پخش زنده
امروز: -
آیا انتظاراهالی شرقی چهارمحال و بختیاری برای وعده بهره برداری ازطرح 15 ساله انتقال آب بن به بروجن تا پایان دولت دوازدهم پایان می یابد؟
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز چهارمحال و بختیاری، فقط و فقط مدیر کل ها عوض می شوند،خیلی از بچه ها بزرگ شدند، خیلی از افرادی که در رأس این کار بودندعمرشان به دنیا نماند، خیلی ها سنگ کلیه و مریضی های دیگر گرفتند، ما اینجا با وجود معدن اب تشنه ایم ، به جای تغییر مدیرها اگر شیوه مدیریت ها عوض می شد تا حالا به آب شرب رسیده بودیم.
تامین آب شرب سالهاست، یکی از دغدغه های اهالی شرقی چهارمحال و بختیاری است،
خواسته های تکرای که محال است، ماهی تنها یکبار از طریق تلفن شبانه روزی تحریریه خبر و سامانه پیام رسان سروش و خبرگزاری صدا و سیما پیگیری نشوند.
انتظارت و درد و دل های هایی که 15 سال است به شکل های مختلف به قول افزون بر 500 هزار نفراز مردم شهرستان های شهرکرد، سامان، بن و بروجن با وعده های سر خرمن بهره برداری ازاین طرح دربین آنها می چرخد.
در سال 91 طرح بن به بروجن به طول 115 کیلومتر از مسیر زاینده رود در چهارمحال و بختیاری تا شرق استان با انتقال 71میلیون متر مکعب آب در سال به اجرا درآمد تا مصارف آشامیدنی جمعیت13 شهر و 11 روستا را پوشش دهد.
طرحی که به لحاظ فنی حوضه آبگیرآن درمحدوده شهرستان چادگان استان اصفهان قرار دارد،مصوبه دو دولت را یدک می کشد و قرار بود در سال 96 به بهره برداری برسد.
حوزه آبگیرطرح بخش اصلی،
برای مشخص شدن داستان راهی شهرستان بن در فاصله 15 کیلومتری مرکز چهارمحال و بختیاری ،محل اجرای این طرح شدم در آنجا استاندار را به همراه مسئولان دیگر دیدیم که در صحبت به مجریان طرح می گفت: مجوزهای آن را بگیرید از یک ماه پیش باید می گرفتید یک ماه پیش اعتبار به این طرح داده شده، آگهی مناقصه این قسمت ظرف یک هفته مشخص شود تا 10 روز دیگر از طرح سرکشی می کنم.
حالا استاندار پای کار آمده بود و قصد داشت با سرکشی مُهر پایانی براین طرح با قدمت چهار دولت رابزند تا ناکامی این طرح در وقت قانونی و اضافه دولتها را در یک گل طلایی جبران کند.
بسیاری از مسئولان بودند پس سوالم را پرسیدم، چرا طرحی سه ساله حالا 180 ماه زمان برده است؟ یکی از مجریان طرح می گوید: به دلیل ستاره دار بودن طرح باید تایید سازمان برنامه را بگیریم که در صف تاییده ای سازمانیم و همچنین کمبود نقدینگی ان را بصورت راکد دراورده است.
فردوس کریمی،مدیر عامل آب منطقه ای استان هم می گوید: آبگیری این طرح از رودخانه زاینده رود است و ابگیرو تصفیه خانه طرح بن – شهرکرد به بروجن در چادگان اصفهان قرار دارد با وجودیکه لوله ها خریداری شده اما طرح مجوز اتصال به ابگیر را ندارد.
اقبال عباسی، استاندارچهارمحال و بختیاری معتقد است: مهمترین دغدغه، اجرای محل آبگیر طرح است که در جغرافیای استان همجوار قرار دارد و فرایند اداری آن در حال اجراست و تا هفت روز آینده آگهی مناقصه آن برگزار میشود و پیمانکار شروع به کار میکند.
