کدام گیاهان درد آرتروز را کاهش میدهند؟
برخی از گیاهان برای کاهش درد آرتروز به کار میآیند.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، آرتروز یک بیماری مفصلی با شروعی تدریجی، مزمن و پیشرونده است که در آن، غضروف مفصلی آسیب میبیند و استخوان نزدیک مفصل تغییراتی پیدا میکند.
برجستگیهای کوچک استخوانی به نام استئوفیت اطراف مفصل به وجود میآیند. نام دیگر آن استئوآرتریت است.
اولین علامت آرتروز، درد عمقی مفصل است. این درد با فعالیت بدنی بدتر و با استراحت بهتر میشود. هنگام بیدار شدن از خواب، بیمار احساس میکند مفاصل او سفت و خشک شده است و پس از پنج تا ۱۰ دقیقه این حالت از بین میرود.
با پیشرفت بیماری آرتروز، به مرور زمان دامنه حرکات مفصل گرفتار، کمتر شده و ممکن است مفصل خشک و بیحرکت شود، طوری که گاهی بیمار، ترس از زمین گیر شدن دارد.
این بیماری از دهه سوم زندگی شروع میشود. در ۴۰ سالگی تقریبا بیشتر افراد جامعه دچار تغییرات آرتروزی میشوند، اما در بیشتر آنها علائم بالینی دیده نمیشود. آرتروز شروعی تدریجی و سیری پیشرونده دارد و سال به سال شدیدتر میشود.
مفصل زانو به دلیل این که تحمل کننده وزن بوده، تحت فشار و آرتروز بیشتری است. از مهمترین عوامل زمینه ساز آرتروز میتوان به سن بالای ۴۵، ضربه شدید به مفاصل و استفاده مکرر از آنها، اضافه وزن، عوامل ارثی، مؤنث بودن، فشار روی مفاصل و ضعف عضلانی و در نهایت ابتلا به بیماریهایی مثل نقرس و آرتریت روماتوئید اشاره کرد که ساختمان و عملکرد طبیعی غضروفها را مختل میکند.
آرتروز بهبود قطعی نداشته است و اقدامات درمانی تنها جنبه تسکینی دارد، اما میتوان با آموزش لازم به بیمار درباره ماهیت بیماری، علل ایجادکننده و تشدیدکننده بیماری را کنترل کرد.
جهت درمان آرتروز میتوان از روشهای دارویی و غیر دارویی بهره گرفت. روش دارویی شامل مصرف داروها به صورت خوراکی، تزریق داخل مفصلی یا موضعی است.
امروزه مکملهای متنوعی جهت تسکین علائم آرتروز وجود دارد. یکی از ترکیباتی که به این منظور مصرف میشود، فراوردههای حاوی عصاره آووکادو و سویا هستند. آووکادو و سویا دارای ویتامینهای متعدد و ترکیبات ضد التهابی هستند که مصرف خوراکی آنها به طور منظم، موجب تخفیف دردهای زانو و مفاصل میشود. روغن آووکادو دارای ویتامینهای A، B، C، D، H، E و K است و ارزش غذایی زیادی دارد.
همچنین ایزوفلاونهای سویا التهاب مفاصل را کاهش میدهد، بافت غضروف را بهبود میبخشد و در نهایت سبب کاهش درد میشود. بعضی مطالعات بیان میکنند که ترکیبات حاوی سویا و آووکادو به دلیل استفاده یک بار در روز و نداشتن عوارض جانبی قابل توجه میتوانند جایگزین مناسبی برای داروهای ضد درد مانند دیکلوفناک باشند.
البته این فراوردهها آهسته اثر و طولانی اثر هستند، به این شکل که برای ایجاد اثرات درمانی حداقل سه ماه نیاز به مصرف دارند، اما پس از مصرف به مدت زمان کافی، اثرات درمانی آن حتی بعد از قطع درمان تا هشت ماه باقی خواهد ماند. به طور کلی برای دستیابی به نتایج بهتر توصیه میشود که فراوردههای حاوی سویا و روغن آووکادو حداقل شش ماه متوالی مورد استفاده قرار گیرند.
مهمترین عوارض جانبی ناشی از مصرف این فراوردهها عوارض گوارشی شامل نفخ، تهوع و یبوست است که در صورت مصرف دارو همراه غذا بدون عارضه خواهند بود.
آووکادو با تعدادی از داروها از جمله وارفارین تداخل دارد. سویا نیز با لووتیروکسین، وارفارین و آهن تداخل مصرف دارد؛ بنابر این توصیه میشود که مصرف همزمان با داروهای رقیق کننده خون از جمله وارفارین و آسپرین زیر نظر پزشک باشد.