا روشن است و به اروپا هم گفته شده؛ اینکه متاسفانه برخی فکر کنند میتوانند مسیری را که آمریکا با سیاست سبعانه فشار حداکثری طی کرد از طریق دیگری با اسم گفتگو یا مذاکرات جدید طی کنند، باید بدانند کسی در تهران خریدار این نکات نیست.
وی با تاکید بر اینکه دوستان ما در اروپا باید اول برادری را ثابت کنند، گفت: الان فرصتی ایجاد شده که یک بار مسیر درست را ادامه دهند و به تعهداتشان برگردند و ایران هم گفته در چارچوب تصمیمات اعلامی قبلی اقدامات کاهشی برگشت پذیر هستند.
آقای خطیب زاده درباره اموال بلوکه شده ایران در کشورهای مختلف و اینکه برخی معتقدند وزارت خارجه عملکرد قابل قبولی در خصوص آزادسازی این اموال ندارد؛ تصریح کرد: آشنایان به موضوع بانک مرکزی و دیگر نهادهای حاکمیتی میدانند وزارت خارجه با چه دقتی در حال فعالیت است و اگر شکست سیاست فشار حداکثری اتفاق افتاده برای این است که همه دست به دست هم داده اند. البته در بسیاری از موارد بانک مرکزی و نهادهای دیگر باید جزییات را بگویند و وقتی هم ما بتوانیم بگوییم روایت این سالها را خدمت مردم خواهیم گفت، روایتی که غرورآفرین است.
وی ادامه داد: البته برخی کشورها به خاطر تحریمهای فراقانونی آمریکا و ترسی که از آنها دارند و رفتار آمریکا برای مسلح کردن دلار در برابر ارزهای دیگر و اینکه آمریکا توانسته بانک مرکزی خود را بانک مرکزی دنیا کند، دچار سکتههایی در بازپرداخت بدهیهای خودشان به ایران هستند. ما هم از مجاری مختلف این را پیگیری و برخی را دریافت کردیم و در برخی کشورها اشکالات جدی وجود دارد که خستگی ناپذیر در حال ادامه مسیر هستیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر مراحل قانونی مصوبه مجلس طی شود ایران چه زمانی غنی سازی ۲۰ درصد را آغاز خواهد کرد و اینکه آیا عدم اجرای پروتکل الحاقی قطعی خواهد بود؟ گفت: مسیر قانونی روشن است؛ اگر مصوبه تبدیل به قانون شود لازم الاجراست. مسائل فنی با سازمان انرژی اتمی است. برخی ابعاد سیاسی دارد که ما باید پیگیری کنیم. البته فکر میکنیم باید ملاحظات دولت و وزارت خارجه به عنوان مرجع این داستان رعایت میشد و باید رعایت شود؛ ولی مسیر قانونی کاملا روشن است.
وی افزود: بسیاری از قوانینی که مخالف نظر ما بوده براساس تکلیف قانونی انجام دادیم و این را هم انجام خواهیم داد. جزییات آن توسط بخشهای مختلف اعلام خواهد شد. البته برای اینکه تبدیل به قانون شود مسیری را باید طی کند و منتظر میمانیم نتیجه این مسیر را در وزارت خارجه ببینیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه ژاپن هم اعلام کرده علاقهمند است در گفتگوهای برجام شرکت کند، آیا ایران از حضور ژاپن استقبال میکند، گفت: ما که دوست در دنیا زیاد داریم و میتوانیم یک کلوب دوستان درست کنیم، اما برجام چیزی مربوط به گذشته و مذاکره شده است و موافقین و مخالفین خود را داشته و با دقت، نکات لحاظ شده و مهر و موم شده و دست زدن به آن چه از حیث شکلی و چه محتوایی به معنای پایان برجام، ممکن نیست.
وی ادامه داد: همکاریهای ایران با ژاپن و کشورهای دیگر در مجاری خود ادامه خواهد یافت. برجام موضوعی مربوط به رفع تحریم و عادی سازی پرونده هستهای صلح آمیز ایران بود و در همین حد باقی خواهد ماند.