گزارش مکتوب...
خوزستان پس از باران
باران در خوزستان به ویژه در کلانشهر اهواز فقط در ساعات ابتدایی بارش شیرین و مسرت بخش است و بعد از آن جز گله و شکایت چیزی در پی ندارد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان،
ضعف در زیرساختهای شهری سبب شده که شهروندان نتوانند به خوبی از نعمت الهی بارش باران بهرهمند شوند. غافلگیر شدن شهرداری،
آبگرفتگی معابر و فاضلابهای شهری، ایجاد بی نظمی، ترافیک و سخت شدن تردد برای شهروندان از جمله معضلاتی هستند که هر سال از همان ساعات ابتدایی
بارش باران سبب ایجاد نارضایتی شهروندان از دستگاههای متولی شهری از جمله شهرداری میشود.
در فروردین ماه
سال98 به واسطه بارش زیاد باران بخشی از شهرها و روستاهای خوزستان دچار سیل شد و همچنین در آذرماه همان سال با یک باران 70میلیمتری زندگی مردم بعضی از مناطق اهواز از جمله شهرک دانشگاه و کوت عبدالله به زیر آب رفت.
و اما اکنون آذرماه سال99، باز باران و همان حکایت های تلخ ....این بار مردم مناطق بهارستان، کمپلو، شهرک دانشگاه، کوی سعدی اهواز و همچنین شهرهای کارون، ماهشهر، بندر امام خمینی(ره)، هندیجان، شادگان، آبادان درگیر آبگرفتگی های ناشی از این باران شدند.
آبگرفتگی ماهشهر، بندر امام خمینی(ره) و شهر چمران
محسن بیرانوند فرماندار ماهشهر می گوید : در مدتی کوتاه از بارش باران بیش از پنج میلیون مترمکعب آب وارد شهرهای چمران و بندر امام خمینی(ره) شد که در این شهرها به دلیل بالا بودن حجم آب و عدم پاسخگویی سیستمها به این حجم از آب و همچنین عدم وجود سیستم جمع آوری آبهای سطحی با مشکلاتی روبرو شدیم.
بیرانوند بیان کرد: میزان خسارت بارندگی به تاسیسات و شبکه فاضلاب بندر ماهشهر و امام خمینی(ره) ۵۵ میلیارد تومان برآورد شده است.
وی افزود: با وقوع این آبگرفتگی امکانات لازم برای کمک به شهروندان تهیه و شرکتهایی در شهرستان معین هر منطقه برای امدادرسانی مستقر شدند و همچنین تعدادی دستگاه پمپ به ظرفیت شهر بندر امام خمینی اضافه شد تا آب زودتر و با شدت بیشتری خارج شود.
دو روز بعد از بارش باران در شهرک مقداد در بندر امام خمینی(ره)، تمام خیابان ها پر از آب بود بی بی مریم یکی از ساکنین بندر از من خواهش می کند تا به خانه اش بروم، وسایل آنچنانی نداشت، یک تخته فرش، یک یخچال، یک تلویزیون و کمی وسایل آشپزی تمام دارایی اش بود که یخچالش هم در این آبگرفتگی سوخته بود، وقتی پا روی فرش های خیس خانه گذاشت بغض امانش نداد و گفت: فقط از طریق یارانه امورات زندگی را می گذرانم ،یخچالم هم که سوخته نمیدانم چه کنم، فقط خداست که هوایم را دارد.
کشاورزان شادگانی و خسارات ناشی از بارندگیمدیر جهاد کشاورزی شادگان می گوید: بارندگی همراه با تگرگ هفته گذشته ۲۰۲میلیارد ریال به مزارع و بخش کشاورزی این شهرستان خسارت وارد کرد که
بیشترین خسارت به مزارع گندم و کشت پاییزه بود و برخی مزارع تا ۵۰درصد دچار خسارت شدند.
