خبرگزاری فرانسه گزارش داد
آفریقا باید خود را برای واکسیناسیون آماده کند
قاره آفریقا که در مقایسه با دیگر قارهها کمتر تحت تأثیر کووید ۱۹ قرار گرفته، برای دسترسی به واکسن وارد رقابت شده و با موانع مالی، تدارکاتی و فرهنگی مواجه است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، قاره آفریقا که در مقایسه با دیگر قارهها کمتر تحت تأثیر کووید ۱۹ قرار گرفته، برای دسترسی به واکسن وارد رقابت شده و با موانع مالی، تدارکاتی و فرهنگی مواجه است. درعین حال چندین کشور بزرگ دسترسی به ارزانترین واکسنها مانند «آسترا زِنِکا» را به آفریقا پیشنهاد کرده اند.
ماتشیدیسو موئتی مدیر منطقهای سازمان جهانی بهداشت، مستقر در برازاویل، ۲۶ نوامبر اعلام کرد «این قاره قصد دارد تا مارس ۲۰۲۱ سه درصد از آفریقاییها و تا پایان سال آینده ۲۰ درصد از ساکنانش را واکسینه کند».
بنابراعلام سازمان جهانی بهداشت، در قاره آفریقا، هزینه رساندن واکسن به گروههای در اولویت پنج میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار برآورد و هزینههای اضافی بین ۱۵ تا ۲۰ درصد نیز برای وسایل تزریق و تحویل واکسنها تخمین زده شده است».
این منبع اعلام کرد از ۴۷ کشور آفریقایی «فقط نزدیک به یک چهارم از طرحهای مناسب برای منابع و سرمایه گذاری برخوردارند».
سازمان جهانی بهداشت از دولتها میخواهد «آمادگی برای واکسیناسیون علیه کرونا را شدت بخشند».
کشورهای آفریقایی با منابع مالی ضعیف یا متوسط، قرار است برای تأمین مالی از حمایت «کوواکس»، ائتلاف بین المللی تحت نظر سازمان جهانی بهداشت که برای دسترسی عادلانه به واکسنها با آزمایشگاهها مذاکره میکند، برخوردار شوند.
آفریقا که سرزمین همه بیماریهای شیوع دار و اغلب بدون واکسن، مانند مالاریا یا ایدز، است، به طور نسبی از کووید ۱۹ در امان مانده است. در این قاره با تقریبا یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون نفر ساکن، براساس آمار رسمی، دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر به کرونا مبتلا شدند و ۵۲ هزار نفر جان باختند.
آفریقای جنوبی، که با نزدیک به ۸۰۰ هزار مبتلا و بیش از ۲۱ هزار فوتی، در قاره آفریقا بیشترین آسیب را از کرونا دیده است، امیدوار است تا نیمه سال ۲۰۲۱ نخستین دز واکسن را دریافت کند.
یک استاد متخصص واکسیناسیون در دانشگاه ویتواترسند Witwatersand گفت «اگر ما بتوانیم ۳۰ تا ۴۰ درصد مردم یا دست کم بزرگسالان را واکسینه کنیم، این امر به مدیریت کردن انتقال ویروس به ما کمک میکند».
در حال حاضر آزمایشهای سه واکسن در آفریقای جنوبی از جمله آسترا زنکا و دانشگاه آکسفورد در حال انجام است. آسترا زنکا در مقایسه با فایزر/ بیوان تک و مدرنا ارزانتر (تقریبا سه دلار) است. اما میزان اثر بخشی آن به طور متوسط ۷۰ درصد است. در حالیکه دو واکسن دیگر اثربخشی ۹۰ درصدی دارند.
این استاد دانشگاه گفت: برای آفریقای جنوبی مهم این است که بخش بیشتری از مردم تحت پوشش واکسن ۷۰ درصدی قرار گیرند تا اینکه واکسن با ۹۰ درصد اثربخشی فقط در اختیار نیمی از مردم قرار گیرد. کنیا نیز همانند آفریقای جنوبی تحت آزمایشهای آسترا زنکا قرار دارد.
مغرب (با نزدیک به ۳۶۰ هزار مبتلا، ۵۹۱۵ فوتی) واکسن آسترازنکا و واکسن چینی سینوفارم را آزمایش میکند و امیدوار است واکسیناسیون از اواخر سال آغاز شود.
در نیجریه (پرجمعیتترین کشور آفریقا) با تقریبا ۲۰۰ میلیون نفر ساکن، بیش از ۶۷ هزار و ۵۰۰ نفر مبتلا هستند و ۱۱۷۳ نفر جان باختند. رئیس آژانس بهداشتی نیجریه سه شنبه گفت «ما با همه کشورها و شرکتهایی که واکسن تولید کرده اند مانند آمریکا، چین و فایزر در ارتباط هستیم».
وی گفت: «هنگامی که واکسن در دسترس قرار گیرد، تقریبا ۴۴ میلیون نیجریهای نخستین افرادی خواهند بود که در معرض خطر هستند و باید واکسینه شوند».
به گفته وی «دانشمندان نیجریهای در حال همکاری با دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی هستند تا واکسنهای محلی تولید کنند که با قیمتی ارزانتر و متناسب با محیط ما در اختیار قرار گیرد».
علاوه بر چالشهای تدارکاتی (مسئله نگهداری در سرما برای واکسنها)، آفریقا با مقاومتهای فرهنگی مواجه خواهد بود. سخنان یک پزشک فرانسوی که در اوایل شیوع کرونا در مارس، تشویق کرده بود تا واکسنها در آفریقا، که ماسک و درمان و بخش مراقبتهای ویژه وجود ندارد تست شوند، سبب تشدید بدبینیها شد».
در آفریقای جنوبی، میزان تردید در برابر واکسن، یک سوم از مردم برآورد شده است. ماداگاسکار از کشورهایی است که به واکسن زدن تمایل نشان نداده و نامش را در فهرست کشورهایی که در آینده از واکسن بهرهمند خواهند بود قرار نداده است.
مدیر منطقهای سازمان جهانی بهداشت گفت «اگر جوامع متقاعد نشوند واکسن از سلامت ما محافظت میکند، ما پیشرفت کمی خواهیم داشت».