به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ آقای سعید خطیب زاده در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران که به صورت برخط برگزار شد با تبریک ولادت حضرت امام حسن عسگری (ع) و روز بسیج مستضعفان گفت: بسیج مکتب عشقی است که بی نام برای آبادانی ایرانی عزیز تلاش کرده و میکند؛ این میراث رهبر کبیر انقلاب است. امیدواریم هر روز بالندهتر جلو برود.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ۲۷ آبان متعاقب اقدامات سیاسی و مخرب و ضد حقوق بشری کانادا در همراهی با تروریسم اقتصادی ایالات متحده، سفیر ایتالیا را به عنوان حافظ منافع صدا کردیم؛ انتظار داریم دولت کانادا به تعهدات خودش پایبند باشد و از استانداردهای دوگانه دست بردارد. دولت کانادا به ویژه در این سالها رویکرد مخربی داشته است.
آقای خطیب زاده در بیان برخی رویدادهای دیپلماتیک هفته گذشته گفت: آقای ظریف در هفته گذشته با همتای انگلیسی خود گفتگو کرد؛ سفرای جمهوری اسلواکی، تایلند و ژاپن هم رونوشت استوارنامه خود را تقدیم کردند و پیام تسلیت وزیر خارجه در پی درگذشت وزیر خارجه اسبق سوریه هم صادر شد.
هر کسی در کاخ سفید باشد ناگزیر است به حقوق ملت ایران احترام بگذارد
وی سپس در پاسخ به سؤالی درباره شرط ایران برای بازگشت آمریکا به برجام گفت: ما تا دولتی مستقر نشود نمیتوانیم درباره این موضوع اظهار نظر کنیم. مهم عمل و رفتار آنهاست که باید ببنیم چگونه است. ما شرایط را به دقت رصد میکنیم. همه متوجه شده اند سیاست فشار حداکثری به شکست حداکثری انجامیده و هر کسی در کاخ سفید باشد ناگزیر است به حقوق ملت ایران احترام بگذارد. وزیر امور خارجه در مصاحبه اخیر با روزنامه ایران نیز این مواضع را اعلام کردند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره حمله راکتی به محل سفارت ایران در افغانستان اظهار داشت: ما نگران همسایه عزیز خودمان، افغانستان هستیم؛ همسایه ما زخم خورده تروریسم، جنگ و تجاوز ایالات متحده است و البته با غرور ایستاده است. ما با تمامی قوا تلاش میکنیم این مشکلات مرتفع شود.
خوشبختانه در جریان حملات راکتی خسارتی جدی به سفارت ایران وارد نشد
وی ادامه داد: آنچه دیروز اتفاق افتاد حملات راکتی بود که به نقاط مختلف دیپلماتیک افغانستان بود که حیاط سفارت ایران هم در این حمله مورد اصابت قرار گرفته است. البته خوشبختانه خسارتی جدی برای افراد حاضر در سفارت ایجاد نشد. مرتب با همکارانمان در سفارت افغانستان و همچنین مقامات افغانستان در ارتباط هستیم. ما مسئولیت حادثه را بر عهده آنهایی میدانیم که بدون در نظر گرفتن نظر مردم افغانستان بر مواضع غیراصولیشان تأکید میکنند. تروریسم به هر شکل محکوم است. مسیر صلح دائمی افغانستان از گفتگوهای بین الافغانی میگذرد که جمهوری اسلامی ایران هم همواره از آن حمایت کرده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره سفر مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا به منطقه و از جمله سرزمینهای اشغالی اظهار داشت: سفرهایی از این دست که یک وزیر خارجه در دوران پایانی مسئولیتش انجام می دهد، بیش از اینکه به پیگیری سیاست شکست خورده آمریکا مربوط باشد، شاید با برخی ماهیگیریهای آینده سیاسی مرتبط باشد. البته در این خصوص، تحلیلگران باید نظر بدهند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره پنجره فرصتی که برخی کشورها در منطقه احساس میکردند، گفت: این پنجره فرصت نیست و این، پنجره رو به بسته شدن تمام بی آبرویهایی بوده که این کشورها برای خودشان درست کردند. برخی از حکام این سه چهار کشور بدنام و منزوی که در بین مردم خودشان هم منزوی هستند، بعید است توانسته باشند از این نمد، کلاهی برای خودشان درست کنند.
