غذاهای سرشار از فسفر
فسفر از مواد معدنی است که به بدن شما کمک می کند تا استخوان ها و دندان ها را سالم نگهدارد.
85 درصد از فسفر بدن شما در دندان ها و استخوان های شماست.
فسفر به همراه کلسیم، استخوان ها و دندان هایتان را قوی نگه می دارد.
همچنین نقش مهمی در مصرف کربوهیدرات ها و چربی ها در بدن، ترمیم سلول ها، ذخیره انرژی و کار با ویتامین های B دارد.
اکثر مردم قادر به دریافت فسفر کافی از رژیم غذایی خود هستند، بنابراین بگذارید نگاهی به 10 غذای برتر در فسفر بدهیم.
11ماده غذایی حاوی فسفر
بیشتر غذاهای طبیعی دارای مقداری فسفر است.
غذاهای غنی از پروتئین به طور کلی بیشترین مقدار فسفر را به خود اختصاص می دهند، اما منابع غیر پروتئینی مانند شیر و فراورده های لبنی مانند کشک و پنیر، سیب زمینی و سبزیجاتی مانند سیر همچنین دارای مقدار قابل توجهی فسفر می باشند.
در زیر یازده ماده غذا با فسفر بالا را مشاهده می کنید:
غذا |
مقدار |
مقدار فسفر |
ساردین |
85 گرم |
420 میلی گرم |
قزل آلا |
85 گرم |
235 میلی گرم |
ماهی تن |
85 گرم |
208 میلی گرم |
شیر کامل |
1 فنجان |
227 میلی گرم |
پنیر |
25 گرم |
211 میلی گرم |
ماست پرچرب |
1 فنجان |
356 میلی گرم |
شیره انگور |
100 گرم |
420 میلی گرم |
غلات کامل |
1فنجان |
339 میلی گرم |
آجیل |
25 گرم |
151 میلی گرم |
عدس |
نصف فنجان |
151 میلی گرم |
تخمه آفتابگردان |
100 گرم |
660 میلی گرم |
مهمترین منبع تغذیه ای فسفر
فسفر در بسیاری از غذاها یافت می شود ، و غذاهای سرشار از پروتئین از مهمترین منابع موجود هستند و عبارتند از:
گوشت، ماهی ، شیر و فراورده های شیر، آجیل، بذر ،حبوبات ، تخم مرغ ، غلات کامل، سیر، سیب زمینی، میوه های خشک، نوشابه، میوه هایی مانند خربزه ، خربزه ، گیلاس و زردآلو.
فواید سلامتی فسفر
علاوه بر تاثیر فسفر و کلسیم بر سلامت استخوان و دندان ، در بسیاری از فرآیندهای طبیعی بدن شما نقش دارد.
فرآیندهای بدن که نیاز به فسفر دارند شامل موارد زیر می باشد:
- متابولیسم کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها
- تنظیم چگونگی ذخیره انرژی بدن
- رشد و ترمیم سلولها و بافت
- ساخت و ترمیم DNA و RNA
- تعادل ویتامین های ضروری، بخصوص B و D
- حفظ فعالیت عضلانی منظم
- مدیریت عملکرد کلیه
کمبود فسفر در بدن
به ندرت دیده می شود که کمبود فسفر در بدن مشاهده می شود ، اما ممکن است در بعضی موارد مانند عفونت با برخی از بیماری ها مانند دیابت یا در نتیجه مصرف برخی از داروهای خاص مانند مهار کننده های ACE ، آنتی اسیدها ، ضد تشنج و داروهای کورتیکواستروئید اتفاق بیفتد. و انسولین.
به یاد داشته باشید، وقتی صحبت از مواد معدنی است ، تعادل مسئله ای کلیدی می باشد و باید تعادل را حفظ نمود.
- مصرف بیش از حد و یا مصرف کم از یک معدنی خاص می تواند عدم تعادل ایجاد کند که ممکن است بسیار خطرناک باشد .
- فسفر بیش از حد می تواند باعث فقر کلسیم در بدن شود و استخوان های شما را ضعیف کند.
