سازمان برنامه، لایحه بودجه را با تغییرات لازم ارسال کند
رئیس مجلس با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب گفت: سازمان برنامه، باید لایحه بودجه را با ایجاد تغییرات لازم به مجلس ارسال کند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خانه ملت، آقای محمد باقر قالیباف در نشست علنی امروز (چهارشنبه) مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود با قرائت آیهای از سوره احزاب با مضمون «مِنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضَی نَحْبَهُ وَمِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِیلًا»، گفت: رهبر معظم انقلاب دیروز، در جلسۀ شورای هماهنگی اقتصادی نکات مهمی را در خصوص ادارۀ اقتصادی کشور بیان فرمودند و نقشۀ راه هر سه قوه را در مواجهۀ با مشکلات اقتصادی ترسیم کردند.
رفع تحریمها با بیاثر کردن تحریمها رقم میخورد
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: برای برداشتن بار مشکلات اقتصادی ناشی از تحریمها، باید راهکاری متفاوت داشته باشیم، نشستن و دسترویدست گذاشتن تا زمان لغو خوشبینانۀ تحریمها، راهکار کارگشا نیست؛ آنچه که باید برای رفع تحریمها انجام شود و تلاشی که باید در عرصۀ دیپلماسی صورت گیرد، شرایط خود را دارد که پیش از این هم گفته شده است.
وی تصریح کرد: امروز، راهکار اصلی ما خنثی سازی تحریمهاست که باید با همت و تلاش و شجاعت آن را به مرحله انجام برسانیم؛ برای عبور از تحریمها باید تک تک مردم ایران را قوی کنیم و همانطور که رهبر انقلاب نیز فرمودند با بیاثر کردن تحریمهاست که میتوان رفع تحریمها را نیز رقم زد.
تاکید رهبری بر چهار فصل مهم و حیاتی برای حل مشکلات کشور
آقای قالیباف با اشاره به بیانات روز گذشته رهبر معظم انقلاب، گفت: ایشان چهار سرفصل مهم و حیاتی را برای حل مشکلات کشور در میان مدت بیان فرمودند. به لطف خدا و با تلاش همۀ شما همکاران عزیز، مجلس شورای اسلامی در راستای وظیفه خود یعنی ریل گذاری و نظارت، در هر چهار سرفصل مطرح شده از سوی ایشان، اقداماتی مهم در دست دارد.
سرفصل نخست: کسری بودجه
رئیس قوه مقننه افزود: سرفصل اولی که از سوی مقام معظم رهبری مطرح شد مربوط به کسری بودجه بود؛ همانطور که همه متفق القول هستیم اصلاح ساختار بودجه، محور اول بستۀ اقتصاد مردمی مجلس شورای اسلامی است و همکاران محترم، بویژه نمایندگان عضو کمیسیون برنامه و بودجه با کمک مرکز پژوهشهای مجلس ماههاست با نمایندگان محترم سازمان برنامه و بودجه در حال رایزنی هستند تا انشاءالله بودجه سال آینده کشور با رعایت اصول مصوب اصلاح ساختار بودجه ارسال شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: با توجه به تاکید رهبر معظم انقلاب، از سازمان برنامه و بودجه انتظار میرود، همانطور که پیش از این وعده داده بودند، بودجه را با ایجاد تغییرات لازم ارسال کنند تا بار فشار کسری بودجه کاهش پیدا کند.
سرفصل دوم: جهش تولید
آقای قالیباف با اشاره به سرفصل دوم مورد تاکید رهبر انقلاب، گفت: سرفصل دوم مربوط به جهش تولید است که در بستۀ اقتصاد مردمی با عنوان رونق کسبوکار و ایجاد اشتغال برای جهش تولید مورد توجه نمایندگان قرار گرفته است و در این خصوص طرحهای مختلفی در دستور کار مجلس است.
وی افزود: یکی از آن طرح ها، طرح جهش تولید مسکن است که کلیات آن به تصویب نمایندگان رسیده و میتواند تحولی جدی در تولید مسکن به عنوان یکی از پیشرانهای اقتصاد، پدید آورد. طرح ساماندهی بازار خودرو و همچنین طرح ساماندهی بازار زنجیرۀ فولاد نیز توسط نمایندگان محترم در حال پیگیری است. خرید تضمینی محصولات کشاورزی و تصویب اعطای تسهیلات در خصوص آن نیز گام مهم دیگری بود که از سوی نمایندگان مجلس یازدهم برداشته شده است.
سرفصل سوم: افزایش سرمایهگذاری دولتی و نهادهای عمومی
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در سرفصل سوم یعنی افزایش سرمایهگذاری دولتی و نهادهای عمومی، تصویب قانون افزایش سرمایه شرکتها از محل صرف سهام بدون حق تقدم اقدام مهمی بود که مجلس در تلاش خواهد بود بر اجرای درست آن به نحوی که به بهبود شرایط اقتصادی کمک کند، نظارت کند.
