پخش زنده
امروز: -
نشست کمیسیون کشاورزی مجلس که قرار بود امروز با حضور وزرای جهاد کشاورزی و صمت برگزار شود به علت حضور نیافتن این دو وزیر، ناتمام ماند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای سید جواد ساداتی نژاد رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به حضور نیافتن وزرای جهاد کشاوزی و صمت در جلسه امروز گفت: این جلسه بر اساس دستور رئیس مجلس و برای بررسی چرایی افزایش قیمت مرغ تشکیل شد.
وی افزود: جلسه امروز با توجه به حضور نیافتن دو وزیر و وضعیتی که قیمت مرغ دارد به نتیجه نمیرسید چرا که مردم از ما انتظار دارند.
آقای ساداتی نژاد تصریح کرد: ما بعنوان نمایندگان مردم، دغدغه چرایی این افزایش قیمت را داشتیم و باید آن را بررسی میکردیم، اما به علت حضور نیافتن وزرای مربوطه، ناتمام ماند.
نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس نیز در این جلسه گفت: ایراداتی در افزایش قیمت مرغ وجود دارد و باید این ایرادات مشخص شود.
آقای محمدجواد عسگری افزود: راه حل مشکل در گرو حضور این دو وزیر است و در غیر این صورت مشکل حل نخواهد شد.
وی با بیان اینکه ما از وزرا برای حضور در جلسه امروز دعوت کرده بودیم، اما حضور نیافتند گفت: باید چرایی حضور نیافتن وزرا پیگیری شود.
همچنین آقای ایزدپناه نماینده ایوه و باغ ملک و عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز با اشاره به حضور نداشتن وزرا در جلسه امروز گفت: ادامه جلسه بدون حضور وزرا که باید جوابگو بودند، فایدهای ندارد.
آقای هادی طباطبایی نژاد عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز گفت: باید به وزرایی که دعوت شدند، اما حضور نیافتند اعتراض شدید شود.
وی با بیان اینکه مسئله تنظیم بازار مرغ، تابلوی ناکارآمدی اجرایی کشور شده است افزود: ما قصد داشتیم در جلسه امروز این ناکارآمدی را حل کنیم، اما با حضور نیافتن وزرا، این هدف ناتمام ماند.
آقای رحمت اله نوروزی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس هم در این جلسه گفت: میزان جوجه ریزی حدود ۳۶ درصد کاهش پیدا کرد، همان زمان اعلام کردیم که با این روند قیمت مرغ به بیش از ۳۵ هزار تومان خواهد رسید، اما کاری انجام نشد.
رسوب نهاده های دامی در گمرک موجب کمبود آن در بازار است
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس پراکندگی در تخصیص ارز نهادههای دامی، کندی در تخصیص و تاخیر در تخصیص ارز این نهادهها را از علل کمبود آن در بازار دانست و گفت: رسوب نهادهها در گمرک یکی از مشکلات است که باعث کمبود آن در بازار شده است.
آقای ساداتی نژاد در حاشیه جلسه کمیسیون کشاورزی مجلس در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره علت نوسان قیمت مرغ چند دلیل را مطرح کرد و افزود: در ترخیص کالاها در گمرکات دچار تاخیر هستیم و وقتی شرایط ما کمبود نهاده است، باید این کالا به سرعت ترخیص شود.
وی گفت: بر اساس قانون و در شرایط معمولی هر کسی به گمرک کالایی وارد میکند، اگر تامین ارز شده باشد، تا دو ماه فرصت ترخیص و تا دو ماه دیگر نیز حق تمدید دارد که ۴ ماه میشود.
آقای ساداتی نژاد افزود: شرایط ما معمولی نیست و بارها این تذکر داده شده که لازم است نهادهها هرچه سریعتر ترخیص شود.
وی یکی از دلایل اصلی نوسان قیمت مرغ را اختیار نداشتن وزارت جهاد کشاورزی دانست و گفت: از سال گذشته اختیارات وزارت جهاد کشاروزی به وزارت صمت داده شد که این موضوع مشکلاتی را ایجاد کرد.
آقای ساداتی نژاد اضافه کرد: اگر بخواهیم یک کاری سامان نداشته باشد یا بخواهیم آن کار از بین برود، کافی است که مدیریت آن را به سه نفر واگذار کنیم.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: اکنون وضعیت مرغ، تخم مرغ و نهادههای دامی همین است و متولیان مختلف دارد.
تمرکز اختیارات در وزارت جهاد کشاورزی
آقای ساداتی نژاد تمرکز اختیارات در وزارت جهاد کشاورزی را یکی از راه کارهای حل مشکل نوسان و نابسامانی قیمت مرغ بیان کرد و گفت: این موضوع در قانون سال ۹۱ مجلس شورای اسلامی آمده و یکی از درخواستهای مصرانه ما در پنج ماه گذشته همین موضوع بوده است.
وی افزود: دو وزیر بعد از رای اعتماد آقای رزم حسینی، توافقاتی داشتند که دولت آن را نپذیرفت و یکسری اختیارات به صورت نیم بند به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شد که خروجی ندارد.
فرمانده میدان یک نفر نیست
آقای ساداتی نژاد با بیان اینکه فرمانده میدان یک نفر نیست، گفت: اکنون یک نفر پاسخگو در مقابل کمیسیون کشاورزی مجلس وجود ندارد و به طور دائم مسائل را به یکدیگر پاس میدهند.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس کمبود نهادهها را یکی دیگر از مشکلات بیان کرد و افزود: هم اکنون دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن نهاده دامی نسبت به سال گذشته کسری وجود دارد که دلیل آن تامین نشدن ارز است.
مشکل در نظام توزیع
وی وجود مشکل در نظام توزیع را از دیگر دلایل کمبود نهادهها بیان کرد و گفت: سامانه بازار گاه مشکلات زیادی داشته و وزارت جهاد تلاش کرده است که این مشکلات را برطرف کند و همچنان توزیع خارج از سامانه داریم.
آقای ساداتی نژاد افزود: نهادهای که باید سه هزار و ۲۰۰ تومان در هر کیلو باشد و اکنون ۱۵ تا ۱۷ هزار تومان در بازار به فروش میرسد، از کجا میآید؟
وی گفت: ما اصلا با ارز آزاد یک گرم نهاده به کشور وارد نمیکنیم و همه با ارز ترجیحی وارد میشود پس چرا یک نهاده ۲۷۰۰ تا ۳۲۰۰ تومانی، اکنون در بازار ۱۵ هزار تومان توزیع میشود؟، معلوم است که خارجی از سیستم توزیع میشود.
آقای ساداتی نژاد با بیان اینکه بخشی از نهادهها از گمرک بدون اجازه وزارت جهاد کشاورزی، خارج شده و به بازار آمده است، گفت: بخشی نیز به علت توزیع نامناسب ایجاد مشکل میکند.
وی افزود: وقتی توزیع درست نیست، ممکن است مرغدار ۱۰۰ هزار قطعه جوجه ریزی کند، اما در عمل ممکن است ۵۰ هزار قطعه جوجه ریخته باشد و بقیه نهاده را در بازار آزاد میفروشد و این باعث نابسامانی در حوزه توزیع است که وضعیت آشفتهای را ایجاد کرده است.
وی گفت: جمع این شرایط در کنار قیمت گذاریهای دستوری و غیر واقعی که در وزارت صمت صورت میگیرد، وضعیت آشفتهای را ایجاد کرده است که ما در جلسه امروز بنا داشتیم با حضور وزرای صمت و جهاد کشاورزی، بررسی کنیم و متاسفانه حضور نیافتند و شاید کار مهمتری داشتند.
بدترین چیز، تهدید غذایی است
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: امنیت غذایی برای همه کشورهای دنیا، حوزه مهم و جزو امنیت ملی است و بدترین چیز، تهدید غذایی است.
وی با بیان اینکه موضوع غذا فعلا برای وزارت جهاد کشاورزی تعریف شده است، افزود: وزارت جهاد باید اختیارات کامل این حوزه را داشته باشد و به عنوان وزیری که غذای ۸۰ میلیون ایرانی در این وزارتخانه تعریف میشود، با قدرت صفر تا صد این حلقه را در اختیار داشته باشد و بتواند مدیریت کند و در مقابل دستگاههای نظارتی و مجلس پاسخگو باشد.
وی گفت: حتما جلسهای را با رئیس مجلس خواهیم داشت وتصمیم گیری خواهیم کرد که چگونه این موضوع پیش برود تا شرایط و اوضاع نابسامان کاهش یابد و قیمت هم به جایگاه خود برگردد.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به محول کردن ماموریت به این کمیسیون از سوی رئیس مجلس در جلسه علنی صبح امروز گفت: با توجه به وضع نابسامان و افسارگسیختهای که قیمت گوشت مرغ پیدا کرده است و حوزه اجتماعی ما با این وضع اقتصادی، تاب این قیمت را ندارد و پروتئین سفید، بخش عمده و اصلی تامین پروتئین خانوار است، لذا بر اساس این ماموریت، امروز بعد از ظهر، جلسه فوق العادهای برای بررسی افزایش قیمت مرغ گذاشتیم که در برخی نقاط به ۴۰ هزار تومان در هر کیلوگرم رسیده است.
البته ما تذکر و اخطار این موضوع را هم در شهریور و هم مهر در جلسات مختلف به مسئولان وزارت صمت و جهاد کشاورزی و بانک مرکزی داده بودیم، لذا این جلسه برای تمهید برای التیام این شرایط برگزار شد، اما متاسفانه وزرای جهاد کشاورزی و صمت در این جلسه شرکت نکردند و اعضای کمیسیون با توجه به اینکه تصمیم گیری بدون حضور وزرا فایدهای نداشت، تصمیم به لغو جلسه گرفتند.
ساداتی نژاد گفت: ما پنج ماه با معاونان وزرا جلسه داشتیم، اما نتیجهای حاصل نشد و لذا خود وزرا باید در جلسه امروز حضور مییافتند تا بتوان تصمیم قاطع و اجرائی را گرفت که متاسفانه حضور نیافتند.
وی گفت: گزارش جلسه را به رئیس مجلس خواهیم داد تا تصمیم لازم گرفته شود.