به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاري فرانسه، در حالی که کمتر از یک ماه به توافقنامه پسا-برگزیت باقی مانده است زمان به سرعت در حال از دست رفتن است و امیدی هم وجود ندارد که موفقیتی در این باره حاصل شود.
دولت انگلیس سه شنبه از همه شرکتهای این کشور خواست که خود را برای تغییرات بزرگ که در هر حالتی روی خواهد داد، آماده کنند.
در تاریخ ۳۱ دسامبر در ساعت ۲۳:۰۰ به وقت گرینویچ دوره انتقالی پس از خروج تاریخی انگلیس از اتحادیه اروپا که در ۳۱ ژانویه اعلام شد، پایان مییابد. سپس انگلیس از اعمال قوانین اروپا دست میکشد و از بازار مشترک اروپا خارج خواهد شد.
پس از ماهها بحث و گفتگوهای بی حال و کند، مذاکرات هنوز برای رسیدن به توافق نامه تجارت آزاد بدون سهمیه یا عوارض گمرکی مورد انتظار برای محدود کردن اختلالات در مبادلات به بن بست رسیده است. تازه در صورت یافتن مصالحهای، توافقنامه به دست آمده باید توسط پارلمانهای مربوطه نیز تصویب شود و چند روز آینده در این خصوص تعیین کننده خواهد بود.
مایکل گوو، وزیر مسئول هماهنگی اقدامات دولت، در این باره گفت: نتیجه مذاکرات ما با اتحادیه اروپا هرچه باشد، تغییرات مشخصی وجود دارد که شرکتها باید برای آن خود را آماده کنند. هیچ زمانی برای از دست دادن وجود ندارد. الوک شارما وزیر امور شرکتهای انگلیس، نیز در همین خصوص توضیح داد که وی برای نزدیک به پنج میلیون نفر از صاحبان شرکتها نامه ارسال کرده و به آنها درباره چالشهای پیش رو هشدار داده است.
دولت همچنین شروع به ایجاد یک مرکز عملیاتی برای کنترل رفت و آمد کالا و مردم در آن سوی مرزها کرده است. این مرکز که ۲۴ ساعته و طی هفت روز هفته فعالیت خواهد داشت، هدف خود را ارائه اطلاعات در زمان واقعی اعلام کرده است که به مقامات اجازه میدهد به سرعت واکنش نشان دهند تا تاخیر در مرزها را محدود کنند. دولت انگلیس اذعان کرده است تغییر در نحوه تجارت با اروپا احتمالا منجر به ایجاد اختلالاتی در کوتاه مدت در مرزها خواهد شد. با این وجود، دولت با دستیابی به اطلاعات بهتر از قبل، قادر خواهد بود از جریان روان کالا و رفت و آمد مردم اطمینان حاصل کند و کشور را ایمنتر کند.
در صورت عدم توافق، تجارت بین انگلیس و اتحادیه اروپا طبق قوانین سازمان تجارت جهانی انجام خواهد گرفت که به معنای اعمال عوارض گمرکی هزینه آور است و این شوک اقتصادی برای دولت انگلیس ایجاد کند. با توجه به کمبود وقت برای آماده سازی، ترافیک کامیونهای بزرگ در جادههای منتهی به بندرها، صفهای طولانی در کنترل گذرنامه، حتی کمبود موقت برخی محصولات خاص ممکن است رخ دهد.
بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس گفت که برای چنین گزینهای آماده است و اطمینان داد که این امر مانع رونق انگلیس و انجام توافقنامههای سودمند با بسیاری از کشورهای جهان نخواهد شد. اما حتی اگر توافقی بدون تعرفههای گمرکی یا سهمیه بندی به دست آید، شرکتها تحت رویههای اداری جدید و وقت گیر و کنترلهای جدید قرار خواهند گرفت.
این مذاکرات در حال حاضر توسط میشل بارنیه مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در امور خروج انگلیس از این نهاد و روابط آینده اتحادیه اروپا با انگلیس در دوران پسا برگزیت و دیوید فراست همتای انگلیسی اش در لندن انجام میشود. هنوز دو طرف بر سر تضمینهای خواسته شده انگلیس درباره رقابت، شیوه حل اختلافات در توافقنامه آینده و دسترسی صیادان اروپایی به آبهای انگلیس اختلاف وجود دارند.
یکشنبه، دومنیک راب، وزیر خارجه انگلیس گفت که شیلات همچنان مانعی اصلی رسیدن به توافق است و اصرار داشت که انگلیس باید آبهای خود را کنترل کند. طبق منابع اروپایی، میشل بارنیه پیشنهاد کرده است که اتحادیه اروپا سهمیه ماهیگیری خود را در آبهای انگلیس از ۱۵ به ۱۸ درصد برساند و سهمیه صید انگلیس در اقیانوس اطلس و خلیج گسکانی را به طور متقارن باز پس گیرد.
دوشنبه نیکولا استرجن نخست وزیر طرفدار استقلال اسکاتلند، که قلمرو وی با اکثریت قاطع مخالفت خود را با خروج از اتحادیه اروپا اعلام کرده بود هشدار داد: خسارت کوتاه مدت شدید خواهد بود و خسارت طولانی مدت نیز بیشتر خواهد شد. وی افزود ما باید این سئوال را از خود بپرسیم که به چه کسی برای بازسازی اقتصاد خود اعتماد داریم، دولت اسکاتلندی که ما انتخاب کردیم یا باند برگزیتی بوریس جانسون؟
برگزیت و مدیریت بد بحران بهداشتی ناشی از شیوع بیماری همه گیر ویروس کووید-۱۹ توسط لندن، به تمایلات استقلال خواهی در اسکاتلند دامن زده است. اکنون نتایج بیشتر در نظرسنجیها نشان میدهد که تمایلات استقلال خواهی مردم اسکاتلند افزایش یافته است.