بر اساس دستورالعملهای سازمان انتقال خون
چرا حداقل وزن برای اهدای خون ۵۰ کیلوگرم است؟
بسیاری از داوطلبین نوع دوست اهدای خون به ویژه زنانی که وزنی پایینتر از ۵۰ کیلوگرم دارند همواره این پرسش را مطرح میکنند که چرا با وجود اینکه صحت و سلامت کافی دارند، امکان اهدای خون ندارند.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما؛ بسیاری از داوطلبین نوع دوست اهدای خون به ویژه زنانی که وزنی پایینتر از ۵۰ کیلوگرم دارند همواره این پرسش را مطرح میکنند که چرا با وجود اینکه صحت و سلامت کافی دارند، اما تنها به دلیل وزن پایین و حتی قرارگیری در مرز ۵۰ کیلوگرم امکان اهدای خون ندارند.
در مراکز اهدای خون سازمان انتقال خون ایران معاینه داوطلب اهدای خون بر اساس استانداردهای بین المللی و ملی انجام میشود. داوطلب اهدای خون پس از انجام مراحل پذیرش به نزد پزشک بخش اهداکنندگان خون راهنمایی میشود. پزشک نبض، فشار خون، درجه حرارت و وزن داوطلب را بر اساس استانداردهای تعریف شده مورد سنجش قرار میدهد و تنها در صورتی به داوطلب اجازه اهدای خون میدهد که همهی این شاخصها در محدوده مجاز قرار داشته باشد.
یکی از این شاخصها وزن است. بر اساس دستورالعملهای سازمان انتقال خون ایران وزن داوطلب اهدای خون نباید کمتر از ۵۰ کیلوگرم باشد.
هر واحد خون کامل جمع آوری شده از اهداکننده خون در حدود ۴۵ ±۴۵۰ میلی لیتر است. این میزان خون متناسب با حداقل وزن استاندارد تعریف شده است تا از خطرهای احتمالی ناشی از واکنش کاهش حجم خون متعاقب اهدای خون جلوگیری شود.
فردی با وزن ۵۰ کیلوگرم تقریبا دارای ۳ هزار و ۷۵۰ میلی لیتر خون است و و اهدای ۴۰۵ تا ۴۹۵ میلی لیتر معادل ۱۰ تا ۱۳ درصد حجم خون اهداکننده است.
در برخی افراد علائم کاهش حجم خون برای مثال در سوانحی که افراد دچار خونریزی شدید میشوند با کاهش ۱۵ درصد مجموعه حجم خون و یا بیشتر آشکار میشود. به همین دلیل وزن اهداکننده و میزان خون دریافت شده متناسب با یکدیگر تنظیم شده است. از طرفی هر کیسه خون حاوی حجم مشخصی از محلولهای ضد انعقاد و نگهدارنده است که برای میزان استانداردی از خون اهدایی تعریف شده است ازاین رو دریافت میزان کمتر خون به جز در موارد خاص امکان پذیر نیست.
سازمان انتقال خون ایران همواره از افرادی که به دلیل وزن پایین امکان اهدای خون ندارند درخواست دارد تا در محافل مختلف با نشر اطلاعات صحیح دیگران را ترغیب به انجام این عمل انسان دوستانه نموده و در راه کمک به بیماران نیازمند نقش آفرینی کنند.