کنترل ۲۰ درصدی روان آبهای چهارمحال و بختیاری
طرحهای آبخیزداری ۲۰ درصد روانآبهای چهارمحال و بختیاری را کنترل میکنند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، مرکزچهارمحال وبختیاری، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با اعلام این خبر گفت: مهمترین چالشهای حوزه آبخیز تغییر اقلیم، خشکسالی، کاهش بارش و تغییر نوع بارش از جامد به مایع، مدت زمان و شدت بارش، افت سطح آبهای زیرزمینی ریزگردها، جنگل تراشی تخریب عرصههای جنگلی و مرتعی، وجود دام مازاد بر ظرفیت مراتع، فرسایش و رسوب است.
آقای صالحی افزود:هماکنون میزان فرسایش و رسوب خاک در استان از میانگین جهانی و کشوری بالاتر است به گونهای که میانگین فرسایش خاک در دنیا پنج تن هکتار در سال، در ایران ۱۵ تن در هکتار در سال و در استان ۲۰ تا ۲۵ تن در هکتار در سال است.
صالحی گفت: یکی از راههای مؤثر در کاهش فرسایش خاک دراستان اجرای عملیات بیولوژیک، بیومکانیک وایجاد سازه مکانیک است.
وی به ممنوع شدن برداشت آب از هشت دشت استان، افت شدید آب سفرهای زیرزمینی، فرونشست بیشتر دشتهای استان به ویژه دشت خانمیرزا و شهرکرد، تشکیل کانون داخلی ریزگردها در دشتهای استان، به وجود آمدن سیلاب عظیم در سطح استان به دلیل شیب زیاد بارندگی، زمین لغزش و رانش زمین به عنوان چالشهای دیگر در حوضه آبخیز استان اشاره کرد.
صالحی افزود: نفوذ آب در زمین جنگلی حدود هفت دقیقه، زمین کشاورزی ۴۶ دقیقه و زمین بدون پوشش گیاهی چهار ساعت و ۶ دقیقه زمان نیاز دارد که نفوذپذیری آب در اراضی جنگلی و مرتعی ۴۰ برابر خاک بدون پوشش است.
به گفته وی، اهمیت پوشش جنگلی و مرتعی در کاهش سیلپذیری حوضهها و نفوذپذیری و تقویت سفرههای آب زیرزمینی و تولید آب نقش بسزایی خواهد داشت.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: امسال۲۳۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی برای اجرای طرحهای آبخیزداری اختصاص داده شد عملیاتهای مکانیکی، بیومکانیکی و بیولوژیک اختصاص یافته که در قالب ۳۴۰ طرح در حوزه جنگل و آبخیزداری به منظور کاهش زیانهای سیل، تقویت سفرههای زیرزمینی و توسعه پایدار دشتها اجرا شده است.
وی گفت:پارسال هم بیش از ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار از محل صندوق توسعه ملی به اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری استان اختصاص داده شد، که نسبت به سال ۹۷ این میزان ۲ برابر افزایش داشت.
در چهارمحال و بختیاری با ۱.۶ میلیون هکتار وسعت ۴۵ حوضه آبخیز وجود دارد که اجرای طرحهای آبخیزداری مکانیکی و بیولوژیک و بیومکانیک در استان به صورت تلفیقی اجرا میشود.
استان چهارمحال و بختیاری با مساحت حدود ۱۶ هزار و ۵۳۳ کیلومتر مربع مساحت یک درصد از مساحت کل کشور را شامل میشود که ۸۶.۵ درصد این میزان مساحت را مراتع و جنگل تشکیل میدهد.