گلهای آپارتمانی چگونه زنده میمانند؟
هفت کار لازم برای زنده ماندن گلهای آپارتمانی در فصل سرما را بدانید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، با سردتر شدن هوا برخی از گیاهان که بیرون از خانه در بالکن یا حیاط خانه بودند، دیگر تحمل هوای بیرون ساختمان را ندارند و ممکن است با سردتر شدن هوا پژمرده و خشک شوند. در این جا لازم است تا گل و گیاهان به داخل خانه یا یک محیط گرمتر انتقال داده شوند تا آنها بتوانند به ادامه حیات خود بپردازند.
با کوتاهتر شدن روزها و سردتر شدن شبها، بیشک وقت آن رسیده است تا گل و گیاهان ما را از تعطیلات تابستانی بیرون بیاوریم و آنها را از شر روزها و شبهای سرد سال حفظ کنیم.
شاید در نگاه اول این کار بسیار ساده باشد، شما گلدان را به همراه گل به داخل ساختمان یا یک مکان گرمتر انتقال میدهید. اما هارولد تیلور که یک باغبان حرفهای است میگوید: «نگهداری از گلها و گیاهان در یک فضای باز تابستان و با فضای معمولا بسته روزهای سرد سال بسیار تفاوت دارد.»
در ادامه این مطلب نکاتی به شما یادآور میشود که با پیروی از آن میتوانید تا رسیدن فصل گرما گیاهان خود را سالم و زنده نگه دارید و همچنین از مراقبت آنها در یک فضای بسته نهایت لذت را ببرید.
بهترین زمان جابجایی گلها با فرا رسیدن روزهای سرد
از آن جا که میزان کاهش دما در سراسر کشور متفاوت است، در نتیجه زمان جابجایی گلها و گیاهان به یک محیط گرمتر نیز متفاوت خواهد بود. هارولد تیلور در این باره میگوید: «بهترین زمان برای جابجایی گلها زمانی است که دمای هوا به زیر ۶۰ درجه فارنهایت یا تقریبا ۱۵ درجه سانتیگراد برسد. این زمان بهترین موقع برای جابجایی گلها و گیاهان خواهد بود تا از سرمای بیرون آسیب نبینند.»
از پیش برنامه ریزی داشته باشید
قبل از این که گیاهان را جابجا کنید، باید اولویت بندی کنید تا اول کدام گیاه را وارد منزل کنید. در ضمن باید توجه داشته باشید، وقتی که گیاهی را وارد منزل میکنید، میزان رطوبت و مقدار نوری که به آن میرسد، کم میشود. باید دقت کنید که گیاهان شما با چنین تغییراتی میتوانند سازگاری داشته باشند. سلامت گیاه به مواردی که گفته شد، مربوط میشود.
علاوه بر این موارد شما باید کودهای مخصوصی نیز برای آنها در نظر بگیرید تا میزان مواد مغذی که برای ادامه حیات نیاز دارند، در دسترس آنها باشند. یادتان نرود برخی گیاهان ممکن است درون فضای بسته به انواع بیماریها و قارچها مبتلا شوند. چنین مواردی را حتما در نظر داشته باشد.
اولویت انتقال گیاهان با آنهایی است که از سلامت بیشتری برخوردار هستند. اگر میبینید برخی از گیاهان شما بیش از اندازه رشد کردهاند، بهترین زمان برای جدا کردن قسمتهایی از گیاه به یک گلدان جدید است. تیلور توصیه میکند که خاک گلدانهای جدید شما حتما غنی از خاکهای مقوی برای گیاه جدیدتان باشد.
این گلدانها باید داری سوراخهای زهکشی باشند تا از تجمع آب درون گلدان که بعضا در روزهای سرد، باعث پوسیده شدن ریشهها میشود، جلوگیری کند. در ضمن حتما برای زیر گلدانهای خود ظرف پلاستیکی قرار دهید تا محیط داخلی خانه شما پس از آبیاری گلها و گیاهان خیس نشود.
گیاهان را جهت جابجایی آماده کنید
اولین کار جهت جابجایی گلدانها این است؛ محیطی را که قرار است گلدانها را در آن قرار دهید، خوب بررسی کنید. شما باید گلدانهای خود را از لحاظ وجود قارچ، علفهای هرز و دیگر موارد این چنینی خوب بررسی کنید. در ضمن خاک گلدان را نیز خوب نگاه کنید، اگر از حاصلخیزی خوبی برخوردار نباشد، سعی کنید با احتیاط تمام خاک آن را عوض کنید.
دیده شده است که مورچهها، حلزونها، کرمهای خاکی و برخی دیگر از حشرات که ممکن است باعث آلوده شدن محیط داخلی خانه شوند، به همراه گلدان به داخل خانه برده میشوند. سعی کنید لای برگها و داخل گلدانهای بزرگ را به خوبی بازرسی کنید تا قبل از ورود به داخل منزل این گونه موجودات مزاحم را از آنها جدا کرده باشید.
شما همچنین باید به شکل ظاهری گلدانها نیز توجه خاصی داشته باشید، چرا که این گلدانها قرار است، درون خانه شما قرار بگیرند. از این رو کثیف یا زشت بودن آنها میتواند روی طراحی داخلی خانه تاثیرگذار بوده و جلوه زشتی به نمای داخلی منزل بدهد.