خلیل منیعات افزود: پس از بررسی کارشناسان جهاد کشاورزی شادگان مشخص شد باران و تگرگ به یکهزار و ۲۰۰هکتار گندم، ۵۰۰هکتار جو، ۲۰۰ هکتار کلزا و ۵۰هکتار سبزی در شادگان خسارت وارد کرده است.
کمک رسانی گروه های جهادی و هلال احمر
در روزهای بعد از بارندگی در خیابان کمپلو اهواز وجود گروه های جهادی و همچنین هلال احمر توجهم پر رنگ بود. آنها برای مردم غذای گرم می آوردند و سعی می کردند تا جای ممکن نیاز های شان را برآورده کنند.
دکتر خدادادی مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان می گوید: امدادگران جمعیت هلال احمر در یک هفته اخیر به ۱۶هزار فرد گرفتار و آسیب دیده در آبگرفتگی خوزستان امدادرسانی کردند. و این امدادرسانی به آسیب دیدگان آبگرفتگی در ۲شهرستان اهواز و ماهشهر همچنان ادامه دارد و تا زمان نیاز کمک به مردم، امدادگران در مناطق خواهند ماند.
وی با اشاره به فعالیت ۴۵۰ امدادگر برای امدادرسانی به مردم ادامه داد: در مجموع در استان به ۶۴۰نفر آسیب دیده از آبگرفتگی که خانههای آنها نیز دچار آبگرفتگی شده بود و مکانی برای زندگی نداشتند ،اسکان اضطراری داده شد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان ادامه داد: در این مدت ۱۵هزار بطری آب، ۱۴هزار قرص نان، ۹۲چادر، ۱۴هزار کنسروجات و تعداد زیادی بستههای بهداشتی و غذایی در بین مردم مناطق آبگرفته استان توزیع شد.
خسارت واحدهای مسکونیرئیس کل بنیاد مسکن برای بررسی میزان خسارت واحدهای مسکونی آسیب دیده از سیل اخیر نیز به خوزستان سفر کرد.
علیرضا تابش طی این سفر و برآورد میزان خسارات گفت: برآورد تقریبی میزان خسارت وارد شده به وسایل مردم و خانههایی که نیاز به تعمیر دارند پس از جمع بندی با حضور استاندار و دیگر مسئولان به اطلاع وزیر کشور و سازمان برنامه و بودجه ابلاغ خواهد شد.
وی افزود: در اولین جلسه هیئت دولت مشکل خسارتهای وارد شده به ساکنان مناطق سیلزده مطرح و پس از تصویب برآورد اولیه، اعتبار لازم تعیین و خسارتها به مردم پرداخت خواهد شد.
تابش گفت: وضعیت آسیبها به حدی است که کمک بلاعوض خسارتهای وارد شده به وسایل منازل آسیب دیده را جبران نمی کند و لازم است تا سقف تسهیلات افزایش یابد.
او اضافه کرد: تشکیل پرونده برای پرداخت خسارتهای سیل از هفته آینده شروع خواهد شد و طبق برآورد اولیه ۳۰هزار واحد مسکونی در خوزستان بر اثر سیل آسیب دیده است که ممکن است این میزان در بررسی نهایی افزایش یابد.
مشکل اساسی سیستم دفع فاضلاب و کانال های هدایت آب های سطحی
صادق حقیقی پور مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان می گوید: زیرساخت های آب و فاضلاب استان متناسب با رشد جمعیت و پیشرفت شهرها توسعه نیافته است و سیستم های دفع فاضلاب و کانال های هدایت آب های سطحی در شهرهای سوسنگرد، آبادان، خرمشهر، اهواز، شادگان، ماهشهر و بندر امام با مشکل اساسی رو به رو است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب بیان داشت: در سال83 وامی 150میلیون دلاری از سوی بانک جهانی برای حل مشکلات فاضلاب اهواز تخصیص یافت که 100میلیون دلار از آن برای ساخت لوله های اصلی انتقال فاضلاب در قسمت غرب اهواز و همچنین ایجاد تصفیه خانه ای کاملا پیشرفته در قسمت شرق اهواز هزینه شد.