آقای خطیب زاده ادامه داد: متأسفانه برخی از این حکام، تمامی حیثیت خودشان را در سبد کسانی گذاشتهاند که حتی مردم آمریکا نیز حکم به اخراج آنها دادهاند. ما فکر میکنیم هر چه زودتر این معدود کشورها باید به دامان همکاریهای منطقهای برگردند، بهتر است. البته سفر وزیر خارجه آمریکا به سرزمینهای اشغالی موضوع تلخی است و اگر نبود خیانت برخی حکام و سران کشورهای عربی امروز وزیر خارجه آمریکا بی شرمانه به سرزمینهای اشغالی نمیرفت و تمامی قطعنامههای سازمان ملل را زیر پا نمیگذاشت و این چنین، سرکشانه هر اقدام ضد بشری اسرائیل را سفیدنمایی نمیکرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: خیانت برخی از این حکام و بی شرمی رژیم فعلی در کاخ سفید دو روی سکه است و آنهایی که این فضا را برای آمریکا فراهم آوردند مطمئنا باید پاسخگو باشند. جمهوری اسلامی ایران، هم اظهارات و هم سفر پمپئو را محکوم میکند؛ و همه جهان اسلام نیز باید به آرمان فلسطین پایبند باشند.
بازسازی سوریه هرچقدر به سرعت صورت بگیرد به نفع مردم سوریه است
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤالی درباره خبری که سال گذشته منتشر شده بود مبنی بر اینکه مدیریت بازسازی بندر لازقیه در سوریه به ایران واگذار شود، گفت: همکاریهای ایران و عراق و سوریه با جدیت در حوزه سیاسی اقتصادی و امنیتی دنبال میشود. کمیتههایی اینها را همچنان در دست پیگیری دارند. هرچه روند بازسازی سوریه به سرعت صورت بگیرد به نفع مردم سوریه است.
وی درباره هشدار آلمان به اتباع ایرانی مقیم این کشور برای سفر به ایران اظهار داشت: قوانین مدنی ایران روشن است؛ تمامی افراد دوتابعیتی از مصونیتها و حقوق و مسئولیتهای یکسانی برخوردارند. دولت آلمان، خودش در برخی گروگانگیریهای افراد ایرانی نقش داشته و افراد و شخصیتهای ایرانی را در فرودگاههای آلمان از جمله فرانکفورت دستگیر و به آمریکا مسترد کرده است. دولتی که معاهدات دیپلماتیک را نقض کرده و نقش مؤثری در دستگیری دیپلمات ایرانی داشته و رویه غلطی را بنیان گذاشته است، وقتی از این اظهارات کند واقعا جای سؤال دارد.
وی افزود: افرادی هستند در دولت آلمان که تذکرات لازم بدهند که لازم نیست کشوری در اروپا به فکر افراد ما باشد. بیش از چندین میلیون ایرانی از کشورهایی که در آن مقیم هستند به ایران میآیند و برمیگردند و هیچ مشکلی ندارند. همه ایرانیها در برابر قانون مسئول هستند، ولی اشک تمساح برخی دولتهای اروپایی که در نقض حقوق بشر نقش دارند برای ما ارزشی ندارد.
ایران کشوری نیست که درباره امنیت ملی خود با کسی شوخی کند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره اقدام حکام امارات و بحرین برای قرار دادن اسم حزب الله لبنان در لیست گروههای تروریستی بیان کرد: از این خبرها تعجب نکنید. بسیار حقیرانه در حال تلاشهایی هستند که دل صهیونیستها را به دست بیاورند. اما اگر خطای راهبردی شان به سوء رفتار درباره ایران بینجامد پاسخ محکمی خواهد گرفت. ایران کشوری نیست که درباره امنیت ملی خود با کسی شوخی کند.
