دانشنامه حقوقی
مراحل حصر وراثت
سوالهای شایعی در این مورد که حصر وراثت چگونه اتفاق میافتد، چه مراحل و مدارکی لازم دارد و علل آن چیست؟
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما، یک موضوع کاملا عمومی که در جامعه برای همه اتفاق میافتد قضیه انحصار وراثت با فوت یکی از بستگان نزدیک است که نیاز است اموال او شناسایی و بین وابستگان درجه اول او تقسیم شود. ما در این مطلب از مدارک مورد نیاز برای انحصار وراثت نوشته ایم.
انحصار وراثت امری است که اتفاق میافتد، اما سوالهای شایعی در این مورد که این ماجرا چگونه اتفاق میافتد و چه مراحل و مدارکی لازم دارد و شرایطی که این امر را موجب میشود، چیست، وجود دارد. ما در ادامه این مطلب از مدارک موردنیاز جهت انحصار وراثت و هر آنچه که لازم است در این باره بدانید، میگوییم.
مدارک مورد نیاز جهت انحصار وراثت:
برای تقاضای حصر وراثت لازم است که مدارک نام برده شده در ذیل را به همراه داشته باشید:
شناسنامه و گواهی فوت متوفی: بعد از فوت شخص مراحل لازم طی شده و شناسنامه وی باطل و گواهی فوت برای او صادر میگردد که ارایه اصل شناسنامه و گواهی فوت و فتوکپیهای آنها نیاز میباشد.
استشهاد محضری: اسامی تمام وراث باید در یک لیست یا فرم مخصوصی که از سمت دادگستری به متقاضیان ارایه میشود، درج و توسط دو نفر از افرادی که متوفی و وراث او را میشناسند در یک دفترخانه رسمی به ثبت و امضاء برسد و امضاء آنها نیز توسط دفتر اسناد رسمی گواهی شود. شرایط لازم برای تقاضای انحصار وراثت
رسید مالیات بر ارث: وراث باید یک لیست از تمام اموال منقول و غیر منقول متوفی تهیه کرده و به اداره دارایی محل سکونت وی برده و رسید آن را دریافت کنند و به همراه گواهی تقاضای انحصار وراثت به محضر دادگاه تقدیم کنند.
کپی برابر اصل شناسنامه وراث: علاوه بر اصل و کپی شناسنامه متقاضی، کپی و اصل شناسنامه تمام وراث نیز باید به دادگاه برای ملاحظه تقدیم گردد. مدارک لازم برای انحصار وراثت
ارایه دادخواست: بعد از تهیه مدارک ذکر شده، فرد متقاضی باید دادخواستی به خواسته گواهی صدور انحصار وراثت تنظیم و به همراه مدارک مورد نیاز جهت انحصار وراثت به دادگاه ارایه نماید. مراحل و مدارک انحصار وراثت
در نظر داشته باشید که دادخواست را بر اساس ماده ۲۰ قانون مدنی باید به محضر دادگاه آخرین محل سکونت شخص برسانید و اگر مکان زندگی وی مشخص نبوده است با صلح دید دادگاه یک حوزه زندگی برای او در ایران در نظر گرفته میشود.
تمامی اشخاص ذینفع در اموال مرحوم میتوانند تقاضای انحصار وراثت بکنند چه وراث و چه افرادی که در این مورد نفع میبرند.
هر آنچه که باید از مراحل و مدارک تقاضای انحصار وراثت بدانید
پس از تهیه مدارک لازم و انجام الباقی مراحل و ارایه آن به دادگاه، یک آگهی با هزینه متقاضی در یکی از روزنامههای کثیرالانشار به چاپ میرسد و اگر بعد از گذشت یک ماه اعتراضی صورت نگرفت، دادگاه اموال را بین وراث تقسیم و سهم هر کس را از ماترک به او میدهد و در صورتی که اعتراضی بعد از چاپ آگهی به دادگاه برسد یک جلسه برای رسیدگی به معترض برگزار میکند و بعد از رسیدگی به او و اعتراضش حکمی را صادر میکند که قابل تجدید نظر میباشد.
نکات قابل ذکر در امر وراثت:
توجه داشته باشید اگر در هنگام فوت شخص، نطفهای منعقد شده باشد، جنین نیز جز وراث قرار میگیرد. اگر برای شخص محجور قیم مشخص نشده باشد، دادگاه میتواند به حکم تقاضای انحصار وراثت اعتراض کند.
اگر کل اموال متوفی بیشتر از ۱۰ میلیون ریال نباشد دیگر نیازی به چاپ آگهی نمیباشد. در امر وراثت روستاییان اگر ماترک بیش از ۱۰ میلیون ریال باشد دادگاه یک روز در اماکن و معابر عمومی روستا به نصب آگهی میپردازد و دیگر نیازی به چاپ آگهی در جراید نیست. اگر شخص متقاضی نام یک یا چند تن از وراث را در دادخواست به ثبت نرسانده باشد، عمل وی کلاهبرداری بوده و مجازات قانونی به همراه دارد.
در صورتی که میخواهید برای حصر وراثت اقدام کنید توجه داشته باشید که به همراه داشتن مدارک مورد نیاز جهت انحصار وراثت و شرایط و مراحل درج شده در متن ضروری میباشد.