به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کیش، هنگام غروب آفتاب است، به آسمان نگاه میکنم،
تقریبا هر ده دقیقه یک بار، هواپیمایی از بالای سرم عبور میکند و در فرودگاه کیش به زمین مینشیند.
این هواپیماها، پروازهای مسافربری هستند که مسافران را از جاهای مختلف، و البته بیشتر از تهران، در فرودگاه کیش پیاده میکنند.
در فرودگاه کیش جمعیت موج میزند، همه ایستاده اند تا بارهای خود را تحویل بگیرند و چند روزی در کیش به گشت و گذار و تفریح بپردازند.
راستی مگر کرونا فراگیر نشده؟ محدودیتهای دو هفتهای برای چه کسانی برقرار شده؟ مگر مسافرتها محدود نشده؟ پس این همه مسافر در کیش چه میکنند؟ آیا جزیرهی کیش تافتهی جدا بافته است؟
محدودیتهای کرونایی آری یا خیر؟
شنیدیم که محدودیتهای سخت گیرانهای برقرار شده، ورودی استانها، جلوی خودروهایی به غیر از خودروهای همان استان گرفته میشود، صاحبان خودروها را جریمه میکنند و خودروها را برمی گردانند.
محدودیت سفر، برای مسافرت با خودروهای شخصی و مسیر زمینی است و شامل حال مسافران مسیرهای هوایی نمیشود و یا لااقل این محدودیتها برای سفر به کیش لحاظ نشده است.
روزانه حدود سی پرواز در فرودگاه کیش به زمین مینشیند، کارکنان سایر شهرها را تعطیل کرده اند و یا گفته اند که ادارات و سازمانها با نصف و یک سوم کارکنان به فعالیت خود ادامه دهند تا سایر افراد بتوانند به کیش سفر کنند؟!
مسافران برخی از پروازها در گفتگو با خبرنگار صداوسیما میگویند: در پرواز ما، فاصله گذاری اجتماعی رعایت شده بود و نیمی از صندلیهای هواپیما خالی بود، اما برخی دیگر میگویند در پرواز ما فاصله گذاری رعایت نشده بود و هواپیما با ظرفیت کامل مسافران به سمت کیش پرواز کرد.
گویا رعایت فاصله گذاری اجتماعی هم مانند بهای بلیت، تابع عرضه و تقاضا است و هر چه مسافران تمایل به سفر دارند فاصله گذاری اجتماعی کمتر میشود.
مسافران دوستانهتر و مهربانتر مینشینند تا تعداد بیشتری به کیش سفر کنند این هم خود حکایتی است.
این ابتدای راه است، وقتی که مسافران وارد کیش میشوند اصلا به محدودیتها توجهی ندارند، البته محدودیتهایی که هیچ ضمانت اجرایی هم ندارد.
در محدودیتهای دو هفتهای اخیر که از اول آذر آغاز شده و تا چهاردهم آذر هم ادامه دارد، با توجه به رنگ کرونایی شهرها، محدودیتهای خاصی در نظر گرفته شده، محدودیتهایی که همهی ما برای حفظ سلامتی خود و سایر افراد جامعه ملزم به رعایت آنها هستیم، اما آیا این محدودیتها در کیش اجرا میشود؟
بر اساس محدودیتهای جدید، قرار بود بازارها ساعت بیست و یک و سی دقیقه تعطیل شوند، اما همهی بازارهای کیش طبق معمول، تا ساعت بیست و سه به فعالیت خود ادامه میدهند.
خبرنگار صداوسیما در روز پنجم محدودیتها تصمیم گرفت سری به شهر بزند و رعایت مقررات کرونایی را از نزدیک ببیند، اما صحنههایی را دید و با دوربین به تصویر کشید که جای تاسف داشت.
وقتی که خبرنگار صداوسیما از کسبه سئوال کرد آیا محدودیتهای کرونایی به شما ابلاغ شده است؟ آنان با تعجب و بی اطلاعی جواب دادند خیر؟!
یعنی نامهای مبنی بر کاهش فعالیتها تا ساعت ۲۱و۳۰ دقیقه در یافت نکردند.
کیش چند رنگ
شهرهای مختلف را با توجه به شیوع کرونا به مناطق زرد، نارنجی و یا قرمز تقسیم بندی کرده اند، اما در مورد رنگ کرونایی کیش تا چندین روز بحث و تبادل نظر بود.
دو سه روز گذشته سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در گفتگوی تلفنی با خبرنگار صداوسیما گفت: اگر کیش را به تنهایی در نظر بگیریم دارای وضعیت قرمز است و اگر آن را زیرمجموعهی بندر لنگه حساب کنیم رنگ کرونایی کیش نارنجی است، اما در هر صورت جزیرهی کیش در ردیف آلودهترین شهرهای استان هرمزگان از نظر آلودگی کرونایی است.
