به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، شرکتها به دو دسته شرکتهای تجاری و شرکتهای مدنی تقسیم میشوند که هر کدام انواع مختلفی دارند و برای ثبت هر نوع شرکت نیاز به مدارک خاصی دارید.
انواع و نحوه ثبت شرکتها
ثبت شرکت، به شرکت اعتبار خاصی بخشیده و سبب ایجاد تمایل بیشتر به همکاری میشود. با به ثبت رسیدن شرکت قراردادهای منعقد بین شرکا رسمی میشود و آنها باید مطابق قانون عمل کنند.
شرکت چیست؟
شرکت به اجتماع دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی برای انجام عملیات تجاری و کسب سود را میگویند. شرکتها به ۲ دسته شرکتهای تجاری و شرکتهای مدنی تقسیم بندی میشوند.
انواع شرکتها
شرکتهای مدنی
شرکتهایی که هدف از تاسیس آنها تجارت نیست و اعمال تجاری انجام نمیدهند، شرکتهای حقوقی یا مدنی نامیده میشوند. این شرکت با در هم آمیختن سهم الشرکه نقدی و غیر نقدی افراد حقیقی و حقوقی به وجود میآید و هر شخص به طور جداگانه مالک سرمایه خود است.
شرکت مدنی به دو نوع تقسیم میشود: شرکت قهری و شرکت اختیاری
۱. شرکت قهری یعنی این که چند نفر مالک یک مال باشند که به واسطه ازدواج یا ارث برایشان حاصل شده باشد.
۲. شرکت اختیاری یعنی قرارداد یا عقدی میان چند نفر بسته شود و با هم شریک شوند.
شرکتهای تجاری
شرکت تجاری نوعی از شرکت که کلیه فعالیتهای آن پیرامون امور تجاری و بازرگانی بوده و هدف از تاسیس آنها جلب سود و منفعت و تقسیم آن میان اعضا است. شرکتهای تجاری به هشت دسته شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت دانش بنیان، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف تقسیم شده است.
انواع شرکتهای تجاری
شرکت با مسئولیت محدود
به شرکتی گفته میشود که بین دو یا چند شخص و به منظور انجام امور تجاری تشکیل می شود که در آن، مسئولیت شرکا محدود به سهم آنان در سرمایه شرکت است.
مسئولیت هر یک از شرکاء در پرداخت بدهیها و تعهدات شرکت فقط تا میزان سرمایه آنها بوده، مدت مسئولیت هیات مدیره در شرکت مسئولیت محدود، نامحدود است، مگر این که در اساسنامه به ترتیب دیگری در نظر گرفته شده باشد.
شرکت سهامی خاص
شرکتی تجاری است که سرمایه از سوی موسسان تامین شده و همه سرمایه به سهام تبدیل شده است. برای ثبت شرکت سهامی خاص حداقل ۳ عضو و ۲ بازرس برای ثبت شرکت سهامی خاص نیاز است. مسئولیت هر یک از سهامداران محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است.. شرکتهای عمرانی، شهرداری که معمولا در مزایدات و مناقصات شرکت میکنند، شرکت سهامی خاص را انتخاب میکنند.
شرکت دانش بنیان
به شرکتهایی که از طریق فروش فناوری (خدمات) میتوانند به درآمد و سود برسند، شرکتهای دانش بنیان میگویند. از اهداف شرکت دانش بنیان، جذب و تبدیل ایدهها به محصول و مشاغل پایدار، تجاری سازی یافتههای پژوهشی و تحقیقاتی، حمایت و هدایت در جهت سودآوری و تولید فناوریهای برتر است.
شرکت دانش بنیان از پرداخت مالیات، عوارض و گمرک تا ۱۵ سال معاف است. دو نفر از اعضای هیئت مدیره شرکت دانش بنیان باید مدرک کارشناسی ارشد به بالا و یا اختراعی ثبت شده داشته یا عضو هیئت علمی دانشگاه باشند.
شرکت تضامنی
این شرکت با هدف انجام امور تجاری بین ۲ یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می شود. هریک از اعضای شرکت به تنهایی مسئول پرداخت تمام قروض و تعهدات شرکت در مقابل افراد ثالث است. اگر دارایی شرکت برای ادای قروض و تعهدات شرکت کافی نباشد.
شرکت مختلط غیر سهامی
به شرکتی گفته میشود که به منظور انجام امور تجاری تحت نام مخصوصی بین ۱ یا چند نفر شریک ضامن و ۱ یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهام تشکیل میشود.
شرکت مختلط سهامی
به شرکتی گفته میشود که تحت نام مخصوصی بین تعدادی شرکای سهامی و ۱ یا چند نفر شریک ضامن تشکیل می شود.
شرکت نسبی
به شرکتی که به منظور انجام امور تجاری تحت نام مخصوصی بین ۲ یا چند نفر تشکیل میشود و مسئولیت هر یک از شرکاء در آن به میزان سرمایه آنها در شرکت است، شرکت نسبی میگویند.