چادگان اصفهان، مکان آبگیر و تصفیه خانه طرح بن به بروجن با 80 کیلومترمسافت تا شهرکرد، در اینجامخزن 10 هزار متر مکعبی، سازه های زلال سازو فیلتر، واحد های بازیافت، شیمیایی، کلر زنی ، به چشم می خورد مسول فنی شرکت زیست اب و مشاور طرح تصفیه خانه بن به بروجن هم به ما گفت: تصفیه خانه در سه خط با ظرفیت نامی 600 لیتر بر ثانیه طراحی شده که ظرفیت وردی 1800 لیتر در ثانیه وظرفیت خروجی هزارو 735 لیتر آب در ثانیه را دارد.
آقای فدوی در خصوص حساسیت این قسمت معتقده، بخش اصلی طرح بحث اب شرب است و چون موضوع انتقال اب مطرحه ، اصل موضوع مربوط به حوزه ابگیر است .
وی ادامه داد: طرح از نظر وزن کلی بیش از 31 درصد و در بخش سازه ای 60 درصد پیشرفت دارد.
قصه طرح انتقال اب بن –شهرکرد به بروجن حکایت امروز و دیروز نیست؛ جالب بدانید به گفته اقبال عباسی استاندار چهارمحال و بختیاری مهرماه پارسال به فاصله 15 روز حوزه آبگیر این طرح دو بار در چادگان توسط تعدادی از افراد به ظاهر کشاورز با لودر تخریب شد.
آقای آذرکارشناس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان عمده ترین مشکل را صادر نشدن مجوز احداث ابگیردانست و خبر داد: در سال 96 اعتبار 54 میلیارد تومانی برای اجرای این طرح تخصیص یافت اما جذب نشد.
در سال 96 آقای نادری مدیریت آب منطقه ای استان را برعهده داشت، دلیل جذب نشدن این مبلغ را به خاطر پرداخت اعتبار در قالب اوراق های مدت دار و سنگین بودن بیان کرد.
مسئول فنی انتقال طرح بن به بروجن می افزاید: مبلغ اولیه طرح در حدود 42 میلیارد تومان بوده که هم اکنون پیشرفت ریالی در حدود 30 درصد است
فدوی از پرداخت بیش از 10 میلیارد تومان به پیمانکار خبر داد و گفت: نزدیک به 8 میلیارد تومان پیمانکار مطالبه دارد که این مطالبات شامل صورت وضعیت و تعدیل است.
کریمی،مدیرعامل شرکت آب منطقهای معتقد است این طرح برای تکمیل به ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبارنیاز دارد.
فعال شدن شورای عالی آب
در سفر رئیس قوه قضاییه به چهارمحال و بختیاری ماجرای این طرح ملی تا محکمه قاضی القضات هم رسید در جلسه شورای اداری نماینده ولی فقیه استان گفت: طرح بن - بروجن از چهار دولت مطرح بوده و همچنان مانده این اواخر گفتند که در همین دولت تمام می شود ولی کاری صورت نگرفته است.
نماینده بروجن هم در خصوص این طرح گفت: طرح بن و بروجن را هر روز تخریب می کنند باید کسی به داد مردم برسد، این هجم قانون گریزی در حوزه اب قابل پذیرش نیست، مصوبه مجلس شورای اسلامی می گوید ،تمام تاسیسات ابی یک استان باید به خود استان واگذار شود در حالیکه در مقابل فریاد برای اب می گویند شما استثناء هستید، مردم اب شرب نداشته باشند با سرمایه انها اینطور برخورد شود، فریاد شان را به کی بگویند چرا محدودیت؟
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی هم در پاسخ از اقای وزیر نیرو خواست شورای عالی اب را فعال کنند وظرف مدت کوتاه به مردم هم نتیجه ان را اعلام کند.
مشکلات کمی و کیفی آب
فقط یه جستجو کوچک در فضای مجازی از وضعیت آب چهارمحال و بختیاری نشان می دهد که این استان سرچشمه سه رودخانه بزرگ کشور است، ملکی، فرماندار شهرستان بروجن می گوید: باور اینکه در استانی که روزی ۱۰ درصد آب شیرین کشور را تامین میکرد، بحران آب وجود دارد سخت است و برای رفع این مشکل باید هرچه سریعتر اقدام کرد.
