به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامه رای الیوم، به سبب نقض گسترده حقوق بشر در عربستان تعدادی از مقامات کشورها از حضور در اجلاس گروه بیست انصراف داده اند و تعدادی هم به تنزل سطح نمایندگی اکتفا کرده اند و امیدهای ریاض برای جذب سرمایه در این اجلاس نقش بر آب شده است.
روزنامه اینترنتی رای الیوم در سرمقاله خود آورده است: ملک سلمان بن عبدالعزیز صبح امروز شنبه فعالیتهای اجلاس گروه بیست را که کشورش ریاست آن را برعهده دارد و سران این مجموعه قرار است از طریق مجازی در آن شرکت کنند افتتاح خواهد کرد، اما هنوز تردیدهایی درباره میزان مشارکت و سطح آن وجود دارد.
مقامات عربستان امیدوار بودند و هستند که ریاست این اجلاس برایشان فرصتی گرانبها برای نشان دادن تحولات تعامل گرایانه عربستان و جذب صدها میلیارد سرمایه گذاری خارجی برای طرحهای گردشگری و فناوری مانند طرح نیوم باشد که قصد آغاز یا توسعه آن را دارند، اما شیوع ویروس کرونا در سطح جهانی و جنایات جنگی و محاصره در یمن و ترور جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی در کنسولگری ریاض در استانبول و بازداشت تعداد زیادی از فعالان زن و مرد حقوق بشر به علاوه شاهزادگان و تاجران در هتل ریتز-کارلتون ریاض و مصادره بیش از یک میلیارد دلار از ثروت هایشان تحت عنوان مبارزه با فساد همگی عواملی هستند که نه تنها ممکن است این امیدواری را با شکست روبرو کنند که حتی نتایجی معکوس به بار بیاورند.
از بدشانسی مقامات عالی عربستان که میخواستند از این اجلاس برای بهبود چهره خود در جهان بهره ببرند، حامی اصلی آنها یعنی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در انتخابات اخیر ریاست جمهوری باخت و اکنون با توجه به آینده نامعلومی که انتظارش را میکشد اوست که نیاز به حمایت دارد. ضمنا سازمانهای حقوق بشر جهانی تصمیم گرفته اند اجلاسی موازی با تمرکز بر موارد نقض حقوق بشر توسط عربستان به ویژه بازداشت و شکنجه فعالان زنی که اکنون در زندان هستند و بارزترین آنها لجین الهذلول است که به نمادی جهانی تبدیل شده است برگزار کنند.
خطرناکتر این که، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد روز گذشته در آستانه برگزاری این اجلاس هشدار داد یمن با گرسنگی بی سابقهای در جهان روبه روست که ممکن است در اثر آن میلیونها نفر از ساکنان این کشور به سبب اقدام عربستان و امارات در اعمال محاصره و جنگ ضد این کشور از بیش از پنج سال پیش تا کنون جان خود را از دست بدهند.
مقامات عربستان امیدوار بودند برگزاری این اجلاس در ریاض به صورت حضوری و نه مجازی باشد تا جهان از اقدامات تعامل گرایانه آنها به ویژه در زمینه اعطای آزادیهای متعدد به زنان از جمله آزادی سفر و کار در همه زمینهها و نیز از بین بردن نفوذ نهاد دینی افراط گرای وهابیت و جایگزین کردنش با سازمان تفریحات به منظور بهبود چهره کشور در جامعه غربی مطلع شود، اما روند فزاینده نقض حقوق بشر و نبود بیشتر آزادیها از جمله آزادی بیان که مهمترین است و نیز دستگاه قضایی عادل، خیلیها را به همصدایی با درخواستهای تحریم این اجلاس سوق داد. شهرداران شهرهای بزرگ جهان از جمله لندن، پاریس، لس آنجلس و نیویورک از این جمله اند و احتمالا برخی رهبران این مجموعه نیز به آنها بپیوندند و سطح حضور خود در این اجلاس را تنزل دهند.
فرصتی تقریبا به مدت یک سال وجود داشت تا دولت اقدامات ریشهای برای بهبود چهره جهانی خود در عرضه حقوق بشر انجام دهد و نسبت به آزادی تعداد زیادی از فعالان زن و مرد زندانی و استفاده از فرصت این اجلاس و توجه اقتصادی و رسانهای جهانی در پیرامون خود اقدام کند، اما این کار را نکرد و در آینده نزدیک هم به دلیل نبودن شاخصهایی در این زمینه این کار را نخواهد کرد.
این اجلاس نکات مثبتی هم داشت که خالد الفالح وزیر سرمایه گذاری عربستان به آن اشاره کرد و گفت ۱۱ تریلیون دلار توسط شرکت کنندگان در اجلاس برای حمایت از اقتصاد جهانی در مقابله با آثار همه گیری کرونا اختصاص داده شده است و بدهی ۷۵ کشور جهان به ارزش ۱۴ میلیارد دلار نیز پرداخت شده است، اما این نکات مثبت در سایه کارنامه منفی کشور میزبان در زمینه حقوق بشر گم شد. ما و خیلیهای دیگر امیدوار شدیم وقتی خالد بن بندر بن سلطان در گفتگو با یک روزنامه انگلیسی از احتمال آزادی فعالان مرد و زن زندانی قبل از برگزاری اجلاس به منظور بهبود چهره عربستان خبر داد، اما احتمالا تحت فشار این اظهارات را تکذیب کرد. همین میتواند حقیقت اوضاع کنونی در عربستان و اختلاف بین عناصر حکومت پشت درهای بسته را بهتر نشان دهد.