وب گردی
اهمیت نیکی به پدر و مادر
در قرآن کریم و احادیث اسلامی احسان به والدین بسیار سفارش شده است.
به گزارش
خبرگزاري صدا وسيما، اهمیت نیکی به والدین بر هیچ مسلمانی پوشیده نیست. نیکی به والدین مهمترین تکلیف الهی تلقی میشود. به گونهای که بعد از توحید از آن یاد میکنند. در قرآن کریم و احادیث اسلامی نیز احسان به والدین بسیار سفارش شده و نگاه رحمت به والدین، پاداش حج مقبول دارد. رضایت آن دو، رضای الهی است و خشم آنان خشم خداست.
نيکي به والدين در قرآن
بسم الله الرحمن الرحیم«وَ وَصَّیْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَیْهِ إِحْساناً حَمَلَتْهُ أُمُّهُ کُرْهاً وَ وَضَعَتْهُ کُرْهاً وَ حَمْلُهُ وَ فِصالُهُ ثَلاثُونَ شَهْراً حَتَّى إِذا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَ بَلَغَ أَرْبَعینَ سَنَةً قالَ رَبِّ أَوْزِعْنی أَنْ أَشْکُرَ نِعْمَتَکَ الَّتی أَنْعَمْتَ عَلَیَّ وَ عَلى والِدَیَّ وَ أَنْ أَعْمَلَ صالِحاً تَرْضاهُ وَ أَصْلِحْ لی فی ذُرِّیَّتی إِنِّی تُبْتُ إِلَیْکَ وَ إِنِّی مِنَ الْمُسْلِمینَ.و انسان را درباره پدر و مادرش به نیکى سفارش کردیم. مادرش با تحمل رنج و زحمت او را باردار شد و با رنج و زحمت او را زایید؛ و دوران باردارى و باز گرفتنش از شیر سى ماه است، تا زمانى که به رشد و نیرومندى خود و به چهل سالگى برسد، گوید: پروردگارا! به من الهام کن تا نعمتت را که بر من و پدر و مادرم عطا کردهاى سپاس گزارم، و کار شایستهاى که آن را مىپسندى انجام دهم و ذریه و نسل مرا براى من صالح و شایسته گردان که من به سوى تو بازگشتم و به یقین از تسلیم شدگان [به فرمانها و احکام]توام.»
احقاف/۱۵
داستان؛ نصیحت پیامبر (ص) در مورد توحید و نیکى به پدر و مادرمردى به حضور پیامبر (ص) آمد و گفت: ((اى رسول خدا! مرا نصیحت کن!)).
پیامبر: هیچ چیز را شریک خدا نساز، اگر چه در آتش بسوزى و شکنجه شوى، مگر (در آنجا که چاره اى ندیدى در زبان خلاف توحید بگو ولى) قلبت محکم به ایمان باشد، و احترام پدر و مادر را رعایت کن، و از آنها اطاعت نما و به آنها نیکى کن، خواه افراد زنده باشند یا از دنیا رفته باشند، و اگر آنها به تو امر کردند که خانواده و مالت را کنار بگذارى اطاعت کن، که چنین پیروى از شئون ایمان است. منبع: کتاب داستانهاى اصول کافى ۱-۲
تمثیل؛ احترام به پدر و مادرشمع را ببین هر چه به آن نزدیک و نزدیکتر باشی نور و روشنایی بیشتری دریافت میکنی.
قرآن کریم میخواهد ما هم از جنس شمع و هم صفت شمع باشیم. میگوید؛ به گونهای باش که هر کس به تو نزدیکتر بود ٬ بهره و سود بیشتری ببرد؛ و نزدیکترین کسان به ما نخست پدر و مادرند و آن گاه همسر ٬ و سپس فرزندان ٬ و در آخر هم ٬ بستگان و خویشان.
«وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً وَ ذِی الْقُرْبى و ...» بقره/۸۳ و نساء/۳۶
یعنی اول پدر و مادر خودت را مورد لطف و محبت قرار بده ٬ آن گاه نزدیکانت را ٬ همچون همسر ٬ فرزندتن و خویشان.
منبع؛ مثل شاخههای گیلاس (محمد رضا رنجبر) ٬ ص۱۱
حدیث؛ نیکی به والدینامام رضا علیه السلام:بِرُّ الْوالِدَیْنِ واجِبٌ وَ اِنْ کانا مُشْرِکَیْنِ، وَ لا طاعَةَ لَهُما فى مَعْصیَةِ الْخالِقِ.امام رضا علیه السلام: نیکى کردن به پدر و مادر، واجب است، حتّى اگر مشرک باشند، ولى نباید در نافرمانى خداوند، از آنها اطاعت کرد. منبع؛ بحار الأنوار، ج ۷۴، ص ۷۲، ح ۵۵.
حدیث؛ لذت زندگی درنیکی به والدین
حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) فرمودند: ان الله تعالی وَضَعَ اَربَعاً فی اَربَعٍ بَرَکَهُ العِلمِ فی تَعظیم الاستاذ، و بَقاءُ الا یمانِ فی تعظیم الله، و لَذَّهُ العَیش فی بِرِّالوالِدَینِ، وَ النَّجاهُ مِنَ النارِ فی ترک ایذاءِ الخَلق.
خداوند متعال چهار چیز را در چهار چیز قرار داده است:
۱- برکت علم را در تعظیم استاد
۲- باقی ماندن ایمان را در تعظیم خداوند متعال
۳- لذت زندگی را در نیکی به پدر و مادر
۴- نجات از آتش را در اذیت نکردن مردم
منبع؛ اثنی عشریه به نقل از رساله حقوق امام سجاد علیه السلام شرح نراقی ص ۳۷۶