وی ادامه داد: حزب الله یک جریان بومی اصیل لبنانی است و هیچ کشوری نمیتواند بخشی از جامعه لبنان را تحریم کند و هر چقدر این ها در دامان صهیونیستها بیفتند؛ مردم این کشورهای عربی بهتر میدانند چه کسانی در عزت مسلمانان و جهان عرب میکوشد و چه کسانی برای خواری جامعه عرب و مسلمانان می کوشند. طبیعی است؛ کسی به اربابان آنها وقعی نگذاشته است چه رسد به اینها که دنبال آن هستند که اثبات کنند با رژیم صهیونیستی دوست هستند. این دوران گذراست.
آقای خطیب زاده تأکید کرد: حزب الله بوده و هست و خواهد بود چرا که حزب الله یک جریان بومی، واقعی و اصیل لبنانی است که جز به اعتلا و عزت مردم لبنان نمیاندیشد.
صادرات سلاح، سیاست ایران نبوده است
وی در پاسخ به سؤالی درباره همکاریهای دفاعی ایران و برخی کشورها از جمله ونزوئلا اعلام کرد: با صراحت و جدیت عرض میکنم که سیاست ایران، صادرات سلاح نبوده است. البته این حق را داریم و مسئولانه از این حق استفاده میکنیم. طبیعی است نیازمندیهای دفاعی کشورها که در چارچوب قواعد خارجی و داخلی باشد تهدیدی برای کسی نخواهد بود، هر کمک ما در راستای ثبات و امنیت آن کشور و منطقه آن انجام خواهد شد.
آقای خطیب زاده در پاسخ به سؤال خبرنگار دیگری درباره حمایت سعودیها از قرار گرفتن گروه حوثیهای یمن در لیست کشورهای تروریستی آمریکا اظهار داشت: عربستان سعودی چندین سال است که مردم بی دفاع یمن را میکشد واین کشور را در حالت قحطی سراسری قرار داده است. صدها گزارش بین المللی نشان داده عربستان مثل فرش کشور یمن را بمباران کرده است. برخی محلها در کشور یمن بیش از ۱۷ بار بمباران شده است. عربستان از سنگ اندازی بر سر راه حل و فصل بحران یمن فروگزاری نمیکند.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران تنها راه حل و فصل بحران یمن را به رسمیت شناختن خواست مردم یمن و گفتگوهای یمنی و استفاده از فرآیندهای بینالمللی میداند و در کنار مردم یمن با افتخار ایستاده است.
آقای خطیب زاده در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری صداوسیما درباره آخرین وضعیت پرداخت بدهی ایران از سوی کره جنوبی گفت: مشکلات کاملا مرتفع نشده، مذاکرات در جریان است؛ البته پیشرفت هم در کار بوده است. متأسفانه برخی سنگ اندازی درباره تعهدات دولت کره جنوبی ادامه دارد. بانک مرکزی، وزارت بهداشت و کسانی که مسئول هستند در حال فعالیت هستند. وزارت خارجه از دولت کره دعوت میکند که به این روند تسریع بخشد. ما هر کاری که لازم باشد انجام میدهیم؛ اما آنچه به صورت جزئی اتفاق افتاده است رضایت بخش نیست.
