پخش زنده
امروز: -
هنگامی که کودکی با کف پای صاف و انعطاف پذیر، میایستد؛ قوس کف پا از بین میرود، ولی هنگام نشستن یا زمانی که کودک بر روی پنجه هایش ایستاده، قوس کف پا قابل مشاهده است. با اینکه این بیماری کف پای صاف نامیده میشود، اما در تمام حالات هر دو پا درگیر هستند.
به گزارش خبرنگار حوزه سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما، کف پای صاف انعطاف پذیر در کودکان رایج است. با اینکه والدین معمولا نگران هستند که یک قوس غیرطبیعی کم یا نبود آن در پای کودک به یک ناهنجاری یا ناتوانی دائمی بینجامد؛ اما بیشتر کودکان در نهایت بدون ایجاد مشکلی در بزرگسالی به آن غلبه میکنند.
کف پای صاف انعطاف پذیر معمولا بدون درد است و مشکلی در راه رفتن و یا مشارکت در ورزش ایجاد نمیکند. اگر این بیماری در فرزند شما درد یا ناراحتی ایجاد نمیکند به درمان نیازی نیست.
کف پای صاف انعطاف پذیر نوعی پای طبیعی به شمار میرود. عضلات و مفاصل در آن به طور عادی کار میکنند. بیشتر کودکان، با قوس بسیار کمی در پا متولد میشوند. با رشد کردن و راه رفتن به تدریج بافتهای نرم در کف پا سفت میشوند که قوس پا را شکل میدهند.
کودکان با کف پای صاف انعطاف پذیر معمولا تا سن پنج سالگی و یا بیشتر شروع به ایجاد قوس نمیکنند و بعضی از کودکان هرگز قوس پا نخواهند داشت. اگر این بیماری تا نوجوانی ادامه پیدا کند ممکن است درد در پا ایجاد شود و اگر این درد تداوم یابد باید با پزشک مشورت کرد.
برای تشخیص بیماری، پزشک کودک شما را معاینه میکند تا وجود دیگر اشکال کف پای صاف را که ممکن است به درمان نیاز داشته باشند رد کند. این موارد شامل کف پای انعطاف پذیر با سفتی تاندون آشیل و عضلات پشت ساق پا و یا کف پای صاف بدون انعطاف (سفت یا ریجید) که شکل جدی تری است، میشوند.
اگر در خانواده شما کسانی هستند که از کف پای صاف رنج میبرند به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا ممکن است یک بیماری ارثی باشد. پزشک باید درباره هر نوع بیماری عصبی- عضلانی شناخته شده در فرزند شما آگاهی داشته باشد.
پزشک ممکن است کفش فرزند شما را بررسی کند تا به الگوی فرسودگی احتمالی در کف کفش پی ببرد. او ممکن است از فرزندتان بخواهد تا بنشیند، بلند شود، پنجه هایش را موقع ایستادن بالا بیارد و یا روی پنجه هایش بایستد.
علاوه بر آن، پزشک احتمالا تاندون آشیل فرزندتان را از جهت سفتی و کف پای او را از نظر وجود میخچه بررسی خواهد کرد.
درمان کف پای صاف انعطاف پذیر تنها در مواردی ضروری است که فرزند شما از درد یا خستگی در پا، مچ پا و یا ساق پا شکایت داشته باشد. در اینصورت ممکن است پزشک تمرینات کششی را پیشنهاد کند.
هر تشخیص پزشکی به عهده پزشک است و چه در حوزه رشتههای توانبخشی و چه در دیگر حوزههای مرتبط با درمان، اقدام به تجویز روش درمانی مثل کفش مخصوص و کفی باید با معاینه پزشک مربوطه صورت گیرد. پس تاکید میشود قبل از هرگونه نگرانی و هر اقدام و هزینهای در مورد کفش و کفی حتما به پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و یا متخصص ارتوپدی و یا فلوشیپ ارتوپدی اطفال مراجعه کرده و پس از معاینه توسط این پزشکان اقدام به درمان مشکل صافی کف پای فرزندتان بکنید.
در مقابل یک دیوار بایستید و یک پا در جلوی پای دیگر باشد (هر دو پا در یک خط قرار گیرند)، به سمت دیوار خم شوید. در این حالت زانوی جلوییی راخم کنید. برای ۱۵ تا ۳۰ ثانیه در این وضعیت بمانید و در تمام این مدت هر دو پاشنه را روی زمین صاف نگه دارید. این کشش باید سه مرتبه و روی هر دو پا اعمال شود.
در صورت ادامه یافتن ناراحتی، ممکن است پزشک کفی طبی تجویز کند. کفیهای نرم، محکم و یا قالبهای سخت محافظ قوس پا، ممکن است به کاهش خستگی و درد در فرزند شما کمک کنند و به علاوه میتوانند عمر کفش کودکتان را نیز افزایش دهند. کفیهایی که به طور اختصاصی برای فرزند شما ساخته شوند معمولا مزیت خیلی کمی نسبت به کفیهای آماده دارند. کفیهای آماده طبی، ولی استاندارد که در مغازههای کفش فروشی یافت میشوند به همان اندازه موثر بوده و در عین حال ارزانتر هستند و با رشد کودک به راحتی قابل تعویض هستند.
پزشک شما ممکن است فیزیوتراپی یا گچ گیری را پیشنهاد دهد به شرط آنکه کف پای صاف انعطاف پذیر همراه با سفتی تاندون آشیل و عضلات پشت ساق پا وجود داشته باشد.
گاهی ممکن است در نوجوانان یا بزرگسالان با دردهای مداوم، درمان جراحی توصیه شود. این جراحی معمولا برای ایجاد قوس پا و یا طویل کردن تاندونهای سفتی که ایجاد درد میکنند، انجام میشود.
جراحی معمولا به صورت مرحلهای انجام میشود. یک پا اصلاح شده است و بعد از چند ماه ریکاروی، جراحی دوم انجام میشود.
در تعداد کمی از کودکان کف پای صاف انعطاف پذیر به جای اصلاح پذیری با رشد به سمت سفتی و انعطاف ناپذیری پیش میرود. این موارد به ارزیابی بیشتر پزشکی نیاز خواهند داشت.