متغیرهای تاثیرگذار بر خروج اقتصاد جهان از تونل تاریک دوره ترامپیسم
بر اساس برخی متغیرها از جمله کاهش جنگ تجاری و کشف راههای مقابله با ویروس کرونا می توان چشم انداز مثبتی را در مسیر شکوفایی اقتصاد جهانی پس از دوره ترامپیسم متصور شد.
با موافقت ترامپ با انتقال رسمی قدرت به بایدن این سوال مطرح است که چه چشم اندازی می توان برای اقتصاد جهانی در دوره پسا ترامپ تصور کرد؟ به قدرت رسیدن ترامپ برای اقتصاد جهان فاجعه بار بود و با جنگ تجاری که وی در طی چهار سال گذشته آغازکرد و همچنین با ظهور و شیوع کرونا که نمی توان بی ارتباط با پدیده ترامپیسم دانست اقتصاد جهان در نهایت به سمت رکود پیش رفت .
عامل موثر دیگر در این زمینه استفاده امریکا از نفت و گاز شیل علیرغم آثا رمخرب آن بر محیط زیست بود که نیاز امریکا را به عنوان بزرگترین مصرف کننده نفت در جهان کاهش داد و در نهایت به انباشت تدریجی نفت در بازارهای جهانی انجامید. با توجه به این عوامل چشم انداز مثبتی برای اقتصاد جهانی در دوره پسا ترامپ تصور می شود زیرا جنگ تجاری حداقل برای مدتی به حاشیه رانده می شود هرچند که جنگ امریکا با چین حتی در دوره بایدن به شکل های دیگر ادامه پیدا می کند.
همچنین روزنه های مثبتی در عرصه مبارزه و مهار کرونا دیده می شود که اقتصاد جهان را عملا فلج کرده بود. اینکه خبر واکسن های متعدد ضد کرونا در جهان بلافاصله بعد از شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد این فرضیه را تقویت می کند که گویا کرونا خود ابزاری در جهت به شکست کشاندن ترامپیسم بود و اگر چه ترامپ با اتخاذ سیاست های یکجانبه و ملی گرایانه باعث ویرانی اقتصاد جهانی شد اما حداقل در دو سال اول حکومت خود و به طور مشخص قبل ازظهور و شیوع کرونا باعث رونق اقتصاد امریکا شده بودو لذا اگر کرونا نبود احتمال پیروزی وی زیاد بود و بر همین اساس همه برنامه ریزی های ترامپیسم حاکم بر کاخ سفید و همپیمانان سعودی و اسرائیلی آن بر این استوار بود که وی در دوره دوم انتخابات نیز پیروز خواهد شد و در این راستا طرح های چون معامله قرن را در دستور کار خود قرار داده بودند که اکنون نیمه تمام مانده هرچند که نتانیاهو و محمد بن سلمان تلاش می کنند بار اجرای آن را همچنان بر دوش بکشند.
به هرحال با واکنش مثبتی که بازارهای بورس جهان به تولید واکسن کرونا از خود نشان داده اند این امیدواری وجود دارد که کم کم اقتصاد جهان از رکود خارج و وارد رونق شود که این نیاز به مصرف نفت را افزایش می دهد و با افزایش نسبی قیمت نفت اقتصاد تولید کنندگان نفت نیز به حرکت درمی آید بخصوص آنکه با شکست ترامپ سیاست تولید نفت شیل نیزحتی اگر متوقف نشود بی تردید با چالش مواجه می شود چراکه دولت بایدن از بازگشت به پیمان محیط زیست سخن گفته و دیپلمات کارکشته ای چون جان کری را به این مسئولیت منصوب کرده است.
با توجه به این دلایل چشم انداز مثبتی برای رشد اقتصادجهانی در خلال چند ماه آینده پیش بینی می شود و به نظر می رسد اقتصاد جهان در حال خروج از تونل تاریک دوره ترامپیسم است.
--------------------------------------------------------
احمد کاظم زاده