گزارش مکتوب
کاشتن بذر دانش
او همه وجودش را برای توسعه فرهنگ گذاشته و میگوید: دلم میخواهد در استان کرمان دیگر فردی کمبوده کتاب را حس نکند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کرمان، درب خانه را که میزنم خودش به استقبال ما آمده، در این سن و سال
به سختی راه میرود، اما بسیار خوشرو و شوخ طبع است، با شعری از حافظ ما را به داخل خانه دعوت میکند.
آقای محمود فدایی پدر "شهید محمد رضا فدایی" را میگویم.او
پیرمردی ۸۵ساله است که در شهر کرمان زندگی میکند و به نام پدر کتابخانهها معروف شده است.
حیاط خانه که میشویم انبوهی از کتابهای مختلف به چشم میخورد.
نگاهی به آسمان میکنم و میگویم: حاج آقا هوا ابری است ممکن است باران ببارد.
میگوید: نگران نباش تا یک ساعت دیگر همه این کتابها را از اینجا به مکانی که نیازمند است برده میشود.
دوستدار کتاب
خانه کوچک او انبوهی از قفسههای کتاب را در خود جای داده و حتی راهروها را نیز در بر گرفته است.
تعداد آنها را نمیدانم، اما میگوید: همه را خوانده و تصمیم دارد به زودی همه آنها را به یکی از کتاب خانههای جدید التاسیس واگذار کند.
روی فرش و زمین هم کتابهای مختلفی و البته نُو به چشم میخورد که در حال بستهبندی است.
اینکه آقای فدایی تا کنون چه تعداد کتاب خوانده خودش هم نمیداند، اما
کتاب را که به دست میگیرد با دقت و شش دانگ حواس آن را مطالعه میکند.خودش میگوید: اکنون روزی دو ساعت مطالعه مفید دارد.خَیر کتاب پدر شهید فدایی نه تنها خانه اش را کتابخانه کرده و علاقمند به مطالعه است بلکه او اهداکننده کتابهای بسیاری در استان کرمان است.
میگوید:
تا آنجا که حافظه ام یاری میکند تا کنون ۸۲کتابخانه در سراسر استان ساخته یا کتابهای آن را اهداء کرده است، از دورترین نقاط استان گرفته تا شهر کرمان.
او به نوع نیازهای مناطق استان اشاره میکند و اینکه هر نوع کتابی که نیازمندان درخواست کنند من آن را تهیه و بدون هیچ چشم داشتی به آن مناطق میفرستادم.
هیچ چیزی برای او جذابتر از توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی نیست، او حتی برای توسعه فرهنگ نماز در جامعه سالانه دوهزار جلد کتاب با هزینه شخصی خودش چاپ و به کتابخانهها و مساجد استان اهدا میکند.
مرکزی برای نشر
خانه اش حالا به یک مرکز برای توزیع کتاب و نشر فرهنگ مطالعه شناخته شده است، این راه آقای غلامی از همسایگان پدر شهید فدایی میگوید و اضافه میکند: اکثر همسایگان برای مطالعه کتاب به اینجا مراجعه میکنند و به صورت امانی کتاب میبرند و کمک بزرگی به رفع نیازهای این منطقه شده است.
در حال گفتگو با این پدر شهید هستم که فردی با تعداد زیادی کتاب وارد خانه میشود و میگوید: این کتابها متعلق به افراد مختلف است که نیازی به آنها نداشته و برای شما آوردهام تا به کتابخانهای بفرستید.
آقای فدایی میگوید: اینجا محلی برای جمع آوری و نشر کتابهای اهدایی دیگران هم شده و هر کسی که به کتابهای ما زاد خودش نیازمند نباشد به اینجا میآورد تا ما آنها را به مکانهای مورد نیاز بفرستیم.
از فرهنگسرا و مدرسه تا نانوایی
اگر در این روزهایی که مردم به علت فراگیری کرونا به کتابخانهها کمتر مراجعه میکنند، اما فرهنگسرای کوثر از مکانهایی است که پدر شهید فدایی کتابهای زیادی به آنجا اهدا کرده است.
خانم نیکوبخت مدیر این فرهنگسرا میگوید: اینجا بزرگترین فرهنگسرای استان است و در کنار خدماتی که ارائه میشود کتابخانه غنی و بزرگی هم دارد که بیش از ۷۰۰۰جلد آن را آقای فدایی اهدا کرده است ودربرخی موضوعات ما نیازمند به خرید کتاب نیستیم.