شرکت تعاونی تولید و مصرف
به شرکتی که اعضای تشکیل دهنده آن باید حداقل ۷ نفر با تابعیت ایرانی باشند و با اهداف هفت گانه مندرج در قانون بخش تعاونی با قید واژه تعاونی شکل میگیرد، شرکت تعاونی تولید و مصرف میگویند.
مراحل ثبت شرکت
برای ثبت شرکت خود ابتدا نوع شرکت را تعیین کنید:
شرکتی را که با اهداف، شرایط، امکانات و برنامههای شما هماهنگ است، انتخاب کنید. شرکت با مسئولیت محدود، شرکت سهامی خاص، شرکت تعاونی، شرکت تضامنی و شرکت سهامی عام از انواع شرکتهایی هستند که در ایران به ثبت میرسند.
شرکاء و سهامداران را انتخاب کنید
اگر میخواهید شرکت در طول حیاتش با مشکلات و چالشهای گوناگونی روبرو نشود، در انتخاب شرکاء و سهامداران شرکت که قرار است سرمایه، کار، اندیشه، تخصص، انرژی و زمان خود را در قالب شرکت بیاورند و با یکدیگر در سود و زیان شرکت شریک شوند، دقت لازم به عمل بیاورید و شرکاء و سهامداران را با دقت انتخاب کنید.
سرمایه شرکت را تعیین کنید
زمان ثبت شرکت باید مقدار سرمایه شرکت و نوع سرمایه شرکت اعم از نقدی و غیر نقدی را مشخص و تعیین کنید. حداقل سرمایه مورد نیاز برای ثبت شرکت ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۱ ریال است.
اگر سرمایه شرکاء و سهامداران به صورت غیر نقدی مانند ماشین، خانه و غیره باشد، لازم است نظر کارشناس رسمی دادگستری در رابطه با ارزش سرمایه غیرنقدی، به صورت رسمی اخذ و همراه با مدارک دیگری به اداره ثبت شرکتها ارسال شود.
موضوع فعالیت شرکت را تعیین کنید
یکی از مهمترین مراحل ثبت شرکت تعیین موضوع فعالیت شرکت است، دقت نکردن در این مرحله سبب میشود که شرکت شما اصلا ثبت نشود یا اگر ثبت هم بشود در ادامه با مشکلاتی مواجه شوید. ۴ دسته موضوعات برای فعالیت شرکت وجود دارد:
۱. موضوعاتی که فعالیت در آنها در انحصار دستگاهها و نهادهای حاکمیتی و عمومی و دولت قرار دارد و قابل ثبت از سوی عموم مردم نیستند.
۲. موضوعاتی که برای ثبت نیاز به اخذ مجوز از وزارتخانه، سازمان یا نهاد مرتبط و ذی ربط دارند.
۳. موضوعاتی که نیاز به مجوز برای ثبت ندارند، اما بعد از ثبت شرکت و برای فعالیت نیاز به اخذ مجوز از وزارتخانه، سازمان یا نهاد مرتبط و ذیربط دارند.
۴. موضوعاتی که نیاز به مجوز خاصی در زمان ثبت و نه پس از آن ندارند.
نام شرکت را تعیین کنید
تعیین نام شرکت از اولین مقدمات ثبت شرکت و مهمترین مراحل تاسیس شرکت است. قوانین انتخاب اسم شرکت کمی سختگیرانه در نظر گرفته شده است، اسم شرکت نباید قبلاً توسط شخص دیگری به ثبت رسیده باشد و شخص متقاضی باید نام شرکت خود را به گونهای پیشنهاد دهد که تمایزی آشکار و مشخص با اسم شرکت ثبت شده قبلی داشته باشد و تمایز اسم شرکتها باید در کلمات خاص باشند.
سمت اعضا هیئت مدیره را تعیین کنید
باید هنگام ثبت شرکت سمت هر کدام از اعضاء شرکت، وضعیت حق امضاء در شرکت را تعیین کنید. در هر شرکتی سمتهایی مانند مدیرعامل، رئیس هیئت مدیره، نایب رئیس هیئت مدیره و عضو هیئت مدیره وجود دارد و همچنین در برخی شرکتها بازرس اصلی و علی البدل هم وجود داشته باشد.
برای تاسیس شرکت امضاء و مدارک نیاز است
برای ثبت شرکت پس از تایید نام شرکت باید مدارک زیر را تهیه کرده و به امضاء شرکاء، سهامداران و بازرسان شرکت برسانید. این مدارک عبارتند از:
برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود
دو برگ امضاء شده از تقاضانامه شرکت، دو برگ امضاء شده از شرکتنامه شرکت، دو نسخه امضاء شده از اساسنامه شرکت، اصل مجوز صادره از مرجع صلاحیتدار (در صورت مجوزی بودن موضوع شرکت)، دو نسخه امضاء شده از صورتجلسه مجمع عمومی موسسین شرکت و صورتجلسه هیئت مدیره، اصل وکالتنامه وکیل دادگستری، تعهدنامه کلیه اعضاء هیئت مدیره مبنی بر نداشتن سوء پیشینه کیفری و نداشتن محدودیتهای قانونی برای عضویت در هیئت مدیره لازم است.
