به گزارش الجزیره انگلیسی
"پیت سیاه" هلندی در حال خارج شدن از صحنه است
به علت ماهیت نژادپرستانه و بروز درگیریهایی خشونت بار در مناطق مختلف هلند، نسخه هلندی "حاجی فیروز" بازنشسته می شود.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی، پیت سیاه یا زوارته پیت (به هلندی: Zwarte Piet) یک شخصیت فولکلور هلندی است که در ایام پایانی سال میلادی و در ایام کریسمس در هلند ظاهر میشود. بازیگران سفیدپوستی که نقش پیتر سیاه را بازی میکنند معمولاً صورت خود را سیاه میکنند، رژ لب قرمز میزنند، و لباسهایی رنگین به سبک دوره رنسانس میپوشند. اما در سالهای اخیر این سنت هلندی جنجال آفرین شده و به بروز درگیریهایی خشونت بار در مناطق مختلف هلند منجر شده است.
الجزیره انگلیسی افزود: منتقدان میگویند نوع ظاهر "پیت سیاه" نژادپرستانه است. تظاهرات مخالفان این سنت به علت نگرانی درباره بروز درگیریها لغو شده است. اکثر مردم هلند با داستانهای پیت سیاه بزرگ شده اند که کودکان کم سن و سال را میترساند و سرگرم میکند. اما پیت سیاه، بی سر و صدا در حال خارج شدن از صحنه است.
کتابخانههای هلند در حال جمع آوری کتابهای مربوط به این سنت و شخصیت آن هستند. مسئولان کتابخانههای هلند میگویند میخواهند به جای کتابهای دارای تصویر پیت سیاه، کتابهایی قرار دهند که این شخصیت فولکور را به گونهای خنثیتر نشان دهد. جامعه هلند درباره این سنت به شدت دچار دودستگی شده است. تظاهرات مربوط به این مسئله به خشونت گراییده است. طرفداران این سنت به مخالفان این سنت و نیروهای پلیس حمله میکنند.
طرفداران داستان و سنت پیت سیاه علیه سیاهپوستان هلند نیز تحرکاتی داشته اند و آنها را با کلمات نژادپرستانه هدف قرار داده اند و حتی مغازههای آنها را هدف سنگهای خود قرار داده اند. نظرسنجیهای اخیر در هلند نشان میدهد اکثر مردم این کشور میخواهند همچنان این سنت باقی بماند. کسانیکه طرفدار این سنت هستند میگویند اصلا مسائل نژادپرستانه در این شخصیت و داستان وجود ندارد.
گفتنی است؛ شخصیت فولکلور "پیت سیاه" با نسخه ایرانی آن یعنی "حاجی فیروز" شباهت بسیار زیادی دارد و به همین علت برخی میگویند حاجی فیروز برگرفته از همین شخصیت است. البته اسطوره شناسان دیگری معتقدند شخصیت حاجی فیروز در فرهنگ عامه ایران، قدمتی بسیار بیشتر از پیت سیاه دارد و به ریشههای اسطورهای ماجرای سوگ سیاوش در ایران باستان یا حتی بسیار قدیمیتر و به دوران تمدن سومریها در میان رودان (بین النهرین) با سابقه چند هزار ساله مربوط است.