به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، بر اساس گزارش اسوشیتدپرس، این پیمان که چین یکی از کشورهای عضو آن نیست، به همه کشورهای عضو آن اجازه میدهد تا از قلمرو آنها پرواز کنند و بر تأسیسات نظامی یکدیگر نظارت داشته باشند.
این اقدام سبب میشود تنها یک پیمان کنترل تسلیحات بین دشمنان سابق در زمان جنگ سرد همچنان پابرجا بماند که همانا پیمان استارت نو است که تعداد کلاهکهای هستهای هر یک از این کشورها را محدود میکند. این پیمان در ماه فوریه منقضی میشود و دولت ترامپ گفته بود که علاقهای به تمدید آن ندارد مگر اینکه چین نیز به آن بپیوندد، کاری که پکن میگوید انجام نمیدهد.
ژائو لیجیان سخنگوی وزارت امور خارجه چین در کنفرانس خبری روز دوشنبه خود گفت: ”این اقدام آمریکا اعتماد متقابل نظامی و شفافیت را در بین کشورهای مربوطه تضعیف میکند. این اقدام همچنین برای حفظ امنیت و ثبات در مناطق مربوطه مناسب نیست و همچنین تأثیری منفی بر روند کنترل و خلع سلاح در سطح بین المللی خواهد داشت. “
منتقدان از این موضوع شکایت دارند که پکن سایر کشورهای بزرگ را ترغیب کرده است که به توافق نامه کنترل تسلیحاتی دست یابند و این در حالی است که خودش از حضور در هرگونه توافق نامهای -همانند پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد که سال گذشته منقضی شد، خودداری میکند.
منتقدان در همین حال میگویند چین از محدودیتهای تعیین شده برای روسیه و آمریکا، به منظور ایمن نگه داشتن خود و توسعه غیرمجاز سلاحهایی همانند موشکهای بالستیک میان برد و همچنین تقویت قابلیتهای نظامی اش در صورت وقوع یک درگیری بر سر تایوان، مرز هند، دریای چین جنوبی و دیگر مناطق مهم و مستعد تنش در آسیا استفاده کرده است.
آندری باکلیتسکی مفسر روس در مقالهای در مرکز کارنگی مسکو در سال گذشته نوشت پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد به عنوان یک تضمین امنیتی برای چین عمل میکند: ”پکن با موفقیت از محدودیتهای متقابل اعمال شده به واسطه این پیمان برای روسیه و آمریکا استفاده کرد تا تهدیدهای نظامی را به حداقل برساند. “