به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، یکی از رهبران جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس تاکید کرد راه حل تشکیل دو کشور مستقل اسرائیل و فلسطین یک دروغ بزرگ است.
محمود الزهار در گفتگو با نشریه «شجون عربیه» در پاسخ به سئوال خبرنگار مبنی بر اینکه «شرایط غزه در نتیجه اپیدمی کرونا و محاصره چگونه است؟» گفت: به دلیل افزایش شمار مبتلایان به ویروس کرونا، که بر معیشت شهروندان فلسطینی نیز تأثیر منفی میگذارد و همچنین محاصره رژیم اشغالگر اسرائیل، مشکل حمل و نقل با طرف مصری به دلیل بیماری همه گیری کرونا و بسته شدن بازارها و مغازه ها، شرایط فلسطینیان در نوار غزه بسیار دشوار است.
خبرنگار نشریه از وی سئوال کرد: «چگونه میتوان رابطه حماس را با سایر جریانهای غزه توصیف کرد؟ آیا در حال حاضر حماس تنها حزب حاکم در غزه است، یا با اشترک با احزاب دیگر نوار غزه را اداره میکند؟» الزهاردر پاسخ به این سئوال نیز گفت: روابط حماس با اعضای جنبش فتح قابل قبول است و میان این جنبش با بقیه گروهها نیز رابطه خوبی وجود دارد. کثرت جلسات، مصاحبههای مشترک رسانهای و هماهنگی در مواضع سیاسی این مسئله را ثابت میکند. کسانی که امور مدنی را مدیریت میکنند، کارمندان سابق هستند که در زمینههای مختلف حرفهای هستند.
الزهار در پاسخ به این سئوال که «دلایل استقرار اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس، در خارج از کشور چیست و آیا وی باز خواهد گشت؟ آیا اقامت وی در خارج از کشور به دلایل شخصی است یا سازمانی یا مسئله دیگر؟» نیز گفت: بسیاری از رهبران حماس در خارج از فلسطین هستند و تماسها و ارتباطات آنها به نفع جنبش است. به علاوه، ارتباط با مقامات رسمی، روابط بین المللی را علیرغم شرایط دشوار ناشی از اپیدمی کرونا و جمود در روابط، افزایش میدهد.
خبرنگار "شجون عربیه" پرسید: اکنون رابطه حماس با مصر و سوریه را چگونه توصیف میکنید؟ الزهار پاسخ داد: رابطه با مصر بسیار عادی است. تماسها و دیدارهایی با مقامات مصری و سوری وجود دارد و هیچ مشکلی در زمینه مرزها و امنیت وجود ندارد، اما وضعیت و شرایط سلامت و بهداشت در مصر به اندازه نوار غزه دشوار است. به نظر من هیچ مشکلی بین حماس و سوریه وجود ندارد، جز این که برخی از فلسطینیان در سوریه کارهایی انجام داده اند که حماس آنها را نمیپذیرد و روابط میان حماس و کشورهایی که از رژیم صهیونیستی متضرر شده اند خصوصاً سوریه، باید روابط خوبی باشد.
خبرنگار نشریه همچنین سئوال کرد: «پس از پایان دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، چه تغییری در سیاستهای فلسطینیها ایجاد خواهد شد؟»
وی پاسخ داد: بسیاری از چیزها تغییر خواهد کرد، مهمترین آنها مسئله الحاق بخشهایی از کرانه باختری است که از طریق شهرکهایی که سرزمین فلسطین را میبلعند به اجرا در خواهد آمد. این شهرک سازیها تلاشی برای جلوگیری از برقراری ارتباط بین اراضی مختلف فلسطین است، اما بزرگترین مسئله، مسئله حقوق بشر در جهان درخصوص فلسطین است و امکان دارد شرایط فلسطینیان را بهبود بخشد و بر ارتباط آنها با خارج بیفزاید.
خبرنگار همچنین از وی سئوال کرد: «آیا طرح به اصطلاح "معامله قرن" با پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ پایان خواهد یافت یا باز هم ادامه خواهد داشت؟» الزهار در پاسخ به این سوال نیز تصریح کرد: "معامله قرن" پروژه صهیونیستی است که قبل از سال ۱۹۴۸ آغاز شد، هدف این پروژه نیز پایان دادن به آرمانهای فلسطین بود و اقدامات زیادی نیز در این زمینه انجام شده است، که از جمله عادی سازی روابط خلیج فارس با رژیم صهیونیستی و تغییر در آگاهی و اطلاعات فرهنگی به ویژه در میان برخی از ملتهای کشورهای خلیج فارس را میتوان نام برد.
الزهار در پاسخ به این پرسش که «آیا روند عادی سازی رسمی روابط اعراب با رژیم اسرائیل با نزدیک شدن به پایان دوره ترامپ متوقف شده است؟» گفت: این روند ممکن است در رسانهها متوقف شود، اما به طور سری و به صورت زیر میزی ادامه خواهد یافت. البته برخی از کشورهایی که روابط خود را با اسرائیل عادی نکرده اند یا از عادی سازی روابط خود بهرهمند نشده اند مانند سودان، ممکن است ادامه روند عادی سازی را متوقف کنند. جنگ در یمن ممکن است متوقف شود، مشکلات سوریه شاید حل شود و روابط با ایران، سوریه و دیگران نیز بهبود یابد.