- فسفر بیش از حد می تواند به سخت شدن بافت نرم و اندام ها منجر شود ، تشکیل ذخایر مواد معدنی در ماهیچه ها و عدم تعادل در سایر مواد معدنی مثل آهن، روی و منیزیم از دیگر عوارض مصرف زیاد فسفر است .
نگران نباشید ، خوشبختانه به ندرت دیده میشود که فردی مبتلا به مصرف زیاد فسفر باشد.
فقر فسفر
فقر فسفر، یا هیپوفسفاتمی، همچنین به ندرت دیده می شود .
برخی از داروها، از جمله ACE inhibitors, antacids, insulin, and corticosteroids می توانند باعث فقر فسفر شوند .
اگر شما هرکدام از این داروها را مصرف می کنید ،مراقب خستگی، اضطراب و بی اشتهایی باشید، زیرا اینها علائمی هستند که نشان می دهند شما در حال کم کردن میزان فسفر هستید.
جذب فسفر در بدن
- جذب فسفر در دستگاه گوارش به کمک آنزيمهاي گوارشي صورت گرفته و در ابتداي روده جذب مي شود ، اين ماده سريعتر از کلسيم وارد خون شده و ذخائر بدن را تکميل مي کند .
- ميزان متوسط فسفر در خون 3 تا 4 ميلي گرم در 100 ميلي ليتر است.
- ويتامين D به جذب فسفر همانند کلسيم کمک مي کند.
- همانطور که قبلا گفته شد مصرف بيش از اندازه فسفر موجب کاهش جذب کلسيم مي شود .
- زيرا اين دو عنصر در ورود به سلولهاي روده رقابت مي کنند.
- ميزان فسفر در خون ، توسط هورموني به نام پاراتورمون کنترل مي شود.
- اين هورمون از غده پاراتيروئيد موجود در گردن ترشح شده و در صورتي که فسفر موجود در بدن کمتر از حد استاندارد باشد دستور به کاهش دفع و افزايش جذب فسفر مي دهد.
- اگر فسفر ِ دريافتي بيش از حد نياز باشد اضافي آن از ادرار دفع مي شود.
- مقدار نياز بدن به فسفر روزانه 700 تا 1200 ميلي گرم در روز است.
هشدار در مصرف فسفر
- مصرف روزانه بيش از 1 گرم فسفر مي تواند باعث مسموميت شود.
- مصرف زياد فسفر مي تواند منجر به اسهال و كلسيفيكاسيون (سخت شدن) اعضا و بافت نرم شده و توانايي جذب آهن، كلسيم، منيزيوم و روي را توسط بدن كاهش دهد.
- اگر شما ورزشكار هستيد و از مكمل هاي حاوي فسفات استفاده مي كنيد، بايد دقت كنيد كه از اين مكمل ها فقط بايد به صورت گاه گاهي استفاده كنيد.
- متخصصين تغذيه يك ميزان مساوي از كلسيم و فسفر را در رژيم غذايي توصيه مي كنند
- گوشت قرمز و مرغ و بوقلمون حاوي فسفر به ميزان 10 تا 20 برابر ميزان كلسيم آن است، و آشاميدني هاي حاوي كربنات مانند “كولا” حدود 500 ميلي گرم فسفر در هر بار مصرف دارد.
وقتي در سيستم شما فسفر بيشتر از كلسيم باشد، بدن كلسيم ذخيره شده داخل استخوانها را برداشت مي كند تا عملكر طبيعي بدن انجام شود.اين امر منجر به كاهش تودة استخواني و در نتيجه شكنندگي استخوان و يا مشكلات لثه و دندانها ميشود.
- پايين بودن نسبت كلسيم به فسفر همچنين باعث افزايش خطر فشار خون بالا و سرطان كولوركتال ميشود.
يك تعادل مناسب بين كلسيم و فسفر رژيم غذايي مي تواند باعث كاهش استرس، كاهش خطر پوكي استخوان و بهبود علايم آرتروز و ديگر مشكلاتي شود كه مرتبط با توانايي بدن در استفاده از كلسيم است.