مذاکره فراگیر، راه حل بحران قره باغ
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات الهام علی اف (رئیس جمهور جمهوری آذربایجان) و قدردانی از ایران مبنی بر اینکه اجازه ارسال سلاح از طریق مرزش به ارمنستان را نداده است، گفت: سیاست ایران، اصولی و تداوم دار است. ما نسبت به هیچ درگیرییی بی تفاوت نیستیم و سعی میکنیم از طریق صلح آمیز این بحرانها حل شود و طبیعی است که به هیچ طرفی اجازه نمیدهیم به انتقال سلاح دست بزند و این را به همه طرفها گفته ایم؛ چون منطقه ما بیش از این تحمل جنگ و درگیری را ندارد. وقت آن رسیده که با توجه به آتش بس در منطقه همه تلاش کنند به یک مذاکره فراگیر وارد شوند که این بحران سه دههای در چارچوب قواعد بینالمللی که در طرح جمهوری اسلامی هم اشاره شده، حل شود.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره لغو سفر ظریف به باکو و مسکو گفت: سفر وزیر خارجه با توجه به اینکه دولت ارمنستان هم در سطح وزرات خارجه تغییراتی داشت قرار بود این سفر فقط به مسکو و باکو انجام شود ولی با توجه به اعلامیه دولت که همه اعضای هیأت دولت ملزم به حضور در جلسه مربوط به لایحه بودجه هستند؛ این سفر به تعویق افتاده است. این سفر دوباره برنامه ریزی خواهد شد و محوریت آن نیز بحران قره باغ خواهد بود؛ البته با این کشورها مناسبات دوجانبه داریم. روابط ما با روسیه و آذربایجان رو به گسترش است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: سیاست ایران همواره حسن همسایگی و تلاش برای به صفر رساندن مشکلات منطقهای برای کشورهای همسایه است و ایران سعی دارد روابطی متوازن با کشورها داشته باشد. برخی کشورها با توجه به سوابق تاریخی و مشترکات از اهمیت قابل توجهی برخوردار هستند. امیدواریم این سفر ، زمانی که انجام شد به نتایج خود برسد.
خبر شهادت ۵ نیروی ایرانی در حمله رژیم صهیونیستی به سوریه را تأیید نمی کنم
این دیپلمات ارشد کشورمان درباره حمله اسرائیل به خاک سوریه و شهادت ۵ نفر ایرانی گفت: من خبری در خصوص شهادت سربازان و سپاهیان ایران در سوریه نشنیده ام و آن را تأیید نمیکنم؛ اما رژیم صهیونیستی میداند دوران بزن دررویی تمام شده است به همین دلیل محتاطانه عمل میکند. خوی تجاوزکارانه این رژیم قابل درمان نیست. تنها راه هم مقاومت صد درصدی در جبهههایی است که صهیونیستها در آنجا ناآرامی ایجاد میکنند. حضور ایران در سوریه، مستشاری است و هر کس در این مسیر خلل ایجا کند با پاسخ کوبنده روبرو خواهد شد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره ادعای برخی رسانهها مبنی بر اینکه عکسی از طرف نیروهای نظامی ایران در مرز خدا آفرین گرفته شده است؛ گفت: جمهوری آذربایجان از دوستان نزدیک ماست. این گونه شایعه پراکنیها خریداری ندارد. نمیدانم چگونه این ادعا را مطرح میکنید، از این شایعه سازیها دست بردارید.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه نشست خبری هفتگی با خبرنگاران، در پاسخ به سؤالی درباره ادعای برخی رسانههای غربی که اعلام کردند سردار قاآنی با مقامات عراقی دیدار داشته و گفته است تا پایان دولت ترامپ احتیاط کنند تا این دوره تمام شود، اظهار داشت: این گمانه زنیهای رسانهای در این ایام فقر خبر، تبدیل به "خبرسازی شده" است.
آقای خطیب زاده ادامه داد: ایران درباره امنیت ملی خودش در هیچ برههای اهل مسامحه نبوده است. برای ما مهم نیست چه کسی در کاخ سفید است؛ برای ما منافع و امنیت ملی ایران مهم است. این اصل، هرجا مخدوش شود پاسخ کوبنده خواهد گرفت؛ لذا اینها گمانه زنی هایی است که نه تأیید میشود و نه ارزش پیگیری دارد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره اعزام رایزن بازرگانی به برخی کشورها گفت: رایزنان بازرگانی در کشورهای مختلف توسط وزارت صمت انتخاب و اعزام میشوند و وزارت خارجه تنها تسهیل کننده است. هیچ بخش اقتصادی در هیچ سفارتخانهای کارش کاهش نیافته و این بخش ها در این ایام، کار جدی تری انجام میدهند و این، متفاوت از امور مربوط به رایزنان بازرگانی است.