الزهار در پاسخ به پرسش خبرنگار مبنی بر اینکه «چگونه فلسطینیها با رژیمهای کشورهایی که روابط خود را عادی کرده اند ارتباط برقرار میکنند؟» اظهار داشت: این کار با وارد نشدن به جنگ رسانه ای، نادیده گرفتن جنایات آنها در دوران ترامپ و لزوم اتخاذ سیاستهای جدید برای ایجاد اتحاد منطقهای علیه رژیم صهیونیستی، آموزش ملتهای عرب و تحریک ملتهای اسلامی برای حمایت از آرمان فلسطین و دیگر مسائل جهان اسلام انجام خواهد شد.
خبرنگار نشریه همچنین پرسید: «بعد از تحولات اخیر در عرصه فلسطین، روند آشتی ملی فلسطین اکنون به کجا رسیده است؟» الزهارپاسخ داد: همانطور که انتظار داشتیم نه تنها متوقف شد بلکه با شکست نیز مواجه شد.
وی در پاسخ به این سئوال که «آیا آشتی و هماهنگی امنیتی در دو خط موازی پیش میرود و آیا میتوان این دو را در یک نقطه خاص تلاقی داد؟» گفت: آشتی طرح و پروژه واحدی است که در عمل وجود خارجی ندارد، اما هماهنگیهای امنیتی با رژیم صهیونیستی خیانت به خداوند متعال، وطن و آرمانهای فلسطین است. دروغهای طرفهایی که به دنبال عادی سازی روابط بوده اند؛ ادامه خواهد یافت و تأثیر شهرکهایی که در آخرین مرحله قیمت گذاری شده اند به عنوان جایگزینی پنهانی برای اجرای پروژه الحاق کرانه باختری بعدا مشخص خواهد شد.
این مقام جنبش حماس در پاسخ به اینکه «آیا تقاضای توقف هماهنگی امنیتی با رژیم اشغالگر اسرائیل واقع بینانه است یا آرمان گرایانه؟» گفت: این یک خواسته صادقانه و واقعی است، اما مصیبت اینجاست؛ هستند کسانی که به هماهنگی امنیتی با اسرائیل به عنوان یک پروژه ملی اعتقاد دارند. این در حالی است که این کار در واقع خیانت به سرزمین فلسطین، مردم و مقدسات است و دلیل اصلی نه تنها تضعیف بلکه بریدن سر مقاومت است؛ مقاومتی که دلیل عقب نشینی اشغالگران از نوار غزه بود و در صورتی که مقاومت نباشد شهرک سازیها در قدس و کرانه باختری گسترش مییابد.
الزهار در پاسخ به این پرسش که «افقهای آینده را چگونه میبینید و فلسطینیها چگونه باید رفتار کنند؟» خاطرنشان کرد: راهی جز افزایش قدرت مقاومت در غزه و برقراری مجدد هماهنگی و اتحاد با کشورهای قدرتمند که از رژیم اشغالگر اسرائیل زیان دیده اند مانند: ایران، سوریه، اردن، ترکیه و سایر کشورهای عربی و اسلامی، وجود ندارد.
خبرنگار همچنین پرسید: «آیا راه حل دو کشور، هنوز هم یک راه حل واقع بینانه است؟» الزهار گفت: روشن است که راه حل دو کشور دروغ بزرگی بود و طرح ترامپ اهداف واقعی آن را ثابت کرده است. زیرا پس از اعلام طرح الحاق کرانه باختری، اسرائیل به راه حل دو کشور اشارهای نکرد و تداوم شهرک سازیها در واقع هم سرزمین فلسطین و هم مردم آن را از بین میبرد.
خبرنگار همچنین پرسید: «حماس با به دست گرفتن قدرت در غزه چه چیزی به دست آورد و چه چیزی را از دست داد؟»
الزهار پاسخ داد: دستاورد "حماس" این بود که مقاومت دیگر به دست مقامات رام الله مورد حمله قرار نگرفت. پایان دادن به همکاری امنیتی، اخراج اشغالگران، مبارزه با فساد حتی در محدودهای خاص از جمله این دستاوردها بود ضمن اینکه در همه زمینهها تجربههای زیادی از جمله در زمینه مدیریت کسب کرد.
خبرنگار این نشریه در پایان خطاب به الزهار گفت آیا چیزی هست که بخواهید در مورد آن صحبت کنید؟
این مقام فلسطینی در پاسخ خاطرنشان کرد: با توجه به تأثیر خروج ترامپ از صحنه سیاسی، همه کشورهایی که به اجرای طرح "معامله قرن" امیدوارند قادر به پیشبرد اهداف خود یا عقب نشینی کامل از این اهداف نخواهند بود. ماهیت رژیمهایی مانند برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس و سودان دیگر برای همه آشکار شده است. همچنین جنگ در یمن متوقف خواهد شد و وضعیت ایران، ترکیه و شاید سوریه نیز بهبود خواهد یافت و در سیاستهایی که به از بین بردن حقوق بشر منجر میشود بازنگری خواهد شد. منطقه شمال آفریقا مانند کشورهای تونس و الجزایر ممکن است شاهد پیشرفت و شکوفایی باشند و جنگ در لیبی به تدریج پایان خواهد یافت و کشورها از سیاستهای غلط مانند مسئله آبهای نیل دست برمی دارند و اوضاع در سودان و کشورهای حوزه خلیج فارس نیز بهبود مییابد.