روز دانشجو نماد ایستادگی و مقاومت دانشجویان ایران
روز ۱۶ آذر به عنوان روز مقاومت و ایستادگی دانشجویان این سرزمین در برابر استعمار غرب و استبداد و خودکامگی در دفتر تاریخ این سرزمین به یادگار ثبت شده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کیش، شانزدهم آبان سال ۱۳۳۲، کابینه زاهدی و دولت انگلستان، برای تجدید روابط ایران و انگلستان که در جریان ملی شدن صنعت نفت قطع شده بود، مخفیانه شروع به مذاکره کردند.
در بیست و چهارم آبان اعلام شد که نیکسون معاون رئیس جمهور امریکا از طرف ایزنهاور به ایران می آید.
نیکسون به ایران میآمد تا نتایج «پیروزی سیاسی امیدبخشی را که در ایران نصیب قوای طرفدار تثبیت اوضاع و قوای آزاد شده است» را (نقل از ایزنهاور در کنگره امریکا بعد از کودتای ۲۸ مرداد) ببیند، دانشجویان مبارز دانشگاه نیز تصمیم گرفتند، هنگام ورود نیکسون نفرت و انزجار خود را به دستگاه کودتا نشان دهند.
دو روز قبل از واقعه تلخ ۱۶ آذرماه، زاهدی تجدید روابط با انگلستان را اعلام نمود و قرار شد «دنیس رایت» کاردار سفارت انگلیس به ایران بیاید.
از روز ۱۴ آذرماه تظاهراتی در گوشه و کنار ایجاد شد و در بازار و دانشگاه عدهای دستگیر شدند این وضع در روز ۱۵ آذر نیز ادامه داشت.
صبح ۱۶ آذرماه، هنگام ورود دانشجویان، تجهیزات فوق العادهای از وسائل نظامی و سربازان زیادی اطراف دانشگاه وجود داشت. دانشجویان حتی الامکان سعی میکردند بهانهای به دست نظامیان ندهند.
ساعت آغازین کلاسها بدون حادثهای سپری شد و نظامیان بدون هیچ بهانهای به داخل دانشکدهها هجوم آوردند. از دانشجویان پزشکی، داروسازی، حقوق و علوم عده زیادی دستگیر شدند.
برای حفظ جان دانشجویان، دانشکدهها تعطیل شد.
بچهها به پیروی از دستور اولیای دانشگاه، محوطه را بی هیچ سر و صدایی ترک کردند.
هنوز نیمی از دانشجویان خارج نشده بودند که سربازان به دانشکده فنی حمله کردند.
بهانه حمله آنها اعتراض دو دانشجوی رشته ساختمان به حضور نظامیان بود.
ارتشیان برای دستگیری آنان وارد دانشکده فنی شدند و به کلاس مهندس شمس هجوم بردند و جلوی اعتراض مهندس را با شلیک مسلسل به اطراف میگرفتند.
دانشکده فنی به محاصره درآمد و عده زیادی سرباز با اسلحه وارد دانشگاه شدند.
بغض یکی از دانشجویان ترکید و فریاد زد «دست نظامیان از دانشگاه کوتاه!» هنوز صدای او خاموش نشده بود که رگبار گلوله باریدن گرفت.
دانشجویان غافل گیر شدند و در حین خروج، عده زیادی مجروح شدند. مصطفی بزرگ نیا به ضرب سه گلوله از پای درآمد، مهندس شریعت رضوی که مجروح بود، دوباره مورد هدف گلوله قرار گرفت، احمد قندچی یک قدم هم به عقب بر نداشته بود که رگبار مسلسل سینه اش را شکافت.
اولیای دانشگاه و عدهای از دانشکده پزشکی میخواستند به مجروحان رسیدگی کنند که سربازان مانع شدند، حدود دو ساعت مجروحان در میان محوطه افتاده بودند و بدین ترتیب ۳ نفر شهید و ۲۷ نفر دستگیر و عده زیادی مجروح شدند.
برای کم رنگ کردن واقعه ۱۶ آذر، جنایت کاران در مقابل خبرنگاران گفتند: «دانشجویان برای گرفتن تفنگ سربازان حمله کردند، سربازان شلیک هوایی نمودند و به طور اتفاقی سه نفر شهید شدند.»
درست روز بعد از واقعه ۱۶ آذر نیکسون به ایران آمد، و در همان دانشگاهی که هنوز به خون دانشجویان بی گناه رنگین بود، دکترای افتخاری دریافت کرد!
روز ۱۶ آذر به عنوان روز مقاومت و ایستادگی دانشجویان این سرزمین در برابر استعمار غرب و استبداد و خودکامگی در دفتر تاریخ این سرزمین به یادگار ثبت شده است.