برای ثبت شرکت سهامی خاص
دو برگ امضاء شده از اظهارنامه شرکت، دو نسخه امضاء شده از اساسنامه شرکت، اصل مجوز صادره از مرجع صلاحیتدار، دو نسخه امضاء شده از صورتجلسه مجمع عمومی موسسین شرکت و صورتجلسه هیئت مدیره، اصل وکالتنامه وکیل دادگستری، اصل فیش بانکی و اصل گواهی بانک مبنی بر افتتاح حساب بانکی به نام شرکت، تعهدنامه کلیه اعضاء هیئت مدیره و بازرسین شرکت مبنی بر نداشتن سوء پیشینه کیفری و نداشتن محدودیتهای قانونی، برای عضویت در هیئت مدیره و غیره نیاز است.
برای ثبت شرکت تعاونی
چهار نسخه از صورتجلسه مجمع عمومی موسس و اولین مجمع عمومی عادی و اسامی اعضاء شرکت، هیئت مدیره منتخب، بازرسان و مدیر عامل شرکت، چهار نسخه از اساسنامه شرکت، چهار نسخه از دعوت نامه از اولین مجمع عمومی عادی، درخواست کتبی ثبت شرکت تعاونی، ارائه طرح پیشنهادی و مجوزی صادره از وزارت تعاون، رسید پرداخت مبلغ لازم التادیه سرمایه شرکت مطابق با اساسنامه، موافقت نامه تشکیل شرکت یا اتحادیه، ارائه مجوز ثبت شرکت یا اتحادیه، تعهدنامه هیئت مدیره و بازرسین شرکت مبنی بر نداشتن سوء پیشینه کیفری و محدودیتهای قانونی قبول سمت در هیئت مدیره شرکت و بازرسین نیاز است.
مدارک مورد نیاز برای اخذ پروانه تاسیس شرکت تعاونی
• کپی مدارک ثبت شرکت تعاونی که از مرجع ثبت
• نسخهای از چاپ آگهی تشکیل شرکت تعاونی در روزنامه
• نوشتن تقاضانامه برای اخذ پروانه تاسیس خطاب به اداره تعاون
برای ثبت شرکت تضامنی
دو برگ امضاء شده از تقاضانامه شرکت، دو برگ امضاء شده از شرکتنامه شرکت، دو نسخه امضاء شده از اساسنامه شرکت، اصل مجوز صادره از مرجع صلاحیتدار، دو نسخه امضاء شده از صورتجلسه مجمع عمومی موسسین شرکت و صورتجلسه هیئت مدیره، اصل وکالتنامه وکیل دادگستری، تعهدنامه کلیه اعضاء هیئت مدیره مبنی بر نداشتن سوء پیشینه کیفری و نداشتن محدودیتهای قانونی برای عضویت در هیئت مدیره و غیره لازم است.
مدارک را به اداره ثبت شرکتها ارسال کنید
بعد از انجام مراحل بالا و تهیه مدارک و تکمیل اطلاعات در سامانه اداره ثبت شرکتها و تایید نام و امضاء مدارک، از طریق باجههای پستی مجاز و پست پیشتاز، مدارک را به اداره ثبت شرکتها ارسال کنید.
با ارسال مدارک به اداره ثبت شرکتها با سه حالت روبرو میشوید:
مدارک پس فرستاده شده و پرونده رد میشود یا مدارک جهت رفع نواقص به نشانی شما عودت میشود یا شرکت شما به ثبت میرسد که باید شخص اصیل یا وکیل دادگستری به صورت حضوری به اداره مربوطه مراجعه کرده و مدارک شرکت ثبت شده را دریافت کند.
هزینه روزنامه رسمی و کثیر الانتشار را پرداخت کنید
آخرین مرحله از ثبت شرکت، مراجعه به سایت روزنامه رسمی و پرداخت هزینه انتشار آگهی رسمی ثبت تاسیس شرکت و نیز مراجعه مجدد به سایت اداره ثبت شرکتها و پرداخت هزینه روزنامه کثیرالانتشار شرکت است.
ثبت یک شرکت دقیقاً چقدر طول می کشد؟
• مرحله تایید نام یک تا دو روز کاری زمان می برد.
• مرحله ثبت نهایی شرکت حدوداً یک هفته کاری زمان می برد.
هزینههای ثبت شرکت چقدر است؟
معیارهای زیادی در تعیین هزینه ثبت شرکت دخیل است. هزینه روزنامه رسمی و هزینههایی مانند وکیل، آگهیهای ثبتی، واریزیهای قانونی و غیره نیز نسبت به نوع شرکت، تعداد اعضا، موضوعات شرکت و غیره، متغیر و متفاوت خواهد بود.منبع: سایت نمناک
بخش عمده این مقاله (اگر نگوییم تمام مقاله) از وبسایت موسسه حقوقی مشهور به آدرس (https://www.mashhoor.ir) برداشته شده و در این مقاله از آن استفاده شده است.
قبلاً از همکاری شما سپاسگذاریم.