خانم دکتر نوروزیان کیش را به علت گردشگر پذیر بودن یکی از مناطق بیماری زا عنوان کرد و البته از تلاش مسئولان کیش برای کم رنگ کردن جزیره هم خبر داد یعنی در واقع کیش در مدت دو روز از قرمز به زرد تغییر رنگ داد. حالا در همین روزها بود که شیوه نامههای ستاد ملی کرونا برای رنگ بندی مناطق مختلف کشور هم تغییر کرد، اما دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان همچنان بندرعباس قشم و کیش را قرمز و پر خطر میداند.
حالا مسئولان کیش تاکید دارند که وضع جزیرهی کیش زرد است و این محدودیتها نباید سختگیرانه باشد و باید مسافران بتوانند به جزیره کیش سفر کنند.
روز بعد دوباره با سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان تماس گرفتیم و از وضعیت کرونایی کیش پرسیدیم، خانم دکتر نوروزیان در جواب گفت: زور سازمان منطقهی آزاد کیش چربید و وضع کیش را زرد اعلام کرد، اما در واقع کیش نارنجی رو به هشدار است.
دکتر رضانیا، رئیس مرکز توسعهی سلامت کیش و سخنگوی شورای سلامت در گفتگو با خبرنگار صداوسیما گفت: در مصوبات سی امین جلسهی شورای سلامت کیش بازنگری شده و کیش دارای وضعیت زرد است و بر این اساس محدودیتهای جدیدی در نظر گرفته شده است.
کاهش زمان فعالیت بازارها از ساعت۲۳ به ۲۱و۳۰ دقیقه مصوبه سی امین جلسهی شورای سلامت کیش بود که جدی هم گرفته نمیشود.
یکی از نگهبانان بازار به خبرنگار ما گفت: از اول آذر تقریبا هیچ بازاری ساعت ۲۱وسی دقیقه تعطیل نشده است خب البته گشت گروه خبری کیش در شهر و مشاهدات عینی آنان هم همین موضوع را تایید کرد.
از مصوبات دیگر شورای سلامت ممنوعیت تردد پس از ساعت۲۴ در ساحل است، اما بسیاری از مردم بعد از ساعت۲۴ در کنار ساحل و یا در پارکهای ساحلی حضور دارند و از ماموران نظارتی برای کنترل اوضاع در این اماکن خبری نیست.
اما مقرر شد جنگهای شبانه هم تعطیل شوند که متولی فروش بلیت در یکی از مراکز خدمات گردشگری به خبرنگار ما گفت: دستورالعملی مبنی بر تعطیلی جنگهای شبانه و فعالیت اماکن تفریحی دریافت نکرده است.
یکی از ساکنان کیش نیز در تماس با خبرگزاری صدا وسیما، گفت: تفریحات جایروکوپتر کیش هم فعال است.
یکی دیگر از مصوبات شورای سلامت کاهش ساعت فعالیت رستورانها و پذیرش مشتری با ۵۰ درصد ظرفیت بود. این مصوبه که بیشتر از مصوبات دیگر نقض شد رستورانهای کیش با ۱۰۰ درصد ظرفیت مشتری پذیرش میکنند و در شرایط فعلی که شبها کیش خنک است و نسیم روح بخشی هم میوزد بسیاری از رستورانها در محوطه بیرون میز و صندلی چیده اند و از مشتریان پذیرایی میکنند.
بر اساس مصوبات شورای سلامت کیش قرار بود خودروهای با پلاک ملی وارد کیش نشوند، اما با گشت و گذاری در شهر، خودروهای زیادی را با پلاک ملی مشاهده می کنیم.
یکی از شهروندان کیش در گفتگو با خبرنگار صداوسیما گفت: ظاهرا این محدودیتها فقط برای ساکنان کیش است، اما مسافران به راحتی از محدودیتها عبور میکنند و اگر اوضاع به همین شکل ادامه داشته باشد هیچ امیدی به مهار و کنترل کرونا نیست.
یکی از فعالان گردشگری در اسکلهی تفریحی کیش به خبرنگار صداوسیما گفت: این محدودیتها صوری است و ضمانت اجرایی ندارد زیرا مسافران زیادی به کیش آمده اند ظرفیت هتلها تکمیل شده، خانههای شبانه پر از مسافر هستند و همهی خودروهای اجارهای بدون راننده را مسافران اجاره کرده اند.
شورای سلامت کیش هر چه رشته میکند پنبه میشود
راستی این محدودیتها برای چه کسانی در نظر گرفته شده؟ آیا همهی ما مسئول نیستیم؟ آیا نباید مسئولان نظارتی بر اجرای درست این محدودیتها نظارت کنند.
کادر درمان و در راس آنان رئیس مرکز توسعه سلامت و رئیس بیمارستان بارها در جلسات مختلف و یا در گفتگو با رسانه ملی از مردم و مسئولان تصمیم گیرنده خواستند تنها با محدودیت و کاهش رفت و آمد زنجیره کرونا قطع میشود، اما گوش شنوایی نیست و مسئولانی دیگر که در حوزههای اقتصادی هم فعال هستند بیشتر نگران درآمد کیش هستند و یا در جلسات شورای سلامت مخالفت میکنند یا بعد از جلسه تمکین نمیکنند.
یک جمله نخ نما هم ورد زبان اقتصادیون شده و آن این است که نمیشود در کیش را بست، کیش با ورود مسافر زنده است.
آن روی سکه
البته توجه به یک نکته هم ضروری است، به هر حال بخش عظیمی از اهالی کیش کاسب هستند و یا در بخشهای خدماتی فعالیت میکنند که اگر کلا کیش را تعطیل کنند رزق و روزی آنان دچار مشکل میشود، اما میشود شفاف و رو راست رنگ منطقه را اعلام کرد و با الگو گرفتن از فرمایشات و رفتار رهبر معظم انقلاب به مصوبات ستاد ملی کرونا پای بند بود.
بخشی از کلام رهبری به تشریح این مطلب اختصاص دارد که تجمعات مذهبی که بسیار هم مهم است به علت حفظ سلامت جامعه تعطیل شده است و با احترام به مصوبات ستاد ملی کرونا حتما این ویروس منحوس مهار میشود.
مسئولان به راحتی میتوانند با تشکیل اتاق فکر، همفکری با مسئولان حوزه بهداشت و سلامت و اعتماد بیشتر به آنان و ارائه راهکارهای مناسب و واقع بینی شیوع کرونا را در کیش مهار کنند.
البته نا گفته نماند مردم کیش که از سطح فرهنگی بالایی برخوردارند با حوزه سلامت همسو هستند.
پیش از عید نوروز گذشته، مقررات سختگیرانهای در کیش اجرا شد و به همین علت، وضع جزیره کیش از نظر آمار ابتلا به کرونا سفید اعلام شد، در آن روزها در دو فرصت شانزده روزه و بیست و دو روزه هیچ آماری از ابتلا به کرونا در کیش ثبت نشد.
مسئولان کیش بر ورود مسافران و رونق اقتصادی کیش تاکید دارند و میگویند نباید اقتصاد کیش راکد شود و بازاریان و فعالان اقتصادی ضرر کنند، اما از طرف دیگر هم باید برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا فکری بکنند و با نظارت دقیق بر رعایت موازین بهداشتی به قطع زنجیرهی ابتلا کمک کنند، چیزی که دست کم این روزها اصلا مشاهده نمیشود.
ستاد ملی کرونا چه تعریفی دارد
اگر تعریف ستاد ملی کرونا بر حسب تعداد جمعیت و آمار مبتلایان روزانه را در نظر بگیریم، رنگ کیش از نظر آمار مبتلایان نارنجی خواهد بود، اما مسئولان امر، کیش را زرد عنوان میکنند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان اطلاعات جدیدتری دارد کیش زیر مجموعه بندر لنگه زرد است، اما به تنهایی محاسبه میشود، چون گردشگر پذیر و جزء شهرهای پرخطر است. از ۹۵فوتی بندرلنگه ۲۱نفر مربوط به کیش است و این یعنی کیش در محدوده نارنجی است و محدودیتها باید مطابق مناطق نارنجی اجرا شود.
ادارات کیش با ۱۰۰درصد یا ۷۵درصد نیروی انسانی فعالیت میکنند مثلا تامین اجتماعی با ۷۵درصد و بانکها با ۱۰۰درصد فعال اند، اما ادارات زیر مجموعه سازمان منطقه آزاد کیش که خبرنگار ما دیروز به یکی از آنان سر زد با ۵۰درصد نیروی انسانی فعالیت میکنند در یک جزیره کوچک ۹۰کیلومتری که فاصله ادارات از یکدیگر بسیار کم و شاید در حد یک کوچه و خیابان باشد دو محدوده زرد و نارنجی تعریف شده و خود این تقسیم بندی هم جای تامل دارد؟!
مرکز توسعه سلامت و بیمارستان با تمام قوا برای مهار کرونا تلاش میکنند و در این ۱۰ ماه اخیر بی ادعا زحمت کشیده و میکشند نیاز به همراهی دارند، هم مردم و هم مسئولان باید با مسئولان حوزه بهداشت و درمان همراهتر باشند تا زنجیره کرونا قطع شود.
گذشته از همه رنگ بندیها و مرزبندیها، برای قطع زنجیرهی ابتلا به کرونا، همهی مردم و مسئولان باید به قوانین و محدودیتها احترام بگذارند و نهادهای نظارتی هم با نظارت دقیق، بر حسن اجرای آن نظارت کنند، اما آن چیزی که مشاهده میشود این است که این محدودیتها صوری هستند و اجرا نمیشوند.
اگر اوضاع به همین صورت ادامه داشته باشد لااقل در جزیرهی کیش نمیتوان به بهبود اوضاع امیدوار بود.
نویسنده: سلیمان علی اکبرنظر