گزارش مکتوب؛
عیار بالا
کرمانشاه از گذشتههای دور خاستگاه رویش این گیاه با ارزش بوده وهنوز هم میتوان در میان رشته کوههای منطقه اثری از آن یافت.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه؛ هوا گاه افتابی میشود وگاه ابری سیاه اسمان را می پوشاند و ان چنان میبارد که با خود میگویم مگرمی شود در این هوای سرد
بارانی محصول برداشت کرد، ولی وقتی به مزارع نزدیکتر میشوم زیر باران زنان زیادی میبینم که مشغول کارند باید مسافتی پیاده رفت تا به انها رسید هر چند زمین اینجا بیشتر ریگ زاراست و همین باعث میشود کمتر درگیرراه رفتن در زمین گل الود باشم، اما باز هم کفش هایم از گل و لای در امان نیست.
گلهای زعفران که هنوز برداشت نشده هنگام باران بسته میشود خانم چنورمحمدی که صاحب مزرعه است از دور به استقبالم میاید میگوید:اگر افتاب کمی بر زمین به تابد گلها باز هم شکفته میشود بعد از حدود نیم ساعت با تابش افتاب پاییزی گلهای یاسی رنگ زعفران باز میشود و شبنم روی گلها زیبایی خاصی به انها میدهد.
خانمی که مشغول برداشت است و لباس محلی برتن دارد درحالی که با هر کلمه لبخند میزند میگوید: من و همسرم درمزرعهی خانم محمدی چند روز است زعفران برداشت میکنیم تا قبل از این در خانه بیکار بودم، ولی خدا را شکر چند روزی است منبع درآمد جدیدی برایمان ایجاد شده کار کردن اینجا هم راحت است و احساس خستگی نمیکنیم .
روی زمین زیر اندازهایی پهن است که مملو از گلهای زعفران است خانم محمدی میگوید منتظراست تا گلها خشک شوند اواین گلها را هر غروب تحویل زنان شهرستانهای روانسر و جوانرود و روستاهای اطراف میدهد تا ان رشتههای زرد با ارزش را از گلها جدا کنند میگوید دقت خانمها در این کار بالاست و از کارشان راضی هستم درمزرعه بیشتر از ۵۰ زن مشغول کارند او در سه هکتار زمین زعفران کشت کرده و علاوه بر این تعداد، صد نفر هم در خانه گلها را پاک میکنند و انتظار دارد امسال ۱۵ کیلو زعفران برداشت کند.
تاثیرکرونا بر فروش
خانم محمدی میگوید از زمانی که کرونا شیوع پیداکرد ما نتوانستیم همانند سالهای قبل محصولات را در نمایشگاه به فروش برسانیم چرا که ماهها است همهی نمایشگاهها بسته شده است خواهرش هم میگوید با توجه به اینکه محصول ما کاملا ارگانیک است در نمایشگاههایی که در تهران برگزار میشد از زعفران ما استقبال خوبی میشد و بخش زیادی ازان به فروش میرسید، ولی حالا این مزیت از ما گرفته شده است، اما با وجود این محصول روی دستمان نمیماند و در نظر داریم زمینه صادرات ان را به اقلیم کردستان فراهم کنیم واگر تسهیلات مناسب در اختیارمان قرار گیرد سطح زیر کشت را بیشتر خواهیم کرد و افراد بیشترو به ویژه زنان سرپرست خانوار بیشتری وارد چرخه کار میشوند .
کرمانشاه خاستگاه اولیه کشت زعفران
کارشناسان میگویند کرمانشاه نخستین رویشگاه زعفران در ایران و حتی جهان است و مطالعات نشان میدهد که زعفران از این منطقهی زاگرس به دیگر نقاط کشور راه یافته است..
هنوز هم درمناطق کوهستانی و دشتهای استان کرمانشاه بارها و بارها زعفران کوهی را دیده ام که به صورت خودرو رشد میکند و رنگ و بویی دل پذیر دارد.
تلاش برای افزایش سطح زیر کشت
زعفران نیازابی بسیار کمی دارد و در سالهای اخیر تلاش شده تا با توسعهی ان کشاورزان به جای محصولاتی با نیاز ابی فراوان زعفران کشت کنند.
ریس سازمان جهادکشاورزی استان میگوید سطح زیر کشت زعفران استان کرمانشاه ۴۲۲ هکتار است و پیش بینی میشودامسال هزار و ۷۰۰ کیلو برداشت شود.
حاتمی میافزاید: امسال نسبت به سال قبل ۱۲۰ هکتار سطح زیر کشت مزارع زعفران افزایش یافته است.
متوسط عملکرد مزارع زعفران در استان چهار کیلوگرم در هکتار است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه میگوید با توجه به مزیتهای ویژه زعفران کرمانشاه، برند سازی ان در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته و برنامه ریزی شده تا سال آینده ۱۰۰ هکتار دیگر به سطح زیر کشت زعفران استان اضافه شود.
یک سال برای هفت سال
جالب است کشاورزان اگر پیاز زعفران را بکارند برای هفت سال نیاز به کشت مجدد ندارد و همین نبود هزینههای کاشت باعث شده هر ساله سود مناسبی نصیب انها شود و برای زنان و دختران روستایی اشتغالی فصلی به وجود آید از طرفی نیاز کم این طلای سرخ به اب مزیتی است برای اقلیم نیمه خشک استان تا جایی که این گیاه زمانی به آبی اندک نیاز دارد که سایر محصولات کشاروزی بی نیاز از ابند
عیار بالای این محصول
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با اشاره به سازگاری زعفران با شرایط اقلیمی استان گفت: به دلیل شرایط آب وهوایی مساعد زعفران تولیدی در استان در فهرست مرغوبترین زعفرانهای ایران قرار دارد
اقای احمدی در ادامه میگوید هفت سال پیش یکی از کارشناسان مطرح فرانسوی در سفربه کرمانشاه مقداری از زعفران شهرستان هرسین را برای ازمایش به کشورش برد و نتایجش را به صورت مکتوب برای ما ارسال کرد که در نتیجه این ازمایشها مشخص شد زعفران هرسین کرمانشاه نسبت به مرغوبترین زعفران نمونه برداری شده خراسان به ترتیب ده و هشت درصد از نظر سافرانال که خاصیت دارویی این گیاه است و پیکرو کورسین که بو و رنگ زعفران است بالاتر است.
از نظر این محقق فرانسوی این افزایش کیفیت علاوه برتاثیر اقلیم مناسب استان به فرایند خوب پس ازبرداشت ازجمله خشک کردن نگهداری و .. هم بستگی دارد
نبود صنایع تبدیلی برای زعفران،
اما هنوز تا رسیدن به مطلوب راهی طولانی در پیش است چراکه ایجاد صنایع تبدیلی و استحصال زعفران به جای صادرات ان به شکل خام فروشی علاوه بر انکه موجب ایجاد اشتغالی پایدار در استان میشود میتواند محصولی با ارزش افزوده بالا برای کشاورزان به ارمغان اورد موضوعی که تا کنون در کشور و به تبع ان در استان کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
*گزارشگر: پروین شهسواری