روایت فرازهایی شنیده نشده از زندگی سردار دلها
حاج قاسم سلیمانی، قله قصه «چهل شاهد»
یکی از همراهان همیشگی «چهل شاهد»، قصه چهل شهید ادوار مختلف تاریخ معاصر کشورمان را در قالب کمیک موشن به تصویر کشیده است، قصهای که روایت فرازهایی شنیده نشده از زندگی سردار دلها، حُسن ختام آن است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ ۲۰ گروه دو نفره بودند که جنگ در اوج جوانی پخته شان کرده بود. برای آنها ضرب المثل هر آمدنی رفتنی دارد معنای متفاوتی داشت. دوربین به دست به دل خط مقدم میآمدند، اما ممکن بود رفتنشان همیشگی باشد و جاودانه شوند.
عنوانشان در بسیاری از قسمتهای روایت فتح دیده میشد؛ «چهل شاهد» را میگویم. گروهی که خیلی زود نام و آوازه شان پیچید و هنر متعهد را معنا کردند.
آقای محمدعلی صفورا که روزگار جوانی را در جبههها گذراند و خود از دنبال کنندگان گروه «چهل شاهد» بود حالا «چهل شاهدی» متفاوت خلق کرده است.
ترکیب از سینمای داستانی، مستند، پویانمایی، گرافیک و هنرهای تجسمی؛ کمیک موشن «چهل شاهد» که حدود ۳ سال زمان برد و حالا مرحله سخت تری را پیش رو دارد. روایت زندگی فرازهایی از قصه سردار دلها.
به همین بهانه گفتگویی با تهیه کننده و کارگردان این اثر ترتیب دادیم که به شرح زیر است.
* چهل شاهد به جهت فرم و محتوا تفاوتهای چشمگیری با سایر آثار تولید شده در زمینه شهدا دارد. درباره این تفاوتها قدری توضیح دهید.
به لحاظ فرم ترکیبی از سینمای زنده مستند =پویا نمایی و هنرهای تجسمی است و همین سبب میشود گستره مخاطبان این کار زیاد باشند. اگر از این روش استفاده نمیکردیم امکان روایت زندگی این عزیزان نبود. ما در این مجموعه سعی کردیم به اصل داستان زندگی و اتفاقات پایبند باشیم و از غلو و دراماتیک کردن اتفاقات بپرهیزیم و همین از ویژگیهای مثبت کار به حساب میآید.
* با توجه به زاویه متفاوتی که به زندگی شهدا داشتید به نظر میرسد پژوهش عمیقی صورت گرفته است.
دو سال پژوهش کار طول کشید و تیم بزرگی این کار را انجام داده است. بسیاری از زندگی نامهها، شکافها و نقصانهایی داشت که اینها را رفع کردیم و اکنون منابع کاملی برای دیگر افرادی که میخواهند کار بسازند وجود دارد.
*این تکنیک در کشورمان تکنیک نسبتا نویی به حساب میآید. چرا این تکنیک را برای روایت زندگی شهدا انتخاب کردید؟
چون کار ما مستند گونه بود و ازسویی میخواستیم برای مخاطب کودک و نوجوان جذاب باشد غیر از این تکنیک نمیتوانستیم از تکنیکی استفاده کنیم. ما تمام عملیاتها و صحنههایی را که در قصه روایت شده بازسازی کرده ایم و همین زمان زیادی برد و سختی زیادی داشت. سعی شد همه اتفاقات درست روایت شود. برای خود من که یک فیلم ساز هستم جنبههای مستند گونه و بازسازی جغرافیایی همچنین بازسازی عملیات بسیار با ارزش است. اگر در والفجر ۴ از شهید باقری صحبت میشود از زاویه دیگر از سردار سلیمانی هم گفته میشود. در این کار به نوعی پازل سینما شکل میگیرد که برای مخاطبانمان ارزشمند است.
* از اتفاقات جذاب دیگر «چهل شاهد» روایت زندگی دیگر شهدا از جمله شهدای هستهای است.
بله این پیشنهاد مرکز صبا بود که چهل شاهد به شهدای دفاع مقدس خلاصه نشود و فرازهایی از زندگی شهدای هستهای مدلافعان حرم در انها باشد. برای مثال به نظر من سکانس پایانی بخش شهید حججی از سکانسهای ماندگار ماست.
* چرا چهل شاهد؟
چند دلیل دارد. یکی ادای دین به همان گروه چهل شاهد است. من در آن زمان مستند ساز بودم و برخی از مواقع با انها ارتباط داشتم. برای ساختن برخی از فرازهای کاری به دلیل یادآوری آن زمان کار را متوقف میکنم و غرق در فکر میشوم. من مدتها در بسیاری از مکانهایی که میگوییم زندگی کرده ام. آنجا سنگر من بوده است. در بسیاری از اتفاقات خودم حضور داشتم و چهل شاهد برای من کار عجیبی بود.
* درباره دو قسمت ویژه این کار که با موضوع سردار سلیمانی ساخته میشود هم توضیح دهید.
در حال تهیه دو قسمت ویژه با موضوع زندگی سردار دلها هستیم. کار بسیار سخت است و تصمیم داریم اثر ماندگاری خلق شود. تصمیم داریم این دو قسمت همزمان با سالگرد شهادت این سردار شهید در شبکههای مختلف به نمایش درآید.
مجموعه پویانمایی «چهل شاهد» روایتگر زندگی تا شهادت ۴۰ شهید شاخص از جمله قاسم سلیمانی، جهان آرا، آوینی، برونسی، باقری، همدانی، منتظرالقائم و محسن حججی است.
این مجموعه پویانمایی براساس زندگی چهل تن از شهدای والامقام و شاخص انقلاب اسلامی و دفاع مقدس اعم از سبک زندگی، سلوک اخلاقی، تخصص و تجربه، شجاعت و دلاوری، ولایت پذیری و چگونگی شهادت این چهل تن نگاشته و تولید میشود.