سعی کنید مقداری سفیدکننده ضعیف را پس از شستن گلدانها به کمک یک تکه پارچه به حاشیه گلدانها بمالید، تا جرم روی آنها برطرف شود. دقت کنید که به هیچ عنوان حتی قطرهای از سفید کننده داخل گلدان نرود. چرا که میتواند به گل یا گیاه شما آسیب جدی وارد کند.
شما حتی میتوانید گلدانهای خود را درون یک وان آب قرار دهید و به آرامی با یک پارچه یا اسفنج، کناره گلدانها را تمیز کنید و پس از خشک کردن آن را سر جایی که از قبل آماده کرده اید، قرار دهید.
نکته: اگر میخواهید از شر حشرات درون خاک راحت شوید، انتهای سوراخهای گلدان را به نحوی مسدود کنید. سپس درون گلدان آب بریزید تا سرریز شود. با این روش حشرات برای رسیدن به هوا مجبور میشوند از گلدان خارج شوند. با این روش میتوانید به راحتی گلدانهای خود را از وجود حشرات مزاحم پاک کنید.
البته پس از ریختن آب و لبریز شدن آن ۱۵ دقیقه صبر کنید تا این روش کارایی خود را نشان دهد. اگر ریشه گیاه شما به صورتی است که بتوان آن را به همراه ریشه از گلدان جدا کرد، میتوانید گلدانها را با این روش بدون هیچ گونه محدودیتی به خوبی تمیز کنید. سپس بعد از خشک کردن، گل یا گیاه خود را با احتیاط درون آن قرار دهید.
یادتان نرود اگر احساس میکنید که گلدان فعلی فضای کافی برای ریشه گیاه شما ندارد، میتوانید از یک گلدان بزرگتر استفاده کنید.
آماده کردن داخل خانه جهت ورود گیاهان
قبل از این که گیاهان خود را وارد منزل کنید، تصمیم بگیرید که هر کدام را در کجای منزل قرار دهید. برای مثال گیاهی که به آفتاب بیشتری نیاز دارد، در کنار پنجره جنوبی ساختمان قرار دهید و همچنین گیاهانی که به نور کمتری نیاز دارند، میتوانید در کنار پنجرههای شرقی و غربی ساختمان قرار دهید.
یکی دیگر از پیشنهادها در این زمینه برای خانههایی که از نور کافی برخوردار نیستند، این است که از چراغهایی که برای همین منظور طراحی و ساخته شدهاند، بهره ببرید. استفاده از این چراغها، برای مکانهای تاریک خانه بسیار مناسب خواهد بود.
توجه داشته باشید که گلدانها را در محل پر رفت و آمد منزل قرار ندهید، چرا که این امر ممکن است باعث آسیب دیدگی شاخ و برگ آنها شود و همچنین گلدانها را کنار در یا پنجرهای که احتمال باز و بسته کردن آنها زیاد است، قرار ندهید تا هر بار مجبور نباشید برای باز و بسته کردن در یا پنجره، موقعیت گلدان را تغییر دهید.
از یاد نبرید، گیاهان نیز از جابجایی زیاد ممکن است دچار شوک شوند که این شوک به گیاه ضرر میرساند و سلامتی آن را با خطر مواجه میکند.
قرنطینه کردن گیاهان را جدی بگیرید
اگر میبینید گل یا گیاه شما دچار آسیب یا بیماری شده است، در اولین فرصت آن را از بقیه گلدانها جدا کنید. سپس گل بیمار خود را به روش اصولی درمان کنید. این کار از گسترش بیماری بین دیگر گلدانها جلوگیری میکند و در ضمن باعث میشود شما میزان مراقبت از گیاه آسیب دیده را بیشتر کنید. در نهایت پس از برطرف شدن بیماری گل یا گیاه مرتبط، میتوانید آن را کنار بقیه گلدانهای خود قرار دهید.
جلوگیری از شوک رساندن به گیاه
همان طور که میدانید نور داخل اتاق از فضای بیرون کمتر است. از این رو وقتی گیاهان خود را وارد خانه میکنید با نور کمتری روبرو میشوند و این کار ممکن است باعث شوک در گیاه شود. برای جلوگیری باید ابتدا گیاهانی که به نور بیشتری نیاز دارد، در کنار پنجره قرار دهید. یادتان نرود، شوکه شدن گیاه ممکن است با زرد شدن و ریختن برگهای گیاه همراه شود.
در میزان آبیاری دقت کنید
گلدانها در فصل تابستان با توجه به گرمای هوا و تبخیر شدن شدید آب به آبیاری بیشتری نسبت به بقیه فصول سال نیاز دارند. حال وقتی همین گیاهان را در فصل سرما وارد خانه میکنیم، مطمئنا به آب کمتری نیاز دارند. یکی از نشانههای مهم این که گیاه باید آبیاری شود، خشک یا نمدار بودن خاک گلدانها است.
هر گاه احساس کردید که خاک گلدان شما خشک شده، این به آن معنی است که وقت آبیاری آن فرا رسیده است. توجه داشته باشید که آبیاری بیش از حد گیاهان در فصول و روزهای سرد سال موجب پوسیده شدن ریشه و در نتیجه مرگ گیاهان میشود. همچنین به یاد داشته باشید که کاکتوسها نیاز به آب خیلی کمتری نسبت به گیاهان شاخ و برگدار دارند.