در واقع بر اساس یک سری تصمیمات اشتباهی که مدیران گرفته اند غرب اهواز لوله اصلی دارد اما تصفیه خانه ندارد، شرق اهواز تصفیه خانه دارد ولی لوله اصلی ندارد.
حقیقی پور افزود: پارسال یعنی همزمان با بارندگی و آبگرفتگی های آذرماه 98مقام معظم رهبری دستوری ویژه و فوری صادر کردند و 100میلیون یورو از محل صندوق توسعه ملی برای حل مشکل فاضلاب اهواز اختصاص داد که در شهریور ماه امسال بخشی از این بودجه را دریافت کردیم و قرارگاه خاتم الانبیا به عنوان کارفرمای طرح انتخاب شد که مشغول به کار است.
وی اضافه کرد: دفع آبهای سطحی نیز بر عهده شهرداری است و شرکت آب و فاضلاب مسئولیتی در قبال این موضوع ندارد.
نبود معابر و جوی های دفع آبهای سطحی
قائم مقام شرکت آب و فاضلاب اهواز می گوید: به علت نبود سیستم دفع آبهای سطحی در این کلانشهر روان آبها در برخی معابر جاری شدند.
باقری قائم مقام شرکت آب و فاضلاب اهواز گفت: طی بارندگی در شهر اهواز که موجب جاری شدن روان آب شد و از آنجایی که این کلانشهر فاقد سیستم دفع آبهای سطحی است، دفع روان آبها مشکل ایجاد کرد.
او بیان داشت: بخشی از آب بارندگی وارد سیستم فاضلاب اهواز میشود و به رودخانه میریزد و سیستم دفع فاضلاب ظرفیت تخلیه۵۰ هزار متر مکعب آب را طی شبانه روز دارد.
نبود اعتبار کافی جهت جمع آوری آب های سطحیغلامرضا شریعتی استاندار خوزستان می گوید:
دفع آب های سطحی بر عهده شهرداری است و در اهواز طی برآوردی که صورت گرفته 8 تا 10هزار میلیارد تومان هزینه دارد و برآورد این هزینه از عهده شهرداری خارج است.
شریعتی افزود:
به علت اینکه اهواز شهری شیب دار نیست امکان خروج آب وجود ندارد و نیاز به ایستگاه های پمپاژ بیشتری جهت دفع آب های سطحی دارد.
وی اضافه کرد: حل معضل آب گرفتگی اهواز نیاز به اعتبار زیادی دارد و باید به صورت اساسی به آن پرداخته شود.
حجت الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه نیز با صدور دستوری به رئیس سازمان بازرسی کل کشور، از وی خواست برای پیگیری دلایل بروز آبگرفتی در بخشهای مختلف استان خوزستان، شخصا به این استان سفر کند.
معضل دفع آبهای سطحی مشکل یک روز و دو روز نیست بلکه سالهای متمادی است که کلانشهر اهواز با کوچکترین بارشهایی دچار آبگرفتگی و تعطیلی میشود.
در واقع نبود زیرساختهای شهری در کلانشهر اهواز به یک موضوع عادی تبدیل شده است و این موضوع نه تنها برای شهروندان جای تعجب ندارد بلکه آنها به این نتیجه رسیدهاند که زندگی خود را مطابق با زیرساختهای ضعیف شهری هماهنگ کنند.
به طوری که در روزهای گرد و خاکی در خانه حبس و در روزهای بارانی نیز با استفاده از پارو و سطل آب از فاضلابهای برگشته به منازل و آبهای سطحی جمع شده جلوی منازل به مسئولان کمک میکنند.
بنابراین شهروندان همچنان منتظر هستند تاببینند که مسئولان استانی و کشوری چه تصمیماتی برای رفع و ریشه کن کردن این مشکل چندین ساله اهواز و دیگر شهرهای خوزستان گرفته میشود.
*فاطمه کریمی