بررسی نقشه راه ۲۵ ساله ایران و چین؛ محور سفر آینده ظریف به پکن
آقای خطیب زاده همچنین درباره نقشه راه ۲۵ ساله ایران و چین عنوان کرد: بررسی نقشه همکاریهای بلندمدت بین ایران و چین در برنامه سفر آقای ظریف به این کشور قرار داشت و گفتگوهایی جدی در این خصوص انجام شد و به محض اینکه به یک متن مورد توافق برسد، اطلاع رسانی خواهد شد. با جدیتی که در طرف چینی و خودمان سراغ داریم امیدوارم به زودی درباره این موضوع به نقاط جدی برسیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره آینده روابط ایران و آمریکا و برخی جهت گیریهای جناحی در ایران نسبت به این روابط، گفت: ما سیاست خارجی این جناح و آن جناح نداریم. صداهای مختلفی در کشور هست و این چند صدایی شکوه ایران است. ما در جامعه چندصدایی هستیم، اما در سیاست خارجی دقیق و واحد عمل میکنیم.
آقای خطیب زاده با تأکید بر اینکه سیاست خارجی ایران یک امر حاکمیتی است و بر اساس منافع و اصول ایران تنظیم میشود؛ اعلام کرد: آینده روابط ایران و آمریکا ساده نیست. ایالات متحده جنایتهای مختلفی ضد ایران انجام داده است. لیست این جنایتها از اول انقلاب تا کنون وجود دارد. در دوره فعلی از مخدوش کردن امنیت دارویی در کنار جنایتهای خاص مثل ترور سردار سلیمانی در این لیست وجود دارد. این لیست نه کوچک است و نه فراموش میشود. رژیم فعلی آمریکا بهتر از هر کسی میداند که سیاستهای شکست خورده خودش را نمیتواند ادامه دهد.
ایالات متحده اگر بخواهد مسیر غلط را اصلاح کند، چارهای ندارد جز اینکه به که تعهداتش بازگردد
این دیپلمات ارشد کشورمان افزود: وزیر خارجه مصاحبهای را با روزنامه ایران داشته اند که در آنجا گفتند که ایالات متحده اگر بخواهد مسیر غلط را اصلاح کند، چارهای ندارد جز اینکه به که تعهدات خودش به عنوان عضو سازمان ملل متحد بازگردد و طبیعی است که "مراوداتِ بسیار حساب شده" همیشه در جریان بوده است؛ اما این به این معنا نیست که ایران لیست جنایتهای آمریکا را فراموش کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی بار دیگر تصریح کرد که هیچ عضوی از گروهک تروریستی القاعده در ایران حضور ندارد و افزود: گزارشهای منتشر شده در برخی رسانههای خاص ساختگی هستند و برای فرار از مسئولیت. کشورهایی که القاعده را سامان دادند امروز آن را تقویت و برای آن نیرو استخدام میکنند. ایران از همه منابع خود استفاده کرده که این گروهکهای تروریستی و تکفیری را در منطقه محدود کند و این ادعاها، وصلهای است که به حامیان القاعده میچسبد.
خطیب زاده در پاسخ به سؤالی درباره عملکرد سه کشور اروپایی عضو برجام بیان کرد: اینکه نیت برخی طرفهای برجامی چه باشد به خودشان برمیگردد. موضع ما کاملا روشن است. مهمترین اقدامی که سه کشور اروپایی باید انجام دهند این است که به اجرای کامل برجام برگردند. این سه کشور ناقض برجام بودند و اول باید برادری خود را ثابت کنند و به اجرای برجام برگردند. ما با کشورهای اروپایی روابط منظم و دیپلماتیک داریم و احتیاج به پیام رسانیهای رسانهای نبوده است و همه مواضع به روشنی گفته شده است و اظهاراتی که در ورای آن مطرح میشود ارزشی ندارد.