یادداشت روز ،
حراج شرکتها به بهانه خصوصی سازی
حتما در روزهای اخیر در جریان رسیدگی به اتهامات میرعلی اشرف پوری حسینی، رئیس سابق سازمان خصوصی سازی کشور قرار گرفته اید.
او در فاصله سالهای ۹۲ تا مرداد ۹۸ و پیش از بازداشت، رئیس مهمترین و استراتژیکترین سازمان کشور بوده است.
اگر میگوییم استراتژیک از این جهت که این سازمان عهده دار صیانت از بنگاههای اقتصادی و شرکتهایی بوده که برخی از آنها، نقش صادر کننده داشته اند و حتی شرکتی همچون شرکت کشت و صنعت مغان یکی از مهمترین شرکتهای خاورمیانه یا بهتر بگوییم غرب آسیا بوده است.
در کیفرخواست این متهم آمده، طی ۷ سال مدیریت او بر سازمان خصوصی سازی، بیش از ۳۰ شرکت و بنگاه اقتصادی در راستای جلب همکاری بخش خصوصی، واگذار شده است؛ اما واگذاری که نه بهتر است بگوییم حراج شده به بهانه خصوصی سازی!
آنطور که این روزها در جریان دادگاههای رسیدگی به پرونده تخلفات پوری حسینی گفته میشود، این شرکتها بدون رعایت تشریفات و ضوابط قانونی خصوصی سازی واگذار شده اند.
در جریان دو جلسه دادگاه گذشته، اعلام شده پوری حسینی این شرکتها را بدون توجه به شرایط صلاحیت و اهلیت افراد متقاضی و صرفا برای پرداخت بدهی ها، به افرادی واگذار کرده که یا تحصیلات ابتدایی داشته اند یا از بدهکاران کلان بانکی بوده اند.
کیفرخواست بر اساس گزارش دیوان محاسبات کشور مستند سازی شده و طبق بررسیهای این سازمان، فقط در سال ۹۶ در واگذاری شرکتهایی همچون "پالایش نفت کرمانشاه"، "نیشکر هفتتپه"، "هپکوی اراک"، "ریختهگری"، "ماشینسازی و املاک ائلگلی تبریز" بهدلیل فقدان اهلیت و تخصص کافی توسط خریدار و همچنین تعدیل و ارزشگذاری پایین قیمت پایه بنگاهها توسط هیات واگذاری، ضرر و زیان چشمگیری به بیتالمال وارد شده است.
همچنین، درمورد سهام" مجتمع کشت وصنعت و دامپروری مغان" برآورد دیوان محاسبات نشان میدهد ارزش واقعی این مجتمع بیش از چهارهزار میلیارد تومان بوده که به ارزش هزار و ۸۵۰ میلیارد تومان واگذار شده است.
اما این همه داستان واگذاریهای پوری حسینی در سازمان خصوصی سازی نیست، بلکه واگذاری" ماشینسازی، ریختهگری و املاک ائلگلی تبریز" از آن حکایتهای عجیب و غریب است که وی باید درباره آن شفاف سازی کند.
رئیس سابق سازمان خصوصی سازی باید در دادگاه بگوید که چرا این مجموعه صنعتی را به فردی با تحصیلات پنجم ابتدایی واگذار کرده است؟
"قربانعلی فرخزاد" یا همان" مش قربونعلی" فردی است که در مزایده خصوصی سازی، مجموعه صنعتی گردشگری ماشین سازی تبریز، به بهای ناچیز و اقساطی به او واگذار میشود. فردی که پس از تصاحب ماشین سازی تبریز، بیشترین میزان ارز دولتی را به بهانه توسعه این مجموعه صنعتی دریافت میکند.
او برای واردات ورق استیل ارز دولتی میگیرد، اما این کالا وارد نمیشود که هیچ، ارز دولتی هم در بازار آزاد فروخته میشود.
قربانعلی فرخزاد از اخلالگران ارزی است که سال گذشته در دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران ارزی و مفسدان اقتصادی محاکمه و به ۲۰ سال حبس محکوم شد.
سازمان خصوصیسازی در سال ۹۷ این شرکتها و مجموعه گردشگری را به قیمت کارشناسی سال ۱۳۹۴ به قربانعلی فرخزاد واگذار کرده که از این واگذاری نیز ضرر قابل توجهی به بیت المال تحمیل شده است؛ و نکته امید بخش این است که با تلاش دستگاه قضا تا امروز برخی شرکتهای اقتصادی از جمله مجموعه صنعتی گردشگری ماشین سازی تبریز و مجتمع کشت و صنعت مغان به بیت المال برگشته و پیگیری وضعیت سایر شرکتها ادامه دارد.
اما این روزها که دادگاه رسیدگی به اتهامات پوری حسینی در حال برگزاری است او با قرار وثیقه آزاد است.
کیفرخواستش بیش از ۲۶۰ صفحه دارد، فردا هم سومین جلسه دادگاه برگزار میشود و باید منتظر بمانیم تا در جریان رسیدگی ها، پرده از حقیقت ماجرا برداشته شود.