برای مشخص شدن وضعیت آب شرب شهرها و روستا سری به اب و فاضلاب استان زدم،معاونت بهره برداری می گوید: 40 شهرو 750 روستا در این استان وجود دارد که 15 شهر تنش دار و حدود 56 روستا با تانکر ابرسانی می شود.
آقای محمودی می افزاید: 87میلیون متر مکعب تولید اب داریم و 7 میلیون متر مکعب کمبود اب داریم که با مدیریت فنی و شبکه تاکنون توانستیم جبران کردیم اما در شرق استان مشکلات کم ابی و بیلان ابی منفی دارند و ورودی و خروجی آب با هم نمی خوانند.
وی ادامه داد: دشت های استان آنقدر خشک شده که عمر متوسط یک چاه در شهرهای تنش دار به زیر یک سال و در شهرهای و روستای های با وضعیت عادی به زیر چهار سال رسیده است و مشکلاتی از نظر کمی و کیفیتی اب داریم که منتظریم با طرح بن بروجن حل شود.
با تکمیل طرح انتقال اب بن به بروجن سالانه از برداشت بیش از 40میلیون متر مکعب از اب های زیرزمینی در این استان جلوگیری می شود.
جوان 22 ساله اهل نقنه در شهرستان بروجن می گوید: همه می دانند که نیترات آب اشامیدنی در این شهرستان بالاست و می خواهد تا این موضوع پیگیری شود.
رئیس شبکه بهداشت و درمان بروجن به ما گفت: در خصوص کدورت آب استانداری وجود ندارد ، دکترای بیولوژی اب چیزی تعریف نکردند.
عبد الواحد رئیسی، رئیس شورای اسلامی شهر فرادنبه از توابع شهرستان بروجن به خبرنگار صدا وسیما گفت: به دنبال خشکسالی و قطع شدن اب شرب اهالی شهر فرادنبه یک حلقه چاه آهکی واقع درمنطقه آهویه با عمق بیش از 300 متر حفر و آب استحصال شده وارد مدار توزیع گردید، کیفیت آب در چاه مذکور به لحاظ شوری و املاح موجود در وضعیت مطلوبی قرار نداشت که با ترکیب آب این چاه با یک حلقه چاه آبرفتی (دارای نیترات بالا) آب مورد نیازدر شهر فرادنبه تأمین می شود.
وی ادامه داد: اگرچه ترکیب چاه های آهکی و آبرفتی نیترات موجود در آب را به حد مجاز رسانده، اما متأسفانه تأثیری در کاهش شوری آب نداشته و این مهم زمینه گلایه مندی مردم فرادنبه را در پی داشته است،
لوله گذاری 100 کیلومترطرح
حجت السلام جعفری نماینده بروجن در بازید از طرح به ما گفت: از 400 میلیارد اعتبار این طرح 100 میلیاردتومان الان واریز شده تا در حال حاضرکار انجام بگیردتا مراحل بعدی پیگیری شود.
استاندار هم خبر داد: از ۱۱۶ کیلومتر طرح انتقال آب بن به بروجن، تاکنون ۱۰۰ کیلومتر آن لولهگذاری شده و اسناد مناقصه اجرای خطوط فرعی به طول ۱۳۷ کیلومتر آماده شده است.
اقبال عباسی می افزاید: برای تکمیل مسیر های فرعی طرح به ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار دیگر نیاز است.
وی ازفعالیت پیمانکاران در تمامی نقطهها و رفع مشکل آبگیر طرح خبر می دهد و پیشبینی می کند مسیر اصلی طرح تا پایان دولت دوازدهم به بهرهبرداری برسد.
از شروع این طرح آقای عباسی چهارمین استانداره که قراره در بیش از 200 روز باقیمانده با کمک نمایندگان در مجلس این طرح را به سرانجام برساند.
مردم شهرستان شهرکرد،سامان، بن و بروجن هم سالهاست، با وعده بهره برداری ازاین طرح روزگار سپری می کنند و حالا معتقدند، آب درکوزه است وما با وعده های سر خرمن مسئولان تشنه لبان می گردیم.