به مدرسهای دیگر در حاشیه شهر کرمان میرویم، سکوت مدرسه را فراگرفته و حتی یک دانشآموز به چشم نمیخورد.
آقای ستاری مدیر مدرسه ما را به کتابخانهای راهنمایی میکند که کتابهای آن توسط آقای فدایی احداث شده است.
او به خالی بودن مدرسه از دانشآموزان به علت کرونا اشاره میکند و میگوید: امسال دانش آموزان کمتر از این کتابخانه استفاده کردند، اما همواره پای ثابت بسیاری از داوطلبان بود و از سه هزار جلدی که آقای فدایی اهدا کرده بچهها بهرهمند میشوند. در مسیر خود نانوایی سنگک دیگر مقصد ماست اینجا هم اگر چه با آتش و آب و خمیر سر و کار دارد، اما برای دوستداران کتاب مکانی آشنا است.
هم بوی نان داغ را حس میکنی و هم در گوشهای کتابخانه کوچکی قرار گرفته که آن هم توسط پدر شهید فدایی ایجاد شده است.
از شاطر نانوا درمورد این کتابخانه میپرسم؟
میگوید:
۱۵سال قبل توسط پدر شهیدی تاسیس شده و مشتریها که میآیند از آن استفاده میکنند.
آنها حتی برخی کتابها را به خانه برده و دوباره برمی گردانند. از این کار خوششان میآید، به نظرم فرهنگ خوبی است و برخی نیز به این کتابخانه کتابهایی را اضافه کرده اند.
حامیان کتابخانه
حدود چهار و نیم درصد فضای کتابخانههای کل کشور در استان کرمان قرار گرفته و به ازای هر ۱۰۰نفر دو متر مربع فضای کتابخانهای قرار دارد.
این را آقای وفایی مدیرکل کتابخانههای عمومی استان میگوید و اضافه میکند: خَیران کتابخانه ساز در چند دهه اخیر کمک بزرگی به توسعه فضاهای آموزشی استان کرمان کردهاند و اکنون نیز ۴۱۳ باب کتابخانه عمومی و مشارکتی در استان وجود دارد.
او میگوید در حال حاضر نیز سه باب کتابخانه جدید با زیر بنای ۳۵۰مترمربع مراحل پایانی خود را طی میکند و توسط خیران ساخته شده و ما امیدواریم افرادی مثل آقای فدایی در رفع نیازهای فرهنگی استان بیشتر همت کنند.
آماده شدن هشتاد و سومین کتابخانه
آقای نعمتی از همراهان خَیر گزارش ما میگوید: آقای فدایی در هر ماه توی این سن و سال به چند کتابخانهای که خودش احیا کرده سر میزند و با دقت به قفسهها و موضوعات نگاه میکند.
اگر کمبودی وجود داشته باشد آنرا یادداشت و برای تهیه آن اقدام میکند.
او اضافه میکند: این عاشق فرهنگ ما فکر نکنید پول دار است زندگی معمولی دارد، اما همه زندگیاش را وقف این کار خیر کرده است و به زودی هشتاد و سومین کتابخانه خودش را راه اندازی میکند.
از او میپرسم آیا همه کتابها را تا کنون خودش تهیه کرده و اهداء میکند؟
جواب میدهد بله، بالای ۹۰درصد آنها را خودش با هزینه شخصی خریداری کرده است.
با اینکه داماد او آقای جهانگیری معاون رئیس جمهور است، اما زندگی بسیار سادهای دارد و تا چند سال قبل با دو چرخه آمد و رفت میکرد، ماشین هم ندارد.
برایش مادیات دنیا و مَقام اهمیتی ندارد، در عمل و اجرا آن را میبینیم.
حالا ۴۰سال از اقدامات راوی گزارش ما میگذرد و در این مدت چراغی روشن کرده که برطرف کننده ظلمات و جهل انسان شده است.
فرقی نمیکند که در کجا و در کدام گوشه کنار استان فردی کتابی را میخواند، او بذری مفید کاشته، نهال شده و با دست خودش آن را آبیاری کرده، اما ثمره اش دانش و کامل کننده غذای روح ما شده است.