در نشستی با حضور سازمان های حقوق بشری در پارلمان انگلیس
شهادت فعالان عربستانی درباره نقض حقوق بشر
در نشستی با حضور سازمان های حقوق بشری در پارلمان انگلیس فعالان عربستانی درباره موارد نقض حقوق بشر در عربستان شهادت دادند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، میزگردی با حضور سازمانهای مهم فعال در زمینه حقوق بشر، سازمانهای مردم نهاد و نمایندگان پارلمان انگلیس برای بررسی وضعیت دو شاهزاده سرشناس عربستانی که در بازداشت به سر میبرند تشکیل شد.
پایگاه اینترنتی میدل ایست مانیتور نوشت: در این نشست همچنین درباره میزان فزاینده موارد نقض حقوق بشر در عربستان صحبت شد.
نمایندگان پارلمان و وکلای بین المللی در این نشست اینترنتی درباره زندانی شدن محمد بن نایف شاهزاده سابق عربستان و شاهزاده احمد بن عبدالعزیز به دست رژیم عربستان در ریاض صحبت کردند.
این میزگرد به ریاست کریسپین بلانت از نمایندگان محافظه کار پارلمان انگلیس برگزار شد. اعضای شرکت کننده در این میزگرد عبارت بودند از: عمران احمدخان نماینده محافظه کار پارلمان انگلیس، لیلا مرگان نماینده حزب دموکرات لیبرال در پارلمان، آدام کوگل معاون مدیر بخش خاورمیانه و آمریکای شمالی در سازمان دیده بان حقوق بشر، اینس عثمان مدافع حقوق بشر و مدیر گروه حقوق بشری منا و صفا الاحمد روزنامه نگار عربستانی از سازمان حقوق بشری القسط.
فعالان سرشناس عربستانی مانند عبدالله العوده فرزند سلمان العوده محقق بازداشت شده عربستانی و علیا الهذلول خواهر لجین الهذلول از فعالان حقوق زنان عربستان که در زندان به سر میبرد از جمله فعالان سرشناس دیگر عربستانی بودند که به این میزگرد ملحق شدند.
العوده گفت عربستان مخالفان خود در کشورهای دیگر را میرباید و این اتفاق برای لجین الهذلول در امارات عربی متحده اتفاق افتاده است.
اتفاق مشابهی سال ۲۰۱۸ در مورد قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار مخالف در استانبول روی داد. تلاش ناکامی برای دزدیدن سعد الجبری از مقامات سابق عربستان در کانادا اتفاق افتاد.
العوده گفت این نتیجه بدتر شدن وضعیت حقوق بشر در عربستان است که قبلاً نیز مناسب نبود.
پس از انتصاب محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در سال ۲۰۱۵ و برکناری بن نایف، عربستان شاهد تجمع قدرت در دستان این شاهزاده بلند پرواز بوده است. محمد سلمان اکنون عملاً اداره عربستان را در اختیار دارد.
محمد بن سلمان از زمان کودتای درباری، یک رشته اصلاحات اقتصادی و اجتماعی را از اجازه دادن به زنان برای رانندگی گرفته تا لغو مکانهای عمومی تک جنسیتی به اجرا در آورده است. با وجود این، چنین اصلاحاتی ظاهری هستند، زیرا شامل اصلاحات سیاسی نیستند که موجب پیشبرد دموکراسی در عربستان میشوند. العوده گفت هنوز هیچ جامعه مدنی مستقلی وجود ندارد و هر گونه صحبت درباره موضوعات حقوق بشری، توطئه ضد کشور تلقی میشود.
علیا الهذلول گفت سطحی بودن این اصلاحات بخشی از کارزار گسترده روابط عمومی عربستان است و واقعیت را نشان نمیدهد. وی نظام قضایی عربستان را مثالی مهم در این باره دانست. مثلاً قاضی پرونده خواهرش به جای این که به صورت مستقل عمل کند منتظر دستور مقامات بالاتر بود. این وضعیت همچنین در نهادهای دیگر عربستان مانند کمیسیون حقوق بشر نیز دیده میشود که به گفته الهذلول، مستقل نیست و تحت کنترل دولت قرار دارد.
الهذلول گفت قوانین مربوط به حقوق زندانیان که عربستان دارد فقط بر روی کاغذ هستند و به شکلی تعریف میشوند تا اطمینان به وجود بیاید این قوانین موثر نیستند. مثالی که وی به آن اشاره کرد این بود که به خواهرش اجازه داده شد برای آزمایش پزشکی به بیمارستان برود، ولی مجبور شد با پزشک انگلیسی زبانی که صحبت هایش را متوجه نمیشد، به عربی صحبت کند. وی خاطر نشان کرد همه این کارها در چارچوب استفاده گسترده مقامات عربستانی از شکنجه ضد خواهرش و بازداشت شدگان دیگر انجام شدند.
الهذلول به شرکت کنندگان در این میزگرد گفت: «ما کلمه شکنجه را میشنویم و فراموش میکنیم که واقعاً به چه معنایی است. چند ماه طول کشید تا لجین اعتراف کرد واقعاً شکنجه شده است، زیرا ترسیده بود. او تصور میکرد جان خود را از دست خواهد داد.»
بتانی الحیدری از فعالان حقوق بشر زنان نیز در این میزگرد درباره شرایط وحشتناک در داخل زندانهای عربستان صحبت کرد.
وی گفت به افراد به اندازهای تجاوز جنسی میشود تا جان خود را از دست بدهند.
مصطفی الاحمد از سازمان القسط گفت عربستان از مجازات نقض حقوق بشر در داخل و خارج به صورت مستقیم بهره مند نمیشود. هدف اصلی، ساکت کردن عربستانیها از طریق ایجاد ترس و با هشدار دادن به آنها برای این است که از سیاستهای ریاض انتقاد نکنند یا خواستار برخورداری از حقوق نشوند.
این میزگرد به ریاست شرکت حقوقی بیندمنز ال ال پی مستقر در لندن برگزار شد. برگزاری این میزگرد ۴ روز قبل از نشست مجازی سران گروه ۲۰ در عربستان صورت گرفته است. در بیانیهای که برگزاری این میزگرد در آن اعلام شده آمده بود شاهزاده خالد بن بندر بن سلطان السعود سفیر عربستان در لندن نیز قرار است به این میزگرد ملحق شود، ولی وی در این نشست حضور نیافت.
گروه پارلمانی انگلیسی که این میزگرد را برگزار کرد قرار است نتایج و توصیههای آن را بر اساس شواهد ارائه شده در روزهای آینده منتشر کند.