مولفه های تاثیرگذار بر تغییر رویکرد دولت جدید امریکا در قبال بحران فلسطین
با شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا این سوال مطرح است که آثار و تبعات این شکست بر بحران های منطقه ای از جمله بحران فلسطین چه خواهد بود؟
شاید این تصور پیش آید که دولت جدید امریکا در برابر عمل انجام شده قرار خواهد گرفت و حتی اگر مایل نباشد رویکرد تحمیلی دولت ترامپ را ادامه خواهد داد. امکان دارد رای 70 درصدی یهودیان امریکا به بایدن یک چنین ذهنیتی را ایجاد کند. اما به چند دلیل می توان گفت که یک چنین ذهنیتی نمی تواند با تحولات پیش رو همخوانی داشته باشد: نخست اینکه از چند سال پیش یک اختلاف بزرگ بین یهودیان و صهیونیست ها چه در فلسطین اشغالی و چه در خارج از آن در بین یهودیان خارج از اراضی اشغالی بروز کرده است که چه طرحی می تواند آینده آنها را در اراضی اشغالی تضمین کند: طرح تشکیل دو دولت یا طرح تشکیل یک دولت با دو ملت.
این بحث چند سال در دوران اوباما در دستور کار کنفرانس سالانه هزتزلیا هم قرار گرفت و طی این بحث ها مشخص شد که کارگری ها و چپ های اسرائیلی و دموکرات های امریکا از طرح تشکیل دو دولت حمایت می کنند چرا که معتقدند طرح تشکیل یک دولت با دو ملت با توجه به کثرت زاد و ولد فلسطینی ها می تواند موازنه جمعیتی را در چند دهه آینده به نفع اعراب و فلسطینی ها رقم بزند و به بقای آن پایان دهد و بحث هایی که چند سال گذشته درباره نابودی اسرائیل طی 2025 تا 2030 مطرح شد از اینجا آب می خورد.
اما در مقابل لیکودی ها و دیگر احزاب تندرو در فلسطین اشغالی به همراه برخی از تشکلات صهیونیستی در امریکا همانند آیپک از طرح تشکیل یک دولت با دو ملت حمایت می کردند البته با این امید که بتوانند فلسطینی ها را از اراضی اشغالی کوچ بدهند و مانع از این شوند که فلسطینی ها با افزایش جمعیت خود بتوانند بقای رژیم صهیونیستی را به خطر بیندازند.
با وجود اینکه جمهوریخواهان امریکا همواره از طرح تشکیل دو دولت حمایت می کردند اما در دوره ترامپ با تغییر رویکرد با طرح های یکجانبه نتانیاهو همراه شدند و اکنون بعید به نظر می رسد که دولت جدید امریکا این مسیر را ادامه دهد لذا ناچار به چرخش پارادایمی و بازگشت به همان طرح تشکیل دو دولت خواهد شد.
در واقع لزوم حل بحران فلسطین بر اساس طرح تشکیل دو دولت الزام و تعهدی است که دولت دموکرات آمریکا و همچنین جناح چپ گرای رژیم صهیونیستی در قبال اتحادیه اروپا دارند( و از آن می توان به عنوان دومین دلیل در لزوم تغییر رویکرد دولت جدید امریکا یاد کرد) چرا که امنیت اروپا برخلاف امریکا به دلیل نزدیکی جغرافیایی به مناطق بحرانی در خاورمیانه و شمال افریقا در حل ریشه ای این بحران ها نهفته است و استمرار این بحران ها آثار و تبعات آن را به اشکال مختلف از جمله مهاجرت آوارگان متوجه اروپا می کند.
-------------------------------------------
احمد کاظم زاده