به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه دیابت از بیماریهای شایع عصر حاضر است که به دنبال شهرنشینی و صنعتی شدن جوامع بشری به سرعت در حال افزایش است، گفت: کاهش فعالیت بدنی، تغذیه ناسالم و افزایش بروز چاقی از عوامل اصلی دیابت به شمار میروند.
دکتر اویس به وضعیت بیماران مبتلا به دیابت در ایران اشاره کرد و افزود: طبق آخرین مطالعه انجام شده در کشور و همچنین استان مازندران، یک چهارم بیماران از بیماری خود اطلاعی ندارند و در استان حدود ۱۶۵ هزار بیمار دیابتی شناسایی شدند که از این تعداد ۶۰ درصد شهری و ۴۰ درصد روستایی هستند و ۳۵ درصد این بیماران بالای ۶۵ سال سن دارند و ۶۵ درصد نیز در سن کار و فعالیت هستند.
وی با بیان اینکه مبتلایان به دیابت باید مدیریت کنترل دیابت خود را برعهده بگیرند، افزود: پزشک، همسر و خانواده نمیتوانند تغییر و رفتار سالم را در شما ایجاد و سبک زندگی شما را اصلاح کند آنها فقط میتوانند در این مسیر به شما کمک کنند بنابراین شما سکان کشتی کنترل دیابت خود را برعهده دارید و برای این که مدیر خوبی باشید نیازمند فراگیری آموزشهای لازم برای کنترل دیابت هستید.
رئیس مرکز بهداشت استان مازندران با تاکید بر اینکه کنترل دیابت برخلاف بسیاری از بیماریها تنها با مصرف دارو امکان پذیر نیست، ادامه داد: کنترل دیابت نیازمند کسب مهارتهای چهارگانه مدیریت شخصی دیابت (تغذیه، فعالیت بدنی، استفاده صحیح از داروهای کنترل قند خون و پایش فردی قند خون) است و شما میتوانید با یادگیری این مهارتهای چهارگانه، به سادگی دیابت خود را کنترل کرده و از عوارض آن پیشگیری کنید.
دکتر اویس تصریح کرد: خطر عوارض ناشی از دیابت در بین افرادی که قند خون خود را کنترل میکنند، بسیار کمتر است و کنترل مناسب قند خون، مهمترین فاکتور در پیشگیری از ایجاد و پیشرفت عوارض دیابت بشمار میآید
وی با اشاره به اینکه با وجود دیابت میتوان زندگی سالمی داشت افزود: آموزش دیابت ما را توانمند میسازد تا با استفاده از مهارتهایی که آموخته ایم عادتهای نادرست را در زندگی خود اصلاح کنیم و به خاطر داشته باشید هر چه اطلاعات شما از دیابت کاملتر باشد در مدیریت دیابت خود نیز موفقتر خواهید بود.
دکتر اویس با اشاره به ابتلای افراد به این بیماری در جهان، گفت: در سال ۲۰۱۹ میلادی ۴۸۳ میلیون بزرگسال در جهان (از هر ۱۱ نفر ۱ نفر) مبتلا به دیابت بودند و ۴.۲ درصد در جهان بر اثر این بیماری فوت کردند و دیابت مسوول ۱۰ درصد از هزینههای صرف شده در سلامت میباشد. با توجه به تغییر سبک زندگی در جهان امروز، انتظار میرود تا سال ۲۰۳۰ تعداد افراد مبتلا به دیابت به ۵۷۸ میلیون نفر افزایش یابد و ممکن است تا سال ۲۰۴۵ از مرز ۷۰۰ میلیون نفر بگذرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه نیمی از مبتلایان به دیابت در جهان از بیماری خود اطلاع ندارند، ادامه داد: بیماری دیابت میتواند کاملا بدون علامت باشد و نباید در این بیماری به دنبال علامت گشت، زیرا علایم دیابت نوع ۲ معمولا آرام آرام خود را نشان میدهند و ممکن است فرد سالها به این بیماری مبتلا باشد.
دکتر اویس افزود: در حال حاضر با توجه به پاندمی کووید ۱۹ افراد دارای بیماریهای زمینهای نسبت به این بیماری آسیب پذیرتر هستند و بر اساس آمار در برخی کشورهای جهان، تا ۵۰ % افرادی که مبتلا به کووید ۱۹ شدند، مبتلا به دیابت بودند بنابراین این بیماران باید بیش از گذشته به پروتکلهای بهداشتی و سلامت خود توجه کنند.
۱۴ نوامبر ۲۰۲۰ مصادف روز جهانی دیابت است و از ۲۴ تا ۳۰ آبان ۱۳۹۹ نیز عنوان هفته ملی دیابت نامگذاری شد.
شعار روز جهانی دیابت امسال "پرستاران در دنیای دیابت تغییر ایجاد میکنند" نامگذاری شده است.
توضیح اینکه با توجه به ساختار سیستم بهداشتی و درمانی کشورمان و همچنین محتواهای منتشر شده سازمان جهانی بهداشت، تمرکز فعالیتهای مقابله با دیابت لغت "پرستار" شامل همه نیروهای سطح اول مقابله با دیابت از جمله پرستاران، مراقبین سلامت، کارشناسان بهداشتی و بهورزان میگردد.