پخش زنده
امروز: -
از امضای توافقنامه صلح قره باغ ۱۰ روز میگذرد و هم اکنون صلح بانان روسی در خان کندی مرکز قره باغ و در امتداد کریدور لاچین مستقر هستند و بر آتش بس و تامین امنیت غیرنظامیان در این منطقه نظارت میکنند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما از منطقه فضولی، از امضای توافقنامه صلح قره باغ ۱۰ روز میگذرد و هم اکنون صلح بانان روسی در خان کندی مرکز قره باغ و در امتداد کریدور لاچین مستقر هستند و بر آتش بس و تامین امنیت غیرنظامیان در این منطقه نظارت میکنند. ۱۹۶۰ نفر از نیروهای حافظ صلح روسیه، ۹۰ نفربر زره پوش و ۳۸۰ خودرو و تجهیزات ویژه به مدت ۵ سال در منطقه مورد اشاره در توافق نامه صلح قره باغ مستقر خواهند شد.
قرار است از مجموع ۷ شهرستان اشغالی جمهوری آذربایجان که چهار شهر در جنگ ۴۵ روزه از اشغال آزاد شدند سه شهر دیگر "آغدام " ۳۰ آبان، "کلبجر " ۵ آذر و "لاچین " تا ۱۱ آذر طی فرآیند صلح با نظارت صلح بانان به جمهوری آذربایجان بازگردانده شوند.
جمهوری آذربایجان همزمان کار بازسازی مناطق اشغالی را با اواویت بندیهای لازم آغاز کرده است.
آغاز عملیات ساخت جاده فضولی – شوشا، برق رسانی به برخی از مناطق و دایر کردن ادارت پلیس و برخی از نهادهای عمرانی در شهرهای تازه از اشغال آزاد شده از جمله این فعالیتها است.
برخی از این شهرستانهای تازه از اشغال آزاد شده همچون فضولی به کلی در مدت ۲۷ سال اشغال تخریب و به مخروبه تبدیل شده است و براساس مشاهدات میدانی خبرنگار صدا و سیما در باکو از این شهر فقط چندین دیوار سنگی باقی مانده است و بقیه ساختمانهای آن به کلی تخریب شده اند این در حالی است که بنا بر اظهارات "حکمت حاجی اف" دستیار رییس جمهوری آذربایجان این شهر قبل از اشغال در سال ۱۹۹۳ میلادی با بیش از یکصد هزار نفر جمعیت یکی از شهرستانهای پیشرفته منطقه بوده است.
وی گفت: در این مدت حتی مسجد "حاج علی اکبر " واقع در مرکز فضولی هم به کلی تخریب و دیواری از آن باقی مانده است که این نشان از جنایات ارمنستان است.
مین روبی و پاکسازی عمده موانع موجود بر سر راه فعالیتهای بازسازی در مناطق تازه از اشغال آزاد شده است.
"غضنفر احمد اف " مدیر موسسه مین یابی جمهوری آذربایجان در این خصوص گفت: کل اراضی تازه از اشغال آزاد شده با احتساب قره باغ کوهستانی ۱۴ هزار کیلومتر مربع است که برای مین روبی و پاکسازی این مناطق برنامه ریزی ۵ تا ۶ ساله شده است.
وی افزود: فقط ۳ هزار کیلومتر مربع از این اراضی، به عنوان اراضی کم خطر محسوب میشود و بقیه هفت تا هشت کیلومتر آلوده به مین و بقیه ۳ تا چهار هزار کیلومتر هم مناطق کاملا مین گذاری شده است.
در سفر گروه خبری خبرگزاری صدا و سیما از باکو به شهر فضولی همچنین یک بمب فسفری سفید عمل نکرده و باقیمانده از جنگ ۴۵ روزه اخیر میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان منفجر و خنثی شده است که جمهوری آذربایجان ادعا میکند ارمنستان بارها در درگیریهای گذشته و در این جنگ ۴۵ روزه از آن علیه مناطق غیرنظامی جمهوری آذربایجان استفاده کرده است.
درگیریهای نظامی میان نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان از ۶ مهرماه گذشته آغاز شد و تا چند روز پیش ادامه داشت، در طول این درگیریها با وجود این که با دخالت میانجیگران بینالمللی سه بار بر سر آتش بس میان دو طرف توافق شد، اما این توافقها رعایت نشد تا این که توافق آتش بس و صلح در ۱۰ نوامبر میان دو طرف به دست آمد.
به ابتکار روسیه، بامداد ۱۰ نوامبر (۲۰ آبان) سندی برای تحقق آتشبس کامل و رفع تمام خصومتها در منطقه درگیری قرهباغ به امضای «الهام علیاف» رییسجمهوری جمهوری آذربایجان، «نیکول پاشینیان» نخستوزیر جمهوری ارمنستان و «ولادیمیر پوتین» رییسجمهوری فدراسیون روسیه رسید.
اظهارات
۱ - غضنفر احمد اف مدیر گروه موسسه مین یابی جمهوری آذربایجان
۲- حکمت حاجی اف دستیار رییس جمهوری آذربایجان
۳ و ۴ - ساکنان شهر فضولی قبل از اشغال
جمهوری آذربایجان: مهراب مرادوردی