برف به موقع کردستان
قدیمیها میگفتند برفی که پاییز بیاید، بهار آب میشود و امسال بارش زودهنگام برف، لبخند شادی و رضایت روی لبهای کشاورزان کردستانی نشاند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، با آغاز مهر، سال زراعی برای کشاورزان کردستانی هم شروع میشود و بیشتر آنهایی که دیمکار هستند چشمشان به آسمان است تا باران سخاوت خود را بر سر دانه هایشان ببارد و زمینشان سبز شود.
امسال پاییز ۲ ماه خود را با خشک دستی و خساست پشت سر گذاشت و کم کم نگرانی بر چهره خسته کشاورزان نمایان میشد، آنان از نام خشکسالی هم وحشت میکنند، اگرچه آبهای روان زیادی دارند و قرار است زمینهای برخی از آنان از آب سدها سیراب شود، ولی هنوز تا اجرای این طرح تنها چشم امیدشان به ابرهایی است که آسمان را میپوشاند.
آذر آغاز شد و با فرا رسیدن ته تغاری پاییز، کم کم نم نمهای باران هم ترانه شادی سرودند، زمین داشت دانههای خاکی خود را روانه آسمان میکرد که دستشان به دست قطرههای باران گره خورد و دوباره به زادگاهشان خاک برگشتند.
هرچند امسال کرونا مردم را خانه نشین کرده، اما لذت تماشای برف و باران از پشت پنجرههای بخار گرفته هم چشمنواز است و در این میان سهم کشاورزان از شادی صدچندان بود.
برف آمد
بارشها که ابتدا باران بود، کم کم یخ بست و به بلورهای برفی تبدیل شد، سقز از اولین شهرهایی بود که کاملا سفیدپوش شد و برفش آنقدر سنگین بود که شاخههای نازک درختان تاب آن را نیاوردند و شکستند.
روستاها هم به محاصره برف درآمدند، در طول چهار روز آسمان همه بغضش را شکست و ۴۳ میلی متر برف و باران بر سر زمینیها ریخت.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کردستان نیز گفت: نزولات جوی در چهار روز گذشته به جز اختلال در تردد جادهها، باعث قطعی برق ۲۰ روستا در سقز و سه روستا در مریوان شد.
محمد فلاحی افزود: کارکنان شرکت برق استان پس از ۱۲ ساعت تلاش، روشنایی را به این روستاها بازگرداندند.
اگرچه برف راهداران، پلیس راه، نیروهای امدادرسان و بسیاری از رانندگان بین شهری را به زحمت انداخت، اما برکت نعمت آنقدر زیاد بود که بشود همه سختی هایش را به جان خرید.
راه بسته است
محورهای منتهی به شهرهای سقز، بانه، دیواندره و بیجار با بارش برف شاهد خودروهایی بود که برف و کولاک زمینگیرشان کرد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای کردستان گفت: طی چهار روز، راهداران بیش از ۲۰ هزار کیلومتر از راههای روستایی و شهری را برفروبی کردند.
محمدراشد مدرس گرجی با اشاره به اینکه برف راه ارتباطی ۱۶۰ روستای استان را مسدود کرده بود، افزود: بازگشایی این راهها تا امروز به طول انجامید.
وی اضافه کرد: هر چند در چهار روز گذشته راهداران با تلاش خود مانع از بسته شدن محورهای بین شهری اصلی شدند، اما در این مدت بیش از ۲۰۰ خودرو توسط راهداران از برف رهایی یافتند و ۴۰ نفر نیز در راهدارخانهها اسکان داده شدند.
تریلرها و ماشینهای سنگین هم به طرح منع تردد خوردند و در چهار محور سقز - دیواندره، سقز به بانه، سنندج - مریوان و دیواندره - بیجار محدودیت تردد کامیون کشنده و خودروهای فاقد زنجیر چرخ اعمال شد.
به واسطه همین طرح بود که خوشبختانه در این مدت، تصادف منجر به فوت در محورهای استان روی نداد.
کمک به در راه ماندگان
مسافرانی هم که بی گدار به دل جاده زده بودند، مثل همه شب و روزهای برفی در جاده ماندند و نیروهای امدادی به کمک آنها رفتند.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر کردستان گفت: با کمک امدادگران پایگاههای امداد و نجات این جمعیت طی چهار روز گذشته، ۱۶۸ مسافر گرفتار در برف محورهای مواصلاتی از خدمات امدادگران بهرهمند شدند.
پیام جلالی با بیان اینکه ۱۱ تیم و ۴۷ نیروی امدادی در این چهار روز به مسافران در جادهها کمک رسانی کردند، یادآور شد: حدود ۲۰۰ خودروی سبک، سنگین و اتوبوس که گرفتار برف و کولاک شده بودند نیز با کمک نیروهای این جمعیت رها شدند.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر کردستان همچنین از انتقال یک زن باردار اهل روستای دولت قلعه شهرستان سقز به بیمارستانی در این شهر توسط امدادگران خبر داد.
جبران خشکیهابرف و بارانی که در این چهار روز نعمتی بزرگ بود باعث شد تا آن روی دیگر سکه بارش ها، برای کشاورزان خوش خبر باشد.
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی کردستان گفت: در چهار روز گذشته ۴۳ میلیمتر بارش در استان به ثبت رسیده است.
علی پناهی با بیان اینکه این میزان بارش سهمی ۳۵ درصدی از ۱۴۸ میلیمتر نزولات جوی سال زراعی جاری دارد.
وی اضافه کرد: امسال میزان بارشهای استان حدود ۱.۱ برابر (۱۱۸ درصد) درصد نسبت به ۶۸ میلیمتر مدت مشابه سال گذشته بیشتر است.
پناهی افزود: در این ایام بیشترین میزان بارش در سقز با ۷۱ میلیمتر ثبت شد که در نتیجه آن میزان بارشهای شهرستان به ۱۸۷ میلیمتر رسید تا به نسبت مدت مشابه سال قبل ۴.۸ برابر (۴۸۵ درصد) افزایش داشته باشد.
هواشناسی کردستان گفته که از چهارشنبه شب موج دیگری از بارشها آغاز میشود.
کشاورزان امیدوارند که زمستان هم از آذر یاد بگیرد و سپیدی امیدبخشش را نثار زمینهای آنان کند تا سال آینده سفره ایرانیها از برکت لبریز شود.
گزارش از : کلثوم مومنی