سرفصل چهارم: ضرورت حمایت از قشرهای ضعیف
آقای قالیباف همچنین یادآور شد: سرفصل چهارم مورد مطالبه مقام معظم رهبری، ضرورت حمایت از قشرهای ضعیف است. مردم عزیز ما مطلعند که در چهار ماه گذشته، نمایندگان محترم، به طور مداوم پیگیر به سرانجام رسیدن قانون حمایت معیشتی از مردم بودهاند.
وی با اشاره به تاکید دیروز مقام معظم رهبری و انتظار مردم، گفت: اکنون این امیدواری وجود دارد که دولت و مجلس با هماهنگی و همکاری هر چه سریعتر، قانون حمایت معیشتی از مردم را به مرحله اجرا برسانند و انتظارات موجود را پاسخ دهد. طبق این قانون باید تا پایان سال به ۶۰ میلیون نفر از هموطنان عزیز ما، یارانۀ کالاهای اساسی پرداخت شود.
توجه ویژه به راهبردهای رهبر انقلاب در بودجه ۱۴۰۰ و برنامه هفتم
آقای قالیباف تصریح کرد: همچنین مجلس وظیفه خود میداند راهبردهای تعیین شده توسط رهبر معظم انقلاب را بطور ویژه در بودجه ۱۴۰۰ و برنامه پنج ساله هفتم توسعه مورد توجه قرار دهد تا در ریل گذاری یک ساله و پنج سال پیش رو کشور با جهت گیری درست حرکت کند.
ماموریت به کمیسیون کشاورزی برای نظارت بر بازار کالاهای اساسی
وی افزود: خاتمه کلام اینکه، این روزها گرانهای افسارگسیخته دغدغه اصلی مردم شده است و زندگی را بر مردم سخت کرده و پدران را شرمنده و شرمسار خانوادهها نموده است. گرانیهای کمرشکنی که یک روز با تخم مرغ آغاز شد و حال به مرغ رسیده است و امروز قیمت مرغ تبدیل به نمادی از ناکارآمدی و ناهماهنگی در اجرا و سیاستگذاری شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ضروری است بخشهای مختلف دولت با هماهنگی کامل سریعاً نسبتاً به ساماندهی مجدد بازار کالاهای اساسی به خصوص مرغ اقدام کنند در همین زمینه لازم است کمیسیون کشاورزی مجلس با سرعت و دقت وظیفه نظارتی خود را در این باره انجام و گزارش آن را به مجلس و مردم ارائه کند.
بررسی مباحث کلی بودجه ۱۴۰۰، دوشنبه در کمیسیون برنامه و بودجه
رئیس مجلس در پاسخ به تذکر نادران گفت: در کمیسیون برنامه و بودجه با حضور بنده جلساتی برگزار خواهد شد و موضوعات مربوط به مباحث کلی بودجه ۱۴۰۰ مورد بحث قرار خواهد گرفت.
آقای الیاس نادران در نشست علنی امروز (چهارشنبه) مجلس شورای اسلامی در تذکری گفت: تذکر ماده ۷۵ جلسه قبل داشتم که خارج از نوبت باید اجازه داده میشد تا آن را بخوانم، از آقای طغیانی تشکر میکنم که نسبت به پیشنهادات اعضای کمیسیون بودجه اعتراض داشتند، آنچه که در اصلاح ساختار بودجه آمده بود.
وی ادامه داد: آقای طغیانی فرصتی را ایجاد کردند تا ما بتوانیم در مورد این موضوع صحبت کنیم، دفاع میکنم از کاری که همکاران در کمیته اصلاح ساختار بودجه انجام دادند و از آنها تشکر میکنم و کمیسیون زحمت کشید و متن خوبی را تقدیم کرد.
آقای نادران تاکید کرد: چند نکته وجود دارد که باید به آن توجه کرد، اولا این که اصل ۸۵ قانون اساسی میگوید که سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست، اصل ۸۶ میگوید نمایندگان در ایفای وظیفه نمایندگی در اظهارنظر و رأی خود کاملا آزاد است. اگر این رویه در مجلس باقی بماند و اعضای کمیسیون نسبت به مصوبات کمیسیون، پیشنهادات و رفع ابهام نداشته باشند، فردا یک کمیسیون تلفیق بودجه خواهیم داشت با تعداد ۵۰ نفر و اگر این ۵۰ نفر را محروم کنیم از پیشنهاد دادن و اصلاحات با اینکه بیشتر از بقیه در جریان مصوبات کمیسیون تلفیق هستند، نباید آزاد منشی و استقلال رأی و اظهارنظرها را از مجلس بگیریم.
نمایندگان باید فرصت اظهارنظر داشته باشند
وی ادامه داد: نمایندگان باید فرصت اظهارنظر داشته باشند، آنچه که در اصلاح ساختار بودجه خیلی مهم است این است که ما همراه مصوبات مجلس به دستگاههای اجرایی نمیرویم و برداشت دستگاههای اجرایی از مصوبات ما ملاک عمل قرار میگیرد، بنابراین اگر متن مبهمی باشد یا قابل تفسیر باشد و دستگاه اجرایی هر برداشتی که خودش میخواهد از آن داشته باشد، بعدا برای کشور مسئله ایجاد میکند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: در مصوبات مجالس قبلی تجربه آن را داشتیم، ضمن اینکه تشکر میکنم از اینکه مجلس اجازه داد که مجددا این مسئله با دقت بیشتری بررسی شود.
وی ادامه داد: در خبرها آمده است که بیش از ۲۰۵ هزار میلیارد دولت میخواهد اوراق سلف نفتی بفروشد، این یعنی فاجعه و یعنی آینده فروشی و یعنی تحویل زمین سوخته به دولت بعدی. کمیسیون برنامه و بودجه و سازمان برنامه با همدیگر باید راجع به جزئیات اصول کلی بودجهای که قرار است پیشنهاد شود صحبت کنند و درباره جزئیات بحث کنند. اموال دولت را میفروشند و دوباره پیشنهاد فروش اوراق را میدهند و روی مسائل اساسی کاری نمیکنند.
آقای نادران تاکید کرد: استدعا میکنم رئیس کمیسیون بودجه و هیات رئیسه یک فرصتی را بگذارند و به دولت بیشتر توصیه کنند و موضوع را جدیتر بگیرند و آن جدول اول که خلاصه درآمد- هزینه و منابع و مصارف بودجه است را مورد تبادل نظر قرار دهیم و این طور نباشد که لایحه بودجه به صحن مجلس بیاید و کمیسیون تلفیق یا صحن مجلس آن را رد کند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بودجه ۹۹ وقتی به سران قوا رفت و محرمانه شد حق اظهارنظر از ما گرفته شد و نتوانستیم دخالت در جزئیات بکنیم و طرح معیشتی که میخواستیم ۳۰ هزار میلیارد بدهیم را نتوانستیم و اتفاقات خوبی بین دولت و مجلس نیفتاد. خواهش میکنم که روی جزئیات در بودجه به توافق برسیم و آنچه که در اصول کلی مقررات بودجه باید رعایت شود. ان شاءالله کمیسیون متن منقح تری تقدیم صحن خواهد کرد.
آقای قالیباف در ادامه در پاسخ به نادران گفت: در کمیسیون برنامه و بودجه جلسهای را روز دوشنبه برگزار میکنند که بنده هم حضور دارم و موضوعات مربوط به مباحث کلی بودجه ۱۴۰۰ مورد بحث قرار میگیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: آقای نادران؛ همه مجلس به اهمیت کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون تلفیق پی برده اند و امیدوارم با همکاری افراد صاحب نظر که هم در قانونگذاری و هم در اجرا حضور دارند، بودجه دقیقی را با همان اصلاح ساختار بودجه داشته باشیم.
امکان ارائه پیشنهاد اصلاحی توسط نمایندگان در کمیسیونها
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: آیین نامه داخلی مجلس مطرح نکرده است که تنها نمایندگان عضو کمیسیون میتوانند در نشست بررسی ایرادات جهت تامین نظر شورای نگهبان حاضر شوند، هر نمایندهای میتواند در کمیسیونها شرکت و پیشنهادات اصلاحی خود را ارائه دهد.
آقای الیاس نادران در نشست علنی امروز در تذکری با استناد به ماده ۱۹۹ آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی گفت: هرزمانی که شورای نگهبان ایرادی به مصوبه مجلس گرفته، سخنگوی کمیسیون مربوطه توضیحاتی را درخصوص ایراد شورای نگهبان و اصلاحات انجام شده جهت تامین نظر شورا در صحن علنی مجلس ارائه میکرد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه سخنگوی کمیسیون باید توضیح دهد ایرادات شورای نگهبان چیست و برای رفع آن چه اصلاحی انجام شده، افزود: در حال حاضر سامانه، اجازه ثبت پیشنهاد نمایندگان در صحن را نمیدهد و پیشنهادات منحصر به پیشنهادات مطرح شده در کمیسیون شده است. این موضوع باعث تکرار رفت و آمد طرح و لوایح بین مجلس و شورای نگهبان میشود که هزینه بسیار زیادی دارد.
آقای محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر آیین نامهای نادران گفت: آیین نامه داخلی مجلس مطرح نکرده است که تنها نمایندگان عضو کمیسیون میتوانند در نشست بررسی ایرادات جهت تامین نظر شورای نگهبان حاضر شوند، هر نمایندهای میتواند در کمیسیونها شرکت و پیشنهادات اصلاحی خود را ارائه دهد.
وی با اشاره به اینکه کمیسیونها میتوانند در کنار پیشنهادات خود، پیشنهادات اصلاحی نمایندگان را نیز ارائه کنند، افزود: در صورت نبودن توافق بین کمیسیون مربوطه و نماینده، ابتدا پیشنهاد کمیسیون در صحن رأی گیری شده و در صورت عدم تصویب، پیشنهاد اصلاحی نماینده مطرح میشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اگر کمیسیون و نمایندگان پیشنهادی نداشته باشند، پیشنهادات اصلاحی در صحن بررسی میشود، تصریح کرد: در متن قرائت شده مشخص است چه عبارتی اصلاح و